L’Observatori Ciutadà de l’Aigua complix un any sense arribar a funcionar

La Xarxa Valenciana Per l’Aigua Pública exigix a la Conselleria que aborde ja la posada en marxa d’este important organisme

per Acció Ecologista - Agró

Territori

La Xarxa Valenciana Per l’Aigua Pública, entitat en la qual participa Acció Ecologista-Agró, reclama a Mireia Mollà, consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, que aborde amb caràcter d’urgència la dotació de mitjans de l’Observatori Ciutadà de l’Aigua amb un pla de treball i un calendari per a afrontar els objectius de la seua creació. Este important organisme es va crear 3l novembre de 2018. Però, un any després, roman sense entrar en funcionament. De fet, continuem esperant encara la publicació oficial del manifest i la instrucció que li done natura jurídica.

Diagnosticar de forma participativa l’estat de la gestió de l’aigua, impulsar una transparència continuada amb tota la informació a disposició dels ciutadans i obrir una línia de treball innovadora en el marc d’una estratègia integral de la política de l’aigua a la Generalitat Valenciana. Estos són els objectius amb els quals va nàixer l’Observatori Ciutadà de l’Aigua el novembre de 2018.

Però, un any després, este important organisme continua sense posar-se en funcionament. Per este motiu, la Xarxa Valenciana Per l’Aigua Pública demana a Mireia Mollà, consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, que s’aborde ja el seu funcionament amb la dotació de mitjans econòmics, humans i materials necessaris. Igualment, s’hauria d’establir un pla de treball i un calendari per a poder fer front als objectius de l’Observatori Ciutadà de l’Aigua.

La idea d’un Observatori Ciutadà de l’Aigua es va començar a gestar 3l desembre de 2017 en una reunió entre la Xarxa Valenciana Per l’Aigua Pública i Elena Cebrián, anterior consellera de Medi Ambient. El novembre de 2018, es va constituir este organisme. I, el 4 de març del present any, es va celebrar una nova reunió, on es va tractar el manifest constitutiu i la natura jurídica-administrativa de l’observatori.

El 22 de març, Dia Mundial de l’Aigua, el manifest ja estava enllestit i existia el compromís de l’administració valenciana de publicar-lo. Però, la Conselleria, malgrat haver-hi un apartat de l’Observatori Ciutadana de l’Aigua en la pàgina web de la Generalitat, encara no l’ha publicat. Quant a la natura jurídica-administrativa de l’organisme, es va acordar la publicació d’una instrucció, ja elaborada, que tampoc s’ha efectuat.

Com denuncia la Xarxa Valenciana Per l’Aigua Pública, entitat en la qual participa Acció Ecologista-Agró, l’aigua urbana forma part dels drets fonamentals. Però, actualment, hi ha problemes amb la seua gestió o amb el dret a la transparència, a més a més d’altres problemes com l’envelliment de la xarxa d’aigua potable i de clavegueram.

La Xarxa Valenciana Per l’Aigua Publica està formada per Acció Ecologista-Agró, la Confederació d’Associacions de Veïns i Consumidors de la Comunitat Valenciana (CAVE-COVA), CC.OO, Ecologistas en Acción, Enginyeria Sense Fronteres, la Fundació Nova Cultura de l’Aigua, H2O Paterna, Heterodòxia Castelló, No als Tractats Desiguals, Intersindical Valenciana, La Unió de Llauradors i Ramaders i Xúquer Viu.

Acció Ecologista - Agró