El transport d’una taronja de Sud-àfrica a la UE suposa l’emissió de 13 gr de CO2 a l’atmosfera

El consumidor europeu ha de ser conscient que consumir productes fora de temporada de tercers països agreuja el canvi climàtic

per La Unió de Llauradors

Territori

S'acaba de tancar una cimera ambiental decebedora quant a les conclusions i compromisos. Tothom parla de canvi i emergència climàtica, però a vegades no ens adonem de la rellevància que per a fer front a això representen algunes decisions europees relacionades amb el nostre sector agrari.

És el cas de les importacions de productes de tercers països objecte d'un estudi de LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders, sobre productes que es poden trobar segons temporada en els lineals dels nostres supermercats i hipermercats, que van generar en 2018 una emissió a l'atmosfera de més de 378.000 tones de Diòxid de Carboni en el transport marítim fins als ports europeus.

En aquest estudi -els primers resultats del qual es van avançar fa unes setmanes i en el qual s'ha inclòs ara també la mel de la Xina- s'analitzen les emissions de Gasos d'Efecte d'hivernacle del transport d'aquestes mercaderies a la Unió Europea. El transport de mercaderies és un dels sectors que més emissions de CO2 a l'atmosfera genera, i el marítim encara més, i és imprescindible per tant emprendre mesures per a reduir aquestes emissions.

L'estudi es basa en les importacions procedents de països situats a l'altre costat del món (Sud-àfrica, Austràlia, el Brasil, entre altres) i que utilitzen exclusivament el transport marítim per a portar les mercaderies a Europa.

Per tant, una de les conclusions de l'estudi és que el consumidor europeu siga conscient que quan adquireix productes fora de temporada de les produccions europees, està contribuint a l'emissió de gasos d'efecte d'hivernacle i que consumint productes europeus redueix l'impacte del transport marítim sobre els efectes del canvi climàtic.

A tall d'exemple, el consumidor ha de saber, segons l'estudi elaborat per LA UNIÓ, que:

  • Si beu un suc de taronja brasilera està emetent 17 grams de CO2
  • Cada vegada que es menja un cítric procedent de Sud-àfrica està emetent 13 grams de CO2 per peça de fruita
  • Si es fa paella amb arròs de Myanmar o Cambodja, cada cullerada d'arròs que es menja està emetent 2 grams de CO2 a l'atmosfera, la mateixa quantitat que emet cada ametla que es menja si procedeix dels Estats Units
  • Per cada cullerada de mel que es posa en la llet, café o quallada s’emet 6 grams de CO2
  • Cada xulla de corder que es menja procedent de Nova Zelanda o Austràlia està contribuint a emetre 18 grams de C02
  • Si es compra raïm de taula procedent de Xile, cada ram emet 48 grams de CO2 a l'atmosfera
  • Si es consumeix un entrecot de vaca argentina, està emetent 7 grams de CO2

La Unió de Llauradors