Bellotada a La Costera de Puçol

Amb esta activitat finalitza la campanya “Tardor pel clima”

per Acció Ecologista - Agró

Territori

El passat dissabte, 21 de desembre, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Horta Nord va convocar una bellotada a La Costera, paratge natural municipal que custodiem a la Serra Calderona amb la col·laboració de l’Ajuntament de Puçol. La cita va reunir a una trentena de voluntaris que van plantar unes 2.000 bellotes de coscoll (Quercus Coccífera) i centenars de llavors de margalló (Chamaerops humilis). A més a més, també vam dispersar unes 200 bombes de llavors de garrofera (Ceratonia siliqua). Amb esta activitat finalitza la campanya “Tardor pel clima” a La Costera de Puçol.

Posar el nostre granet d’arena per a afrontar l’actual crisi climàtica i frenar la desertificació de les nostres muntanyes. Este era el repte de la bellotada celebrada el passat dissabte, 21 de desembre, a La Costera de Puçol. Concretament, en un racó d’este paratge natural municipal que va patir un conat d’incendi forestal el desembre de 2017.

Este voluntariat mediambiental va reunir a una trentena de participants de totes les edats que, pam a pam, van plantar unes 2.000 bellotes de coscoll (Quercus Coccífera) i centenars de llavors de margalló (Chamaerops humilis) en la zona afectada pel foc. A més a més, també vam dispersar unes 200 bombes de llavors de garrofera (Ceratonia siliqua).

Amb esta última activitat de la campanya “Tardor pel clima” a La Costera de Puçol ens hem volgut sumar a La Gran Bellotada Ibèrica. Gràcies a este repte col·lectiu, impulsat per Reforest-Acción i la Xarxa Ibèrica de Guardians dels Boscos, s’han sembrat ja a la península Ibèrica quasi un milió i mig de bellotes de diferents espècies autòctones des del passat mes d’octubre.

“Tardor pel clima” a La Costera de Puçol

A més a més de la bellotada del dissabte, amb motiu de la campanya “Tardor pel clima”, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Horta Nord ha convocat cinc activitats més a La Costera. La primera va ser el dissabte 19 d’octubre, quan vam organitzar un voluntariat per a revisar les caixes niu que tenim instal·lades en este paratge natural municipal. La cita va comptar amb la participació de La Granja de Bitxos, amb qui vam descobrir que la majoria d’espècies d’aus han començat ja a modificar els seus hàbits com a resposta a l’actual crisi climàtica.

La segona activitat de la campanya va ser el dissabte 9 de novembre. Eixe dia ens va visitar Calderona Viva amb un divertit i educatiu carrusel de jocs infantils sobre el Canvi Climàtic. I el dissabte 16 de novembre va ser Kyrios Educación qui ens va visitar amb el seu particular i entretingut Passaparaules Infantil del Clima. En novembre, a més a més, també vam organitzar una jornada d’observació solar amb l’astrònom local Amadeo Aznar (Astronomía Para Todos). Esta cita va ser el dissabte 23 de novembre i va incloure una xerrada sobre Canvi Climàtic.

A més a més de totes estes activitats, amb motiu de la campanya “Tardor pel clima”, el dissabte 14 de desembre també vam convocar un taller de bombes de llavors a l’Aula Multiús de La Costera. De fet, les bombes de llavors que vam dispersar durant la bellotada del dissabte passat són les que vam fer eixe dia amb la col·laboració de tots els voluntaris que hi van participar.

La custòdia de La Costera a la COP25 de Madrid

AE-Agró, com a entitat membre d’Avinença (Associació Valenciana de Custòdia i Gestió Responsable del Territori), va participar el passat dissabte 26 d’octubre en la Jornada d’Iniciatives i Xarxes de Custòdia del Territori, cita celebrada en el Centre d’Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CEACV). I ho vam fer exposant el treball de custòdia del territori que, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Puçol, desenvolupem des de 2011 a La Costera.

Eixe dia, per exemple, vam parlar de la campanya “Tardor pel clima”, una de les iniciatives valencianes que Avinença va presentar després a Madrid durant la Conferència de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic (COP25). Concretament, en una activitat de la COP25 sobre com lluitar contra el Canvi Climàtic des de la custòdia del territori.

Esta cita va tindre lloc el dilluns 11 de desembre. En ella es va explicar la rellevància que tenim les entitats de custòdia en la mitigació i adaptació al Canvi Climàtic i també per a assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). De fet, els ODS i el Canvi Climàtic són dos punts claus de la “Declaració pel reconeixement i l’impuls de la custòdia del territori a la Comunitat Valenciana”, document que va nàixer com a resultat de jornada convocada per Avinença el passat 26 d’octubre al CEACV.

Acció Ecologista Agró