El Micalet guardona a Musiescola, la Muixeranga de València i tres obres literàries en els Premis Miquelet

L'acte, iniciat amb l'actuació de la Coral Giner i conduït per Víctor Benavides, va acabar amb un sopar de germanor i l'actuació del duo format per Mireia Pardiñas i Gemma Morales

per Societat Coral El Micalet

Cultura

La Societat Coral el Micalet va celebrar la gala en la qual va donar a conèixer i va fer lliurament dels vuit guardons corresponents a la 32ª edició dels Premis Miquelet 2019 en el Teatre el Micalet, ahir per la nit. Amb aquesta vetllada literària i musical es va clausurar el Novembre Cultural, una iniciativa que ha desenvolupat la societat musical del 23 al 30 d'aquest mes amb diversos actes, danses, concerts i conferències obertes al públic.

Els Premis Miquelet d’Honor, individual i col·lectiu, van ser atorgats a Manuel Molins i a l'Associació Cultural Amics de Joan Valls i Jordà, tal com va anunciar l'entitat a l'octubre. El Micalet reconeix així els mèrits i la trajectòria de Molins, professor, dramaturg, director escènic, assagista i un referent del teatre valencià; i de l'associació alcoiana per la seva labor cívica, defensa de la cultura i reivindicació de l'obra del poeta Joan Valls a la qual dóna nom.

Els guanyadors de les diferents categories, avaluades pels jurats d'aquesta edició, han estat Vicent Sanz i Pérez per La música del Ball dels Espies. Origen, característiques i expansió, Premi Joan Coromines de recerca filològica, històrica o cultural; Adrián Novella per Els Nuvis, Premi Micalet de Teatre; Musiescola, Premi Enric Soler i Godes, d'experiències pedagògiques; Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló per Castelló republicà, arquitectura i urbanisme (1931-1936), Premi Institut Obrer de València, de temàtica relacionada amb el republicanisme, el valencianisme o el moviment obrer.

El Micalet va reconèixer també a la Muixeranga de València, Premi Difusió del Patrimoni Cultural, atorgat pel club de viatges Fil per Randa; i a sis alumnes de l'Institut Musical Giner, adscrit a l'associació, amb el Premi Estudis Musicals pels seus expedients acadèmics en el curs 2018-19. Així mateix, es van lliurar les insígnies d'or de la societat musical als socis, amb més de 50 anys d'antiguitat en l'entitat, Eliseu Climent i Rosa Raga.

Tonetxo Pardiñas, president de la Societat Coral el Micalet, considera un èxit la iniciativa Novembre Cultural desenvolupada en aquesta setmana i, després de felicitar als guardonats, va assegurar que “volem continuar en la mateixa línia de servei a aquest poble, com deia Salvador Espriu. I ho farem mentre hi hagi alumnat i públic que vullga gaudir de la música, del cant, del teatre i de les conferències, amb nosaltres”. En la seua intervenció ha agraït la fidelitat de Climent i Raga i ha demanat fermesa “en la defensa de la llengua, l'educació i els drets d'expressió, tant individuals com col·lectius”.

Guardonats 2019
Sanz i Pérez en La música del Ball dels Espies analitza un fet cultural molt benvolgut i emblemàtic a Biar. La recerca aporta una data més antiga de la primera transcripció musical d'aquesta tonada (1893), que provocarà en els experts una renovada perspectiva sobre els seus inicis. El treball del musicòleg, compositor i professor oferirà al lector una instrumentació per a banda de música, una transcripció i anàlisi del guió musical, els llocs on s'interpreta, la datació aproximada dels seus inicis...

Novella, autor amb diverses obres teatrals premiades, proposa en Els Nuvis un joc constant amb el lector, juga amb les paraules, la identitat dels personatges, amb l'imaginari col·lectiu, per plantejar la història de dos personatges situats en un espai de trànsit després de la mort, amb un llenguatge cuidat i un final obert i sorprenent.

El Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, un col·lectiu format per persones de diferents àmbits locals i acadèmics, ha desenvolupat diferents projectes i activitats relacionades amb la memòria històrica de les comarques de Castelló i les víctimes de la repressió franquista, des de la seua creació en 2004. Ha realitzat treballs sobre la II República, la Guerra Civil i la dictadura amb la recerca de desapareguts i l'assessorament històric i judicial als familiars dels represaliats.

Música contra el fracàs escolar
Musiescola és un projecte col·laboratiu intercentres que naix a partir de la iniciativa d'un col·lectiu de mestres d'educació musical per dur a terme una jornada anual de convivència musical escolar per lluitar contra el fracàs escolar a través de la música. Ha arribat a convertir-se, després de cinc edicions, en una xarxa educativa formada per gairebé 50 escoles i més de 60 mestres d'educació musical. En 2019, any en el que ha rebut el Premi Bankia al talent musical, han participat de manera directa més de 1.600 alumnes i 150 mestres de 30 localitats valencianes.

L'acte, iniciat amb l'actuació de la Coral Giner i conduït per Víctor Benavides, va acabar amb un sopar de germanor i l'actuació del duo format per Mireia Pardiñas (veu) i Gemma Morales (teclat). Novembre Cultural compta amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana, la Diputació de València, l'Ajuntament de València, Universitat de València, Viatges Fil per Randa, Associació Cultural Institut Obrer i Edicions 96.

El Micalet, des de 1893
El Micalet, una societat musical fundada l'any 1893, va ser declarada d'Utilitat Pública en 1978 i es configura com un espai de referència pel seu paper en l'articulació de la societat civil valenciana des de fa 126 anys. L'entitat, sense ànim de lucre, compta amb 554 socis i 163 alumnes a l'escola de música i al centre autoritzat Institut Musical Giner on s'imparteixen estudis oficials d'Ensenyament Elemental i Professional.

La gala dels Premis Miquelet 2019 va comptar amb la presència de nombroses personalitats de la política com Enric Morera, president de les Corts Valencianes; Joan Ribó, alcalde de València; Xavier Rius, diputat de Cultura de la Diputació de València; Maite Ibáñez, regidora d'Educació de l'Ajuntament de València; Àgueda Micó, secretària general del Bloc i coordinadora de Compromís; i Agustí Cerdà, conseller nacional d'Esquerra Republicana.

Així mateix, van acudir representants de diferents entitats i associacions culturals com Josep Lluís Valldecabres, director de l'Orfeó Valencià; Pepa Caballero, Casal Jaume I de Carlet; Manolo Carceller, Plataforma per la Llengua; Àngel Martí, Fundació Sambori; Pura Peris, Associació d'Escriptors en Llengua Catalana; Laura Front, Escola Valenciana; Josep Martínez, Ca Revolta; Toni Gisbert, exsecretari general d'Acció Cultural del País Valencià; Laura Díaz, Sindicat de Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià (STEPV); Vicent Cebolla, president de la Reial Societat Econòmica del País; Carme Berenguer, Assemblea de Veïns de Benimaclet; Rafael Reig, Intersindical Valenciana; Julià Karles, Col·lectiu Lambda; Pep Romero, Falla Arrancapins; i Maria Josep Martínez Casanova, delegada d'Amics de la Universitat Catalana d'estiu de Prada, entre altres.

Societat Coral el Micalet