La Diputació de València s’implica en la custòdia del territori de la Marjal d’Almenara

Concedix una ajuda de més de 15.000 euros per a la compra de maquinària i ferramenta

per Acció Ecologista - Agró

Territori

Acció Ecologista-Agró gestiona 60 hectàrees a la Marjal d’Almenara sota la fórmula de la custòdia del territori, tant en parcel·les públiques com privades. Esta tasca d’artesans de la natura és possible gràcies al treball voluntari dels socis i dels simpatitzants de la nostra organització. Però, massa sovint, ens veiem limitats per la manca de ferramentes o directament perquè no tenim l’equip o la maquinària adequada per a treballar. Per este motiu vam sol·licitar a la Diputació de València una ajuda econòmica urgent, gràcies a la qual hem pogut adquirir ferramenta i maquinària valorada en més de 15.000 euros.

Acció Ecologista-Agró ha invertit esta subvenció de la Diputació de València en la compra d’una trituradora, dues desbrossadores, una motoserra, una motobomba i un remolc. A més a més, hem adquirit equips de protecció individuals (EPI) per a treballar amb seguretat i ferramentes de diferents classes. També 10 mornells i equip de laboratori per als projectes de seguiment i cens de fauna que realitzem a la Marjal d’Almenara. Este és el cas, per exemple, del Projecte Emys i del Projecte Gambeta.

Ara, amb tot este material, ens resultarà molt més fàcil desenvolupar la custòdia del territori en este aiguamoll Ramsar, una tasca que és possible gràcies a l’esforç extraordinari dels socis i simpatitzants d’AE-Agró. Este és el cas, per exemple, del grup sènior de la nostra organització. Esta colla de voluntaris, molts d’ells jubilats, dediquen un dia a la setmana a millorar pam a pam la marjal. I ho fan desinteressadament i amb una bona dosi d’il·lusió i professionalitat. A partir d’ara també ho faran amb més i millors materials.

Amb la trituradora, per exemple, ens resultarà més còmode gestionar les restes vegetals dels programes de control i erradicació d’espècies exòtiques invasores que realitzem a la Marjal d’Almenara. Especialment pel que respecta a la canya (Arundo donax). Les desbrossadores i la motoserra, per la seua part, ens facilitaran molt el manteniment d’itineraris i dels marges dels lluents, ullals i altres zones naturalitzades d’ús públic. I el remolc era una eina imprescindible per a poder transportar la maquinària i altres materials.

Destacar que, a més a més del grup sènior d’AE-Agró, també es beneficiaran dels nous materials els voluntaris internacionals que col·laboren en la custòdia del territori de la Marjal d’Almenara a través de Voluns Spain. I els estudiants, tant universitaris com de formació professional, que cada curs realitzen les seues pràctiques formatives amb AE-Agró en esta zona humida.

A més a més, ara que tenim tota esta maquinària i les noves ferramentes, no descartem utilitzar-les també en la gestió i la conservació del Tancat de la Pipa, àrea de reserva que gestionem a l’Albufera de València amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) i SEO/BirdLife, i a La Costera, paratge natural municipal que custodiem a la Serra Calderona amb l’Ajuntament de Puçol.

Finalment, volem agrair de nou a la Diputació de València la seua implicació en la custòdia del territori de la Marjal d’Almenara amb la concessió d’esta ajuda econòmica. Gràcies a esta subvenció, podem continuar desenvolupant en este aiguamoll Ramsar el nostre treball d’artesans de la natura amb més i millors ferramentes.

Acció Ecologista - Agró