Marco Ruiz guanya el premi a la millor història del País Valencià en l'11a edició de Ficcions

Dels 584 participants del País Valencià, la història de Marco Ruiz, de l’IES El Ravatxol, ha estat premiada amb el Premi a la Millor Història del País Valencià

Llengua

Marco Ruiz guanya el premi a la millor història del País Valencià en l'11a edició de Ficcions
Marco Ruiz guanya el premi a la millor història del País Valencià en l'11a edició de Ficcions

L’acte del lliurament de premis del País Valencià ha tingut lloc avui a les 17.00h a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània on han assistit més de cent persones.  L’esdeveniment ha comptat amb la presència de la cap del servei d’acreditació i assessorament de la direcció general de política lingüística, Inma Ángel Carbonell i Josep Ritort, secretari General de l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC).
 
Marco Ruiz Valderrama, de l’IES El Ravatxol, ha rebut el Primer Premi del País Valencià en l’11a edició del concurs Ficcions amb la història presentada sota el pseudònim Marco Ruiz. Amb aquest reconeixement, el guanyador assistirà al lliurament de premis del CaixaForum de Barcelona, el proper 21 de maig, on opta a ser guardonat amb el Primer Premi de l’11a edició Ficcions 2019. El jurat ha considerat que, el relat anomenat “Clau” mereixia la primera posició del País Valencià d’entre els 584 participants per aconseguir una “impecable recreació de com una vida normal, feliç i tranquil·la, pot canviar de la nit al dia i destrossar la vida d’una família. El joc entre els riures, la desesperació, el plor i l’abandó, duen aquesta història cap a un final inesperat i obert a la imaginació del lector”.
 
El premi a la Primera Millor Història d’Alacant ha estat per Ainoha Martínez, sota el pseudònim blancaneus, de l’IES Misteri d’Elx, amb el seu relat anomenat “Llum entre la foscor”, que el jurat l’ha qualificat com “un relat poètic amb descripcions suaus, innocents i serenes que no fugen de l’emotivitat ni de la dolçor que provoca la pròpia historia”.
 
El premi a la Primera Millor Història de Castelló ha estat per Alma Palau Meseguer i Eva Lázaro Pallarés, sota el pseudònim Les Sensebarret, de l’IES Ramón Cid amb el seu relat “Víctima o depredadora?”, que el jurat l’ha qualificat com una “història que causa intriga, suspens i que utilitza un llenguatge original que desvela els pensaments més íntims del narrador. En definitiva, una novel·la que deixa al lector amb ganes de seguir llegint més”.
 
El premi a la Primera Millor Història de València ha estat per Aitana Sanz de Ramón i Vanessa Plà Mellado, sota el pseudònim Aitessa, de l’IES Almufasses, amb el seu relat anomenat “Tornar a viure”, que el jurat l’ha qualificat com una “narració amb situacions antagòniques que no es poden enllaçar fins al final del text, la qual cosa empeny a seguir llegint per poder esbrinar el sentit de cada escena. Brillant us de les paraules i de les diverses situacions que duen a un final sorprenent”.

També s’han fet entrega dels segons premis de cada província del País Valencià. La Segona Millor Història d’Alacant ha estat per Uxue Planes, Itziar Porcel i Mireia Maciá, de l’IES Cayetano Sempere. La Segona Millor Història de Castelló ha estat per Óscar García, Mar Vallés i Aitana Lainez, de l’IES Ramón Cid; i la Segona Millor Història de València ha estat per Lucia Garrido Mañez, de l’IES Laurona.

D’altra banda, també s’ha fet entrega dels premis al professorat. Maria del Carmen Navarro, de l’IES Cayetano Sempere, ha guanyat el premi de Millor Professora del País Valencià. Altrament, la Romina Queral, de l’IES Ramón Cid, i l’Anna Arastey, del Centre Privat Parroquial Don José Lluch, han quedat com a finalistes entre el professorat més motivador del País Valencià.

Dades de participació de Ficcions 2019 al País Valencià

Aquesta 11a edició va tancar el passat 24 de març amb una participació rècord de 3.801 participants d’entre 14 i 18 anys d’arreu de Catalunya (2.723), País Valencià (584 alumnes) i Illes Balears (494 alumnes) provinents de 306 centres educatius diferents. Aquestes xifres suposen un rècord absolut en la història del concurs, ja que s’ha incrementat en més d’un 6% la xifra de participació respecte a la desena edició.
 
A Alacant la participació d’aquesta edició de Ficcions ha arribat als 153 alumnes de 18 centres educatius, dels quals 11 grups formats per 20 joves han aconseguit arribar a la final.
 
A Castelló la participació d’aquesta edició de Ficcions ha arribat als 213 alumnes de 14 centres educatius, dels quals 12 grups formats per 26 joves han aconseguit arribar a la final.
 
A València la participació d’aquesta edició de Ficcions ha arribat als 218 alumnes de 24 centres educatius, dels quals 14 grups formats per 31 joves han aconseguit arribar a la final.
 
 Organitza AMIC, compromís amb l’educació
 
El concurs Ficcions, l’aventura de crear històries, que enguany arriba a l’onzena edició, és una iniciativa de l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC) per promoure la lectura i l’escriptura en català entre els joves dels territoris de parla catalana.
 
L’AMIC representa a més de 350 publicacions en paper i digitals fortament arrelades arreu del nostre territori.