El Botànic exclou a Intersindical Valenciana de la Mesa General de Negociació

Intersindical és el sindicat majoritari en la Generalitat Valenciana

per Intersindical Valenciana

Societat

La Generalitat Valenciana ha constituït la Mesa General de Negociació del personal laboral, estatutari i funcionari (MGN I) sense Intersindical Valenciana, el sindicat més votat en la Generalitat amb 25.079 vots i el tercer sindicat en nombre de delegades i delegats amb 183. També ha estat exclòs FSES el segon sindicat 13.253 vots i 138 delegats.

És a dir, el 46,77 % de la representació en vots del personal laboral, funcionari i estatutari i el 30,12% de la representativitat en delegades i delegats ha estat exclòs de la Mesa General de Negociació I.

La constitució de la Mesa General de Negociació suposa un atac, sense precedents, a les empleades i empleats públics i a la llibertat sindical.

A més, s’exclou a Intersindical Valenciana que és el sindicat que va guanyar les eleccions sindicals del personal funcionari i estatutari de la Generalitat, tant pel que fa al nombre de vots, com de delegats i delegades, amb 25.038 vots, el 30,99%, i 183 delegades i delegats, un 19,98%.

Intersindical Valenciana recorrerà la constitució de la Mesa General de Negociació, que es basa en una interpretació restrictiva de l’article 36.3 del TREBEP que fa una sentència del Tribunal Suprem i que no té en compte les diferents situacions que es presenten als diferents sectors o àmbits de negociació, com ara la Generalitat Valenciana, on l’aplicació d’aquesta sentència entra en franca incongruència amb el bé jurídic que intenta protegir, que no és altre que els drets laborals de les empleades i empleats públics.

No obstant aquesta inadequació de la sentència a l’àmbit de la Mesa General de Negociació, la Generalitat Valenciana no ha justificat la seua actuació més que amb un informe del Consell Jurídic Consultiu sobre el Consorci de Bombers de València, que res té a veure amb la Generalitat Valenciana.

D’aquesta decisió del Consell del Botànic se’n derivaran conseqüències de gran transcendència. La primera: es priva de veu en la negociació col·lectiva el 46,77% dels participants en les eleccions sindicals. La segona: s’ataca directament la democràcia, la pluralitat i la llibertat sindical en una actuació inèdita al País Valencià. La tercera, i última: els sindicats exclosos de la Mesa General de Negociació queden privats de la seua capacitat per a la negociació col·lectiva i, per tant, es veuran obligats a traslladar una part de la seua acció sindical als tribunals, als centres de treball i als carrers amb convocatòries de mobilitzacions per obligar el Consell a seure a negociar amb qui realment i legítima representa el personal de la Generalitat Valenciana.

En eixe sentit, Intersindical Valenciana ha convocat dues concentracions per als pròxims dies, una el 5 de novembre de 2019, a les 11 hores, al Palau de la Generalitat Valenciana per exigir la llibertat sindical, oposar-se a les exclusions i discriminacions, i demanar la recuperació del poder adquisitiu perdut per les empleades i empleats públics als darrers anys. I la segona, el 15 de novembre, a la mateixa hora i lloc, coincidint amb la reunió del Ple del Consell per traslladar-li les seues reivindicacions.

Finalment, des de la Intersindical Valenciana es considera que aquesta actuació implicarà un augment de la conflictivitat social en el sector públic i marcarà un abans i un després en les relacions institucionals amb el Consell i els partits del Botànic, en negar allò que les treballadores i treballadors de la Generalitat han expressat en les eleccions sindicals.

Intersindical Valenciana