Un pas més cap a la normalització lingüística

Les llengües han esdevingut un recurs necessari per a apropar cultures

per Eduard Ferrando

Llengua

Un pas més cap a la normalització lingüística
Un pas més cap a la normalització lingüística

El País Valencià sempre ha sigut un territori divers. Un espai de convivència que ha sabut unir l’empremta cultural de les civilitzacions que l’han habitat i crear l’essència d’un poble que difícilment podem trobar enlloc. És sobradament conegut l’orgull que suposa per a nosaltres fer expansiva la nostra particular manera de ser, un tarannà especial que hem anat construint durant tota la nostra història i que difícilment podem amagar. I entre tot aquest maremàgnum de personalitat destaca un tret propi, autòcton i imprescindible com és la nostra pròpia llengua.

Històricament la construcció de les llengües ha estat vinculada a la cerca d’un vehicle de comunicació amb el qual cohesionar i unir una mateixa comunitat. Després, i per la meteòrica globalització de la nostra societat, les llengües han esdevingut un recurs necessari per a apropar cultures. Així, el seu ús és una de les estratègies que garanteixen la supervivència dels principals valors de la mateixa comunitat que la parla. Tanmateix, quan una llengua és esbiaixada ideològicament acaba diluint-se en el paisatge lingüístic com un efímer símbol més per a la memòria col·lectiva.

Passos.cat naix amb la voluntat de ser un recurs més per fer visible el vincle societat-llengua. Així, i des del bloc de Llengua, la nostra publicació esdevindrà un gran contenidor d’informació en diferents formats: debats, enquestes, articles d’opinió, treballs divulgatius…, amb la ferma intenció de fer prevaldre l’ús de la llengua i, per extensió, la seua defensa, davant la situació actual de descrèdit i invisibilitat que pateix el poble valencià.

Paral·lelament, la recerca d’un treball exhaustiu, metòdic i didàctic farà possible que el treball de molta gent, que des de fa molt de temps dedica la seua vida a l’estudi de la nostra pròpia llengua, tinga una ubicació accessible a tothom. Un ventall obert on poder entendre quina és la dimensió real d’una llengua tan fabulosament rica com la nostra.

Ha arribat l’hora de centrar l’acció de defensa de la llengua en garantir-ne l’ús. Passos.cat parteix de la premissa innegociable de la unitat de la llengua perquè és evident que ja hem perdut massa temps en debats estèrils i interessats. Ara toca dirigir els passos cap al camí definitiu d’una normalització real i efectiva. Ens trobem en el camí.