Acció Cultural es concentra a tot el País Valencià per la llibertat dels presos polítics catalans

per Acció Cultural del País Valencià

Societat

Manifestació a València
Manifestació a València | Prats i Camp

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha realitzat avui concentracions a Benicarló, Castelló de la Plana, Benifairó de les Valls, València, Gandia, Pedreguer, Elx i Alacant per a expressar el seu rebuig a la sentència del Tribunal Suprem pel judici als presos polítics catalans.

El motiu d’aquest rebuig és doble:

  1. Primer, perquè no es fonamenta en cap base factual o objectiva, perquè els suposats delictes són inexistents. Som davant d’una sentència política, que busca el càstig a una determinada proposta política per a Catalunya, malgrat que aquesta es vehicula i es defensa pacíficament i per mitjans democràtics.
  2. Segon, perquè és un extraordinari error polític, d’una gran irresponsabilitat, que en lloc de buscar positivament vies de solució i de diàleg, només contribuirà a agreujar el problema i a distanciar més catalans encara d’un Estat que només perceben com a repressor i incapacitat per al diàleg democràtic.

És per això que ACPV entén que aquesta sentència no afecta només les persones directament jutjades, i l’ample sector de la població catalana partidari del projecte d’independència (més de 2 milions de persones!), sinó a qualsevol demòcrata. Perquè implica una erosió dels drets de lliure manifestació i de llibertat d’opinió (mitjançant una consulta o referèndum), l’exercici dels quals són desqualificats de manera poc democràtica.

Cal subratllar que, a més, encara ningú no ha assumit la responsabilitat de la violència que la policia espanyola va exercir contra els ciutadans que pacíficament exercien el seu dret al vot en el referèndum de l’1 d’octubre, i que fins i tot ningú no assumeix la responsabilitat de l’ordre de les càrregues policials d’aquell dia, com si la policia hagués actual de forma autònoma (cosa que, de ser així, encara seria més greu, en una democràcia madura).

ACPV es felicita per l’èxit de les concentracions, organitzades en unes poques hores al llarg del dia d’avui, i de la madura, tranquil·la i responsable resposta de tants valencians i valencianes que han respost a la nostra crida al llarg i ample de la geografia valenciana.

Avui, però, no acaba la mobilització de denúncia d’aquesta sentència. ACPV manté un estret diàleg amb Omnium Cultural (amb la qual forma, junt amb Obra Cultural Balear, la Federació Llull) per a estudiar possibles accions conjuntes en aquest sentit. Perquè ara és el moment de la defensa dels drets i les llibertats que tant ens han costat de guanyar.

ACPV