Decàleg pel Clima: 10 mesures individuals per frenar el calfament global

per Pedro Domínguez Gento

Territori

Decàleg pel Clima: 10 mesures individuals per frenar el calfament global
Decàleg pel Clima: 10 mesures individuals per frenar el calfament global | Pedro Domínguez Gento

L'apocalipsi climàtic ha començat ja a Austràlia, amb temperatures per damunt dels 45ºC i megaincendis de milions d'hectàrees que estan acabant amb persones, habitatges, boscos i uns 1000 milions d'animals innocents...

La recent COP25 ha sigut un vertader fracàs, com les anteriors, perquè els governs estan venuts o no són capaços d'enfrontar-se a les gran companyies petrolieres, carboneres, gasistes, automobilístiques, bancs, etc., que són les responsables directes de les emissions de gasos hivernacle, del calfament global i de tots aquests desastres consegüents. Els seus amos són addictes als diners i no volen canviar ni reduir el seu brutíssim negoci. 

Així doncs, sols ens queden dues opcions: esperar el que vinga (i Austràlia n'és la referència) o implicar-nos, els ciutadans de carrer, i canviar aplicant les solucions ja. Si optes per la segona, ací tens el Decàleg pel Clima, una guia resumida de les coses que hem d'anar fent:

1. Viatjar menys i utilitzar l'automòbil només quan siga imprescindible, compartit si és possible. Evitar l'avió, creuers i l'AVE. Procurar anar a peu, en bici o en tren, perquè els autos són grans emissors de CO2 i causen infinitat de problemes.

2. Consumir només el necessari, preferint productes ecològics i de proximitat per reduir el transport, fomentar l'economia local i no esgotar la Terra.

3. Aplicar les 4R. Rebutjar els productes d'usar i tirar, cercar-los duradors i reparar-los quan s'avarien, reutilitzar-los i reciclar-los quan ja no servisquen. Separar a casa els residus.

4. Estalviar energia. Aprofitar llum i clima natural. Climatització suau: 27ºC a l'estiu i 20ºC a l'hivern. Electrodomèstics A++. Aigua tèbia, dutxa ràpida. Assecar la roba al sol.

5. Instal·lar plaques solars per calfar aigua i generar electricitat, perquè són ecològiques i més barates que l'electricitat convencional. O contractar l'electricitat a una cooperativa 100% d'energies renovables.

6. Cuidar els ecosistemes i plantar arbres autòctons en les àrees desforestadas perquè absorbeixen el CO2 i milloren l'entorn. Cuidar arbres en la ciutat i posar plantes en les terrasses.

7. Consumir al menys possible productes d'origen animal, pel sofriment dels animals i el seu gran impacte ambiental.

8. Tenir un/a sol/a fill/a per evitar la superpoblació i l'impacte humà cada vegada més insostenible sobre els recursos i la biosfera.

9. Educar per respectar les persones i l'entorn a xicotets, joves i tots/as els altres. Donar exemple.

10. Donar suport als grups ecologistes i defensar la Naturalesa, perquè la nostra salut, economia i futur depenen totalment d'ella.