Crònica de la concentració del 8 d'agost a Alacant pel caos a la Renda valenciana d'Inclusió

per Marea Roja

Societat

Crònica de la concentració del 8 d'agost a Alacant pel caos a la Renda valenciana d'Inclusió
Crònica de la concentració del 8 d'agost a Alacant pel caos a la Renda valenciana d'Inclusió

El 8 d'agost vam tornar a concentrar-nos davant els retards, les denegacions injustificades i el caos a la Renda valenciana d'Inclusió. Fem ací una anàlisi de les raons de les reclamacions i de la concentració, amb uns vídeos de la mateixa.

Mentrestant, tal com podem comprovar en la gravació que van difondre els informatius de Ràdio Alacant o en l'article del diari El Mundo /1 quan van donar la notícia de la concentració del dia 8 d'agost, la Conselleria d'Igualtat i Politiques Inclusives i l'Ajuntament d'Alacant es tiraven els trastos per a veure qui era responsable del caos de la Renda Valenciana d'Inclusió, algunes persones mostraven la seua dignitat denunciant-lo.

Persones com Awatif que es va assabentar als dotze mesos que es la denegaven, perquè, de paraula, la seua treballadora social li va dir que a l'haver començat a cobrar el seu marit un subsidi del SEPE quan ja havien passat els nou mesos d'haver registrat la sol·licitud de la Renda Valenciana d'Inclusió. Els nous mesos es van complir al març d'enguany i el seu marit va començar a cobrar el subsidi a l'abril.

Una situació que és semblant a la de Saadia, qui portava gairebé 6 mesos esperant, quan en una visita a l'oficina de l'atur es va assabentar que tenia dret a la RAI, i la va sol·licitar ja que està obligada a sol·licitar-la per llei, i als 12 mesos d'haver sol·licitat la renda valenciana li van comunicar de paraula que li havia estat denegada per estar cobrant dit subsidi.

Situació diferent és la de Hlima qui va signar la resolució al març i en teoria havia d'haver començat a cobrar a finals de maig, però el 8 d'agost seguia sense cobrar i sense notícies clares de quan la cobraria. Es dóna el cas que aquesta dona està malalta i que per falta de diners no està duent el tractament per la seua malaltia.

El cas de Mati arriba al surrealisme. Va lliurar la sol·licitud a principis de novembre de 2018 i li van cridar a finals de juliol, pocs dies abans de complir-se els nou mesos, per a sol·licitar-li els moviments bancaris de setembre, octubre i novembre de l'any passat, dos dela quals ja havia lliurat (setembre i octubre) i altres, els de novembre, no calia lliurar-los atès que va presentar la sol·licitud a principis d'aquest mes. Però la cosa no acaba ací. Li van comunicar que el sistema operatiu està bloquejat i que la comprovació de seus documents es podia retardar bastant i, atès que molts documents ja estaven caducats, li van aconsellar que presentara una nova sol·licitud en el registre.

La situació d'Asma mostra l'obscurantisme de l'administració. Després de huit mesos sense saber res de la seua sol·licitud es va acostar a la seu de la Conselleria de Benestar Social a Alacant i davant la seua pregunta li contestaren que per a rebre informació havia d'anar al seu centre social. Quan va anar al centre social li van dir que estaven saturats, que no podien atendre-la, i que tornara un altre dia a veure si era possible.

Antoni la va sol·licitar al setembre de 2018. Davant la falta de notícies, va presentar una queixa al Síndic de Greuges el passat mes de maig. Dies després li telefonaren del centre social. Va signar la conformitat amb la resolució, però encara segueix sense saber quan cobrarà.

Aquestes persones, i moltes altres, s'hagen atrapades per una llei que no afronta la magnitud de la pobresa al País Valencià, llei implementada mitjançant un entramat burocràtic que té la funció de retardar o buscar causes per a la denegació per tal d'ajustar-se a un pressupost insuficient.

Llei que hauria de ser simplificada en la tramitació, dotada dels recursos necessaris i separada dels serveis socials. La pobresa econòmica es resol amb diners, i els serveis socials estan per a altres coses, no per utilitzar-los com a mitjà de control de les persones empobrides.

Lluitem per una llei que obri el camí a la Renda Bàsica de les Iguals i no per una llei dedicada a gestionar la pobresa. Ja n'hi ha prou de lleis trampa.