Vicent Beltran i Carles Segura, guardonats amb els VII Premis El Tempir en la categoria de Sud

La gala dels premis Tempir se celebrarà el pròxim 9 de novembre al restaurant Nugolat d'Elx

per El Tempir

Llengua

Els Premis El Tempir s’han convertit en la gala dels premis del sud després de set anys de convocatòria. Pretenen ressaltar les trajectòries públiques i privades d’aquelles persones o institucions que han optat per desenvolupar una tasca inclusiva i propositiva a fi de cohesionar lingüísticament i territorialment el nostre país en tres àmbits geogràfics ben diferents: Elx, el migjorn valencià i el País Valencià. Així, la nit del lliurament dels premis converteixen els guardonats en autèntics referents a seguir per a totes les persones i sectors socials que creuen en un altre model possible de país des d’un punt de vista econòmic, social, mediambiental, lingüístic i cultural.

Així, el pròxim dissabte 9 de novembre es lliurarà el VII Premi El Tempir en la categoria de Sud als professors del Departament de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant, Vicent Beltran i Carles Segura-Llopes, autors del llibre Els parlars valencians. La Junta Directiva d’El Tempir considera que se’ls atorga aquest reconeixement per diversos motius:

  1. El llibre Els parlars valencians, a més d’haver esdevingut un autèntic best-seller en el camp de la descripció de les variants geogràfiques de la nostra llengua, és un llibre de referència obligada per a conéixer de manera molt exhaustiva la riquesa de la llengua catalana al País Valencià. Bona prova n’és l’acolliment magnífic que ha tingut a desenes de pobles i ciutats valencianes on s’ha presentat, perquè conjuga molt bé el vessant merament acadèmic amb el divulgatiu.
  2. Els parlars valencians és la culminació de dècades de treball fet amb cura i passió, però també amb constància i dedicació, que explica molt bé les trajectòries científiques i rigoroses dels autors des que començaren ben jóvens a realitzar estudis dels parlars locals més pròxims als seus llocs de naixença: Vicent Beltran a Callosa d’en Sarrià i Carles Segura a Alacant.
  3. Vicent Beltran i Carles Segura són part d’una fornada de nous professors que, durant la dècada dels 90, van rejovenir el Dept. de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant fins a convertir-lo actualment en un referent pedagògic, d’estudi i d’estima per la llengua, bon coneixedor de la realitat del sud, que en pren el pols constantment i s’hi adapta mitjançant la cerca de solucions imaginatives als problemes acadèmics, universitaris o no, i sociolingüístics existents.
  4. Entenem que els autors mitjançant aquest llibre han contribuït fermament a l’autoestima individual i col·lectiva com a poble pel simple fet que aquesta obra revalora totes i cadascuna de les tonalitats dialectals del valencià d’un extrem a l’altre del país, de manera que cada valencianoparlant puga veure’s reflectit en la dignitat del mot, variant fonètica, gir o expressió local o comarcal que fa servir i que aquest manual recull amorosidament.

El tempir