ACPV, Escola Valenciana i Plataforma per la Llengua demanen la inclusió de la competència lingüística en la Llei de la Funció Pública

per NLV

Llengua

ACPV, Escola Valenciana i Plataforma per la Llengua demanen la inclusió de la competència lingüística en la Llei de la Funció Pública
ACPV, Escola Valenciana i Plataforma per la Llengua demanen la inclusió de la competència lingüística en la Llei de la Funció Pública | ACPV

L’avantprojecte de Llei de la Funció Pública que es presentava el passat 14 de febrer al Ple del Consell no assegura la competència lingüística en tots els llocs de treball de l’administració valenciana, segons les entitats Escola Valenciana, Acció Cultural del País Valencià i la Plataforma per la Llengua. És per això que ACPV i Escola Valenciana han acordat sol·licitar una reunió conjunta amb el President de la Generalitat Valenciana i també obrir una ronda de contactes amb els partits polítics amb representació a les Corts Valencianes per tal de garantir la inclusió la competència lingüística en la Llei en el seu tràmit parlamentari en les Corts.

Des de la Plataforma per la Llengua, per la seua banda, es considera que «ajornar el tema per a un futur reglament representa posposar el compliment del dret de la ciutadania de ser atesa en la llengua oficial en què s'expressa».

El portaveu de la Plataforma per la Llengua País Valencià, Manuel Carceller, ha manifestat que «el dret de la ciutadania ha de ser reconegut com a legalment superior a les opcions de preferència lingüística d'un funcionari. En l'avantprojecte hi havia una garantia i ara passem a una incertesa perquè aquest nou reglament, tot i que haurà de comptar amb un informe previ favorable de Política Lingüística, dependrà d'una negociació política».

La situació real per a la ciutadania del País Valencià és de desigualtat lingüística. Pel que fa a l'administració pròpia, el 93% del funcionariat de Generalitat Valenciana entén el valencià, però només un 57% el sap parlar i un 46 % el sap escriure correctament. Són dades oficials de l'enquesta sobre "L'ús del valencià en l'Administració".

Segons la valoració del portaveu de la Plataforma per la Llengua País Valencià, «això significa que, més de 35 anys després de l'aprovació de la Llei d'ús i ensenyament del valencià, molts funcionaris parlen castellà a una persona que s'expressa en valencià, i quasi ningú no se n'escandalitza. Si això fora al revés estaríem escoltant queixes contínuament, per part dels sectors oposats a l'ús del valencià».