Més de 1400 adhesions en 48h. Al manifest dels i les músiques en defensa de “Territori Sonor”

per Equip de Passos

Societat

Més de 1400 adhesions en 48h. Al manifest dels i les músiques en defensa de “Territori Sonor”
Més de 1400 adhesions en 48h. Al manifest dels i les músiques en defensa de “Territori Sonor”

Des que dijous passat es van conéixer els imminents canvis en la programació d’Àpunt Mèdia, la reacció més determinada l’ha protagonitzat, sens dubte, un ampli grup del sector implicat en la música valenciana.

En concret, la desaparició del programa d’ÀPunt Ràdio “Territori Sonor”, ha generat espontàniament un manifest que, en quaranta-vuit hores, ha recollit més de mil quatre-centes adhesions. Entre els i les músics que hi han donat suport n’hI ha de tots els àmbits i gèneres; hi destaquen figures de la música tradicional com els ex-Al Tall Vicent Torrent i Manuel Miralles, el cantador Pep Gimeno “Botifarra” o múiscs com Joansa Maravilla o Eduard Navarro; dels cantautors trobem músics com Mire Vives i Borja Penalba, Pau Alabajos, Dani Miquel, Feliu Ventura, Carraixet, Eva Dénia, Òscar Briz, Ina Martí i Joan Amèric; de l’escena rock se’n troben exemples com José Manuel Casañ, Manolo Tarancón, Monty Peiró, Prozak Soup, Sva-Ters o Xavi Sarrià; de l’àmbit del jazz, David Pastor, Ester Andújar, Ramon Cardo, Albert Sanz o Santi Navalón; i de la música contemporània o de banda, músics i compositors com Pep Llopis, els membres d’Amores Grup de Percussió o el compositor i director Josep-Miquel Martínez. S’hi sumen també representants d’àmbits com el periodisme musical, la gestió cultural i l’ensenyament, així com un nombrós grup d’oients i aficionats, entre les quals l’actriu Rosanna Pastor o escriptors i escriptores com Manel Alonso, Manuel Molins o Isabel Canet.

La protesta del sector s’ha desencadenat arran de l’anunci de la interrupció de l’emissió del programa diari Territori Sonor. Interpreten els autors i autores del manifest que l’excusa de les “vacances d’estiu” pot amagar un subterfugi per descavalcar la periodista Amàlia Garrigós i el seu equip, que consideren que estaven fent una feina excel·lent.

Reproduïm a continuació el contingut íntegre del manifest:

EN DEFENSA DEL NOSTRE TERRITORI SONOR

Després d'anys d’invisibilització activa de la música com a aposta política, d'anys de no rebre el suport dels mitjans de comunicació al nostre territori (amb excepcions puntuals), la creació d'À Punt, la nova ràdio i televisió valencianes ens havia oferit un alè d'esperança, una gran plataforma per poder mostrar el nostre treball i difondre la nostra música.

A la desaparició recent i poc justificada de la seua graella d'espais com L'Estudi, Jazz Cru o València-Califòrnia, se suma ara per sorpresa l'anunci d'unes “vacances estiuenques” del programa diari de ràdio Territori Sonor, cosa que ens ha fet posar-nos alerta, per si això constitueix un subterfugi per possibilitar la seua desaparició definitiva.

Territori Sonor és un programa on es parla i es mostra en directe la música feta al nostre país, independentment d'estils, de tendències i, fins i tot, de la popularitat dels projectes, i amb una gran presència de la música en valencià. Excloure de la programació aquest espai modèlic ens deixa orfes i òrfenes i en la incertesa d’una situació on no veiem possible el creixement ni la visibilització del nostre treball.

Manifestem el nostre reconeixement a l'equip de Territori Sonor, en primer lloc, per la professionalitat que han mostrat amb programes replets de continguts interessants on contínuament es mostra el nostre treball. En segon lloc, perquè en molt poc de temps ha esdevingut un espai emblemàtic i Amàlia Garrigós, tota una referència. No entenem quins motius hi pot haver per apartar-lo de la graella de la programació.

Demanem la continuïtat de Territori Sonor a la ràdio pública valenciana, amb Amàlia Garrigós a la seua direcció i tot l'equip actual i dotant-lo dels mitjans adequats perquè la tasca tan necessària que fins ara realitza, siga millorada i ampliada encara amb més continguts.