El Tempir d'Elx organitza el 4t Curs Llengua i Identitat al Sud: «La reforestació lingüística del sud»

Amb la proposta d’enguany, «La reforestació lingüística del sud», la finalitat és proporcionar als participants del curs una base sòlida sobre la situació lingüística al sud

per El Tempir

Llengua

El Tempir d'Elx organitza el 4t Curs Llengua i Identitat al Sud: «La reforestació lingüística del sud»
El Tempir d'Elx organitza el 4t Curs Llengua i Identitat al Sud: «La reforestació lingüística del sud»

La necessitat d’analitzar l’evolució lingüística i cultural del valencià en un territori tan singular i peculiar com el sud del País Valencià ha fet que El Tempir impulsara anualment unes jornades que se centraren en el binomi llengua-identitat, però des de diversos punts de vista. Així, en les primeres jornades del 2016, i sota el títol «Es pot ser valencià sense parlar valencià?», s’hi va debatre sobre si el factor lingüístic (el fet de parlar valencià) era definidor o no de la identitat valenciana al sud.

El 2017, les jornades es transformen en curs i des d’aleshores són organitzades per El Tempir i el Vicerectorat de Cultura, Esport i Llengües de la UA. Aquell any s’hi va estudiar què s’entenia per «cultura valenciana» al sud i quines eren les manifestacions més importants tant de parla valenciana com castellana. Això sí, sempre des d’una perspectiva clara de valencianitat cultural i de vertebració territorial.

El 2018, coincidint amb el 25 aniversari de la creació de la nostra associació, El Tempir va organitzar la tercera edició del Curs sobre Llengua i Identitat al Sud, sota el lema «El repte educatiu de construir una societat multilingüe», amb l’objectiu de veure com construir futurs ciutadans plurilingües en una societat multilingüe. En aquest curs s’hi van analitzar, amb les aportacions de persones expertes en diversos camps com l’educació, la política lingüística o la sociolingüística, els obstacles que hem de superar per convertir-nos en una societat multilingüe.

Amb la proposta d’enguany, «La reforestació lingüística del sud», la finalitat és proporcionar als participants del curs una base sòlida que els permeta comprendre la situació lingüística de la qual partim al sud, per a poder plantejar cap a on hauríem d’anar, aprofitant la part més positiva de totes les eines legislatives i metodològiques a l’abast. Així, els objectius que es pretenen són diversos: la restauració del valencià en aquelles contrades o zones urbanes on no es parla i la pervivència i la cohesió dels nuclis valencianoparlants a les ciutats, sempre des del respecte i la revalorització de la diversitat lingüística actual al sud. Això sí, amb una perspectiva clara de sostenibilitat lingüística i alhora d’impuls del valencià com a llengua de cohesió social. En altres paraules, allà on molts parlen de revernacularització del migjorn valencià, El Tempir parla de reforestació lingüística. El curs tindrà lloc al Centre Cultural Les Clarisses d’Elx, de dilluns 21 a divendres 25 d’octubre entre les 16.30 h a 20.30 h.

En aquesta quarta edició del curs col·laboren amb El Tempir l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, el Vicerectorat de Cultura i Extensió Universitària de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, el CEFIRE d’Elx, la Delegació d’Alacant de l’Institut d’Estudis Catalans, l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, el Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià i l’Ajuntament d’Elx.

Programa del 4t Curs Llengua i Identitat al Sud: «La reforestació lingüística del sud»

(podeu veure el programa ací)

Dilluns 21 d’octubre

16.30 h. Inauguració del curs. Josep Enric Escribano, president d’El Tempir.

16.45 h. Conferència: «El cromatisme lingüístic d’un ecosistema comunicatiu divers». Miquel Àngel Pradilla, professor de Filologia Catalana de la URV i president de la Societat Catalana de Sociolingüística.

18.00 h. Conferència: «El treball de les actituds lingüístiques a l’aula». Sandra Montserrat, professora de Filologia Catalana de la UA.

20.00 h. Presentació del llibre Cròniques negres del català a l’escola, de Pere Mayans Balcells. Presenta: Josep Enric Escribano, president d’El Tempir.

Dimarts 22 d’octubre

16.45 h. Conferència: «Revitalización en entornos hostiles. Algunas claves de acción desde Biarritz». Eneko Gorri, sociòleg i tècnic lingüístic d’èuscar de l’Ajuntament de Biarritz.

18.00 h. Conferència: «Ensenyar valencià en contextos castellanoparlants». M. Josep Cebrian, professora associada de la UA, professora de secundària de Valencià i exassessora de Plurilingüisme de la GVA.

19.45 h. Presentació del llibre Igualtat lingüística: capgirar el desús i la subordinació, d’Alfons Esteve i Francesc Esteve. Presenta: Robert Escolano, vicepresident d’El Tempir.

Dimecres 23 d’octubre

16.45 h. Conferència: «Actituds, discursos i revigorització del valencià». Rafael Castelló, professor de Sociologia i director del Servei de Política Lingüística de la UV.

18.00 h. Conferència: «Mesures revernacularitzadores al sud valencià». Brauli Montoya, catedràtic de Filologia Catalana de la UA, membre de la Secció Filològica de l’IEC i acadèmic de l’AVL.

19.45 h. Presentació del llibre Manual d’autoajuda per a catalanoparlants, d’Andreu González Castro. Presenta: Josep Escribano, president d’El Tempir.

22.00 h. Actuació de Toni de l’Hostal al pub la Gatera (C. Forn Fondo, 1).

Dijous 24 d’octubre

De 16.30 h a 20.30 h. Taller: «L’assertivitat en contextos de minorització lingüística». Ferran Suay, professor de Psicologia de la Universitat de València i president d’ELEN (Equality Language European Network).

Divendres 25 d’octubre

16.45 h. Taula redona: «Valencianitat cultural i lingüística a l’extrem sud», amb la intervenció de Karlos Bernabé (Cambiemos Orihuela), Francesc Faraig (professor de l’IES Miguel Hernández de Bigastre), Vicent Mauri (portaveu d’Intersindical Valenciana) i Vicent Tortosa (professor de l’IES Josep de Ribera de Xàtiva). Taula moderada per Marina Macià, vocal de la Junta Directiva d’El Tempir.

18.00 h. Conferència: «De la imposició a la reposició: per què cal replantar llengües». Carme Junyent, professora de Lingüística de la UB i directora del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades.

19.45 h. Presentació del curtmetratge Per què tu? Per què ara?, de Cristina Sempere Alvarado i Josefa Jaén González, Premi al Millor Curtmetratge en l’XI Concurs de curtmetratges, obres audiovisuals i doblatges de la UA (2019).

20.15 h. Presentació del Decàleg de sostenibilitat lingüística d’El Tempir. Josep Enric Escribano, president d’El Tempir.

Inscripció i matrícula

Hi ha una doble via d’inscripció i matriculació:

Opció A. Persones que estan obtenint la capacitació per a l’ensenyament en valencià o no exerceixen en l’àmbit docent.

Aquest curs té el reconeixement de 2 crèdits computables en els itineraris per a l’obtenció del Certificat de Capacitació en Valencià de la Universitat d’Alacant. La data d’inscripció és del 16 de setembre al 16 d’octubre en Servei de Llengües. Preu de la matrícula: persona afiliada a El Tempir, 30 euros; l’alumnat i personal de la UA, 40 euros, i altres, 50 euros.

Opció B. A través del CEFIRE d’Elx

Si ets docent en actiu, pots inscriure’t del 18 de setembre al 10 d’octubre en aquest enllaç: http://mestreacasa.gva.es/web/cefireelx/inscripció. La inscripció no comporta pagament de cap taxa.

El Tempir