Desplegada una pancarta gegant per a denunciar que les nuclears contribuïxen al Canvi Climàtic

Acció directa no violenta de la plataforma Tanquem Cofrents

per Acció Ecologista - Agró

Territori

El passat diumenge, 1 de desembre, la plataforma Tanquem Cofrents, entitat en la qual participa Acció Ecologista-Agró, va desplegar una pancarta de grans dimensions en un dels edificis de l’Avinguda del Cid de València. En ella es podia llegir “Salvem el clima, tanquem les nuclears”. Amb esta acció, realitzada amb motiu de la Conferència de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic de Madrid (COP25) i de l’Emergència Climàtica que ja patim, hem volgut denunciar que les centrals nuclears no són la solució per al Canvi Climàtic, sinó que són una de les causes de l’actual crisi climàtica. Nuclear? No, gràcies!

Malgrat la campanya de propaganda massiva de la indústria nuclear sobre la necessitat de la seua energia per a lluitar contra el Canvi Climàtic, la realitat reflectix tot el contrari. És cert que durant el seu funcionament les nuclears emeten poc CO2. Però, si considerem tot el seu cicle (construcció de centrals, desmantellament, fabricació del combustible i gestió dels residus radioactius que generen), les emissions de l’electricitat nuclear són considerables. Exactament, 66 grams de CO2/kWh de mitjana. Esta xifra és prou superior a la de l’electricitat generada per energies renovables com l’eòlica o la solar.

El lobby nuclear sap des de fa temps que la seua indústria no té futur per la seua perillositat i pel rebuig social que genera. A més a més, els seus costos cada vegada majors no els permeten competir amb les energies renovables, que ja resulten més barates i cada vegada ho seran més. L’única via de supervivència de la indústria nuclear és presentar-se com a solució al Canvi Climàtic i, així, obtindre subvencions per a mantindre en funcionament les seues centrals.

De fet, la indústria nuclear ja ha aconseguit subvencions d’esta classe en els Estats Units d’Amèrica (EUA). I actualment este lobby també les vol aconseguir a la Unió Europea (UE). Concretament, la indústria nuclear està realitzant una campanya de pressió per a aconseguir que la UE incloga l’energia nuclear entre les tecnologies de generació elèctrica que tindran reduccions fiscals pel seu paper en la lluita contra el Canvi Climàtic.

Amb l’acció d’ahir diumenge, 1 de desembre, la plataforma Tanquem Cofrents, entitat en la qual participa Acció Ecologista-Agró, ha volgut desemmascarar esta campanya de màrqueting verd del lobby nuclear. I també instar a la ciutadania i als governs a no deixar-se enganyar. Tot allò que s’invertisca en nuclears no servirà per a evitar el Canvi Climàtic, sinó que contribuirà a produir-lo. Com es podia llegir en la pancarta de l’Avinguda del Cid, per a salvar el clima, cal tancar les nuclears.

De fet, l’única solució per a evitar un Canvi Climàtic catastròfic és realitzar una transició cap a un sistema energètic basat en l’estalvi i l’eficiència energètica, la generació distribuïda i les energies renovables. Este sistema serà més net, més segur, més barat i més democràtic. I, a més a més, este nou sistema generarà molts més llocs de treball que l’actual.

Esta transició es pot fer ja i a més a més ràpidament, tal com avalen diferents estudis d’universitats i instituts. Només depén de la voluntat política dels governs poder dur-la endavant. Però, les pressions del lobby nuclear i de la indústria del petroli són molt poderoses. Per això, des de la ciutadania hem d’alçar la veu, manifestar-nos activament i espentar als governs per a fer el correcte.

La plataforma Tanquem Cofrents està formada per Acció Ecologista-Agró, Ecologistas en Acción, Greenpeace, Plataforma Per Un Nou Model Energètic, Salvemos Mijares, Marfull, Xúquer Viu, La Ribera en Bici, Espai Alternatiu, Intersindical Valenciana, CGT, PAH-València, Associació de Damnificats per l’Incendi de l’Alcalatén (ADIA) i el Moviment Ibèric Antinuclear (MIA).

Acció Ecologista - Agró