Bodega Alcoví. Mayte Montaña
Any de fundació: 2009
Producció: 10.000 botelles
Hi va haver un temps en què es vivia a les muntanyes. En aquell temps ja existia el vi, i eixe vi es feia en aquestes muntanyes. Així ens ho conten els vells ceps que ens anem trobant fins arribar al nostre destí. Això sentim mentre ens endinsem en el cor de la serra d’Espadà, de camí cap a la població d’Almedíxer. Envoltats de sureres, alzines, pins, ametllers i olivers; respirant l’aroma de farigola i romer, tan pròpies de la muntanya, experimentem una sensació de tranquil·litat.
Allí ens espera Mayte, una de les fundadores del projecte Bodegas Alcoví, un xicotet celler familiar formada per cinc socis (quatre dones i un home), que pertany a la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) de Castelló i que es dedica al cultiu de la vinya a uns 400 metres sobre el nivell del mar, on produeixen vi artesanal, blanc i negre, de les varietats cabernet sauvignon, syrah, monestrell, garnatxa, ull de llebre, planta fina i sauvignon blanc.
Quan entrem al celler ens rep Mayte en una sala presidida per la pintura de Llestin. La imatge està acompanyada per una llegenda que confirma els nostres pensaments i que diu així:
“Quan l’ésser humà va creuar el llindar de la història i va començar a escriure els seus mites i llegendes, el vi el va acompanyar en el seu viatge. En estes narracions trobem una constant en les antigues civilitzacions de sumeris, hitites, perses, babilonis, jueus, egipcis, grecs… Una inscripció del 2700 a. de C. menciona la deessa sumèria Gestí sota l’advocació de ‘Mare Cep’”.
A Mayte li donem l’enhorabona només arribar per la Medalla de Plata obtinguda en PROAVA amb el seu vi Alcoví Blanco 2018 (sauvignon blanc i vinyater), amb la qual cobren vida la importància i la qualitat dels vins que es feien ja en el segle XIX a la comarca de l’Alt Palància.
Mayte ens conta que aquest projecte es va crear a partir del celler que tenien els avis, on es feia vi d’ús particular fins a l’any 2006, quan els hereus van decidir unir-se i dedicar-se professionalment al món del vi. “Al principi, vam continuar la labor artesanal apresa dels nostres iaios, però prompte ens vam adonar que eixos requisits no eren suficient, que havíem d’anar més enllà”. Així, l’any 2009 van crear el nou celler, situat en la població d’Almedíxer, apostant per la innovació però tenint molt present la tradició. I és que, sens dubte, Bodegas Alcoví representa el fet a mà de la viticultura.
Totes les vinyes i els seus processos es treballen sota l’agricultura ecològica, artesanalment: viticultors, elaboradors, envellidors i productors –així com la recol·lecció– són manuals. Fins i tot el suro emprat en la confecció del tapó per a l’embotellat és suro natural de la serra de Soneja, d’una plantació pròpia de la família. Per descomptat, l’embotellament i l’etiquetatge també són a mà.
I, per què és així? Molt senzill. Perquè, com ens conta Mayte, l’ànima del celler és Manuel Fuster, qui té molt clar que el vi “comença al cep”. Ell és qui estudia tots els condicionants fins que decideix realitzar el procés de la poda i el seguiment al camp. La seua filosofia segueix els principis de la vinya ecològica: cap producte químic. Tot està en secà, així que la dependència de la climatologia és absoluta. “El xicotet i accidentat territori de les nostres vinyes s’estén en múltiples terrasses, bancals i tossals de terra de rodeno, mineral que destaca per l’altra absorció d’aigua. Equilibrat, de rendiment moderat i humit, el sol de rodeno reuneix les millors condicions per al cultiu del nostre raïm i garanteix l’equilibri i la qualitat dels nostres vins atorgant-los eixa exclusiva personalitat”.
Les seues terres, que en total sumen 8 hectàrees, es troben repartides en 4 parcel·les: Boguera (cabernet), Charculla (cabernet i syrah), Pechichas (monestrell) i Carchan (cabernet). “Volem que els nostres vins tinguen la força de la terra”, insisteix Mayte. Per això, la verema té lloc durant la segona setmana de setembre, quan el raïm està en el seu punt òptim. En eixe moment és recol·lectada manualment en caixons de 17 o 19 kg. Ja al celler es manté en càmera de fred, entre 4 i 10 graus, fins que finalitza el procés de recol·lecció; la fermentació es controla, aleshores, pas a pas. El procés de filtració no és agressiu, per la qual cosa els vins poden tindre solatge. Posteriorment, el vi passa a barriques de roure francés i roure americà, segons el tipus de vi, i romandrà allí entre 4 mesos i 2 anys. Al final del procés s’obté una producció xicoteta: 1.000 litres de vi blanc i 8.000 de vi negre.
Des de fa 3 anys compten amb l’ajuda de l’enòleg Juan Manuel Gozalbo i des d’aleshores aposten per monovarietats, com ara monestrell, syrah i cabernet, en els vins Alma de Espadán.
I tot plegat té lloc en un paisatge seré, elegant i equilibrat. Les mateixes peculiaritats que desperten els vins de Bodegas Alcoví. A més, els vins d’aquest singular celler compten amb un important patrimoni que no està essent aprofitat per altres productors viticultors. Es tracta de la biodiversitat en la vinya com a valor afegit, on el respecte per la natura és un fort argument de diferenciació de producte i de vendes.
En finalitzar la nostra conversa, li preguntem a Mayte pels projectes de futur. I ho té molt clar: “El projecte de futur és que el celler continue almenys una generació més. El meu nebot està estudiant viticultura, així que sembla que la saga continuarà”. I nosaltres, encantats.
Article publicat en el número 1 de Vicultura. Estiu’19
Vols llegir més articles com aquest? Subscriu-te a Vicultura, la revista de vins i cultura valenciana en paper i trilingüe.
subscripcions@vicultura.com