Antimilitaristes i ecologistes assaltem pacíficament en el Port de Sagunt un vaixell saudita carregat amb armament

Acció contra el transport d'armes a la guerra del Iemen

per Acció Ecologista - Agró

Societat

En la matinada d’este dimarts, 10 de desembre, un grup de set pacifistes i ecologistes hem aconseguit accedir al recinte portuari de Sagunt (Camp de Morvedre, València) i arribar al moll del vaixell saudita de transport d’armes Bahri Abha, on hem aconseguit enfilar-nos a una estructura pròxima per a desplegar unes pancartes amb els lemes STOP WAR i LA GUERRA COMENÇA ACÍ. En l’exterior una concentració de suport se sumava a la protesta. Esta acció de desobediència civil no-violenta tenia com a objectiu denunciar la presència en el Port de Sagunt d’este vaixell de la naviliera estatal saudita Bahri, que transportava armament per a la guerra del Iemen.

La flota de la naviliera estatal saudita Bahri transporta rutinàriament huit vegades a l’any armament procedent dels Estats Units d’Amèrica (EUA) i diferents països europeus cap a l’Aràbia Saudita, des d’on és emprat des de fa 5 anys en la guerra del Iemen amb conseqüències devastadores per a la població iemenita. Fins i tot en forma de crims de guerra, com denuncien agències internacionals de drets humans i l’Organització de les Nacions Unides (ONU). En 2018, des dels EUA es va transportar armament per valor de 1.130 milions d’euros a l’Aràbia Saudita. L’Estat espanyol és el cinqué proveïdor d’armes d’este país.

El carregament armamentístic del Bahri Abha va ser confirmat per l’Autoritat Portuària de València, que afirmava que comptava “amb tots els permisos”. Probablement, segons analistes internacionals del comerç d’armes, es tracta en este cas de blindats LAV-III canadencs i bombes guiades per làser GBU-12 de fabricació estatunidenca. Segons els activistes, estes exportacions haurien de ser considerades il·legals, si ens atenim a la mateixa legislació espanyola i europea sobre comerç d’armes a causa de la situació d’inestabilitat i de conflictes armats existent a la regió de l’Orient Mitjà.

És el que afirmem, sota el lema “La guerra comença ací”, més de 60 organitzacions pacifistes, de suport a la població refugiada, sindicals, feministes i de tota mena que hem demandat en un manifest que no es permetera l’entrada a port del vaixell saudita, per a no col·laborar ni ser còmplices del patiment de la població civil a Iemen. La iniciativa ha sigut promoguda inicialment pel grup pacifista valencià Antimilitaristes-MOC (Moviment d’Objecció de Consciència), que ha comptat amb el suport del col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre i de Marfull-AE Agró.

A esta petició es va sumar recentment l’Ajuntament de Sagunt amb una declaració reclamant al Govern espanyol que no permeta l’entrada d’estos vaixells a Sagunt ni en cap altre port espanyol. Probablement, per este clima de protesta, el vaixell ha forçat màquines per a avançar la seua arribada quatre hores inesperadament.

El grup d’activistes no-violents ha decidit emprendre esta acció de desobediència davant la negativa de les autoritats competents a escoltar esta pluralitat de veus, que demanaven prohibir l’atracada d’estos vaixells. Amb esta acció també hem volgut fer visible i interrompre el circuit de la guerra, que necessita per a seguir en funcionament d’infraestructures civils i complicitats com les que permeten l’escala dels vaixells de Bahri.

Els activistes també volem destacar la terrible ironia que suposa que esta escala d’un carregament, amb el qual es cometran crims de guerra, que prolonga i augmenta la violència i els danys de milions de persones en la guerra del Iemen i altres llocs, es produïsca en el Dia Internacional dels Drets Humans. També volem assenyalar amb esta acció que l’aparent llibertat de moviments amb la qual es desplaça l’armament pel món contrasta inquietantment amb la terrible situació de les desenes de milions de persones refugiades, en la seua majoria a causa de les guerres on s’empra este armament, persones que busquen protecció i es troben amb murs, tanques amb fulles, mort en la mar i Lleis racistes.

La guerra que lliura l’Aràbia Saudita a Iemen, amb armament estatunidenc i europeu contra les milícies houthis secundades per l’Iran des de 2015, porta infligint un indicible sofriment a la població iemenita, com venen constatant reiteradament les principals agències humanitàries i organitzacions de drets humans internacionals. Això ha portat als governs de Regne Unit, Noruega, Finlàndia, França i Alemanya a declarar una moratòria a la venda d’armament a l’Aràbia Saudita, moratòria que l’Estat espanyol ha decidit no secundar.

Les persones i organitzacions que hem subscrit el manifest també hem exigit que el govern autonòmic i els governs municipals es posicionen públicament i amb claredat en contra de l’ús d’estes infraestructures civils per al transport de material armamentístic. I hem animat als treballadors encarregats de l’assistència i la càrrega i descàrrega a exercir l’objecció de consciència per la pau, negant-se a fer estes tasques, seguint l’exemple del bomber Ignacio Robles en el Port de Bilbao o la vaga dels estibadors del Port de Gènova.

A més a més, hem exigit que se suspenga immediatament el comerç d’armes espanyol cap a països implicats en guerres, com l’Aràbia Saudita, i el progressiu desmantellament i reconversió de la indústria de la guerra. És un fals dilema que hàgem de triar entre ocupació ací i morts i refugiats a Iemen i altres llocs.

Finalment, destacar també que les 12.00 hores de hui dimarts, 10 de desembre, s’ha celebrat també una concentració de protesta a L’Albereda del Port de Sagunt per a mostrar el rebuig de la societat civil a l’arribada del Bahri Abha, vaixell en el qual s’han carregat contenidors amb materials perillosos en horari nocturn, sense les autoritzacions excepcionals corresponents i al costat de la planta regasificadora de Saggas.

Acció Ecologista - Agró