Alacant celebra la 4a Plaça del Llibre

LA RODA DEL TEMPS

per Lliris Picó

La Veu dels Llibres

Alacant celebra la 4a Plaça del Llibre
Alacant celebra la 4a Plaça del Llibre

El proppassat divendres 14 de febrer arrancava a Alacant la 4a edició de la Plaça del llibre encara amb la lleugera maror de l’intent d’alguns partits polítics de qüestionar la valencianitat d’aquesta ciutat, i de reobrir debats sense cap consistència estadística, social ni cultural, totalment al marge de la voluntat de redreçament lingüístic i d’integració cultural en què es posiciona bona part de la societat alacantina. El fet és que la Plaça, que inicialment començà a celebrar-se a finals del 2016, amb el suport de l’Ajuntament de la ciutat, a les mateixes portes del consistori, d’uns anys ençà s’ha traslladat a la Plaça del Port, un espai més diàfan, obert i més accessible i visible tant per al turista despistat com per al lector empedreït que s’hi acosta des de diverses poblacions de les comarques del sud per interessar-se i per adquirir les últimes novetats bibliogràfiques en la nostra llengua.

Gaudir d’un espai farcit de llibres des de les prestatgeries de les parets fins a les taules expositores distribuïdes com un laberint de llibres que podien fullejar amb calma i comoditat.

I és que, en aquest sentit, la plaça del llibre és precisament això: un gran aparador de tendències, novetats i reedicions de clàssics de tot tipus ofertades per més de 60 editorials i gestionades amb cura per la Llibreria 80 Mundos i pel Gremi de Llibrers Independents de les comarques d’Alacant, que enguany han comptat amb una innovadora carpa-llibreria que defugia l’estètica i el clàssic format de d’estand amb taulell. De manera que els lectors han pogut gaudir d’un espai farcit de llibres des de les prestatgeries de les parets fins a les taules expositores distribuïdes com un laberint de llibres que podien fullejar amb calma i comoditat. Un encert també per als més petits, que han tingut un accés més directe als exemplars quasi com si es tractara d’una enorme biblioteca infantil o un agradable racó de lectura. De fet, en el fons, ells, el públic infantil i juvenil ha sigut el gran protagonista de la Plaça, en tant que com comentava Jesús Figuerola, President de la Fundació Full, un dels objectius fonamentals de la Plaça del llibre d’Alacant és la consolidació de nous lectors, el foment de la lectura entre els més joves. Objectiu que s’ha aconseguit amb escreix si tenim en compte que els títols més venuts d’aquesta 4a edició han sigut Ventalls de paper i El gat i la bruixa d’Edicions del Bullent i Minerva, una vampira de veritat, de Bromera, totes tres adreçades al públic infantil i juvenil.

Els títols més venuts d’aquesta 4a edició han sigut Ventalls de paper i El gat i la bruixa d’Edicions del Bullent i Minerva, una vampira de veritat, de Bromera, totes tres adreçades al públic infantil i juvenil.

Tanmateix, com bé es va indicar des de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, una de les entitats col·laboradores en l’organització de la Plaça, la nostra literatura no es limita solament a la que és, potser la més coneguda, segurament per suggerida des dels centres d’ensenyament sinó que els nostres autors, conreen tot tipus de gèneres. Així, l’assaig també ha triomfat en aquesta edició amb títols com Follem? de Bridge, Les petjades del temps de Balandra, Els valencians des de quan som valencians?, d’Afers o Cuina i cultura del gust al País Valencià, publicada per la Universitat d’Alacant, una de les amfitriones de la Plaça.

Quant a les activitats, cal dir que n’hi hagueren per a totes les edats: contacontes, taules redones, presentacions de llibres, i –com no?- la música també tingué un espai privilegiat per als concerts de Manel Gil, dissabte a la nit i del ja clàssic d’aquesta Plaça, Dani Miquel, el diumenge al matí. Els eixos vertebradors de totes elles, foren la presentació de l’Any Carmelina Sánchez-Cutillas proposat per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i sengles homenatges a les escriptores Isabel Clara Simó, organitzat per Escola Valenciana amb la participació de diversos centres educatius que prepararen lectures d’alguns fragments de la seua obra, i l’homenatge a Carme Miquel organitzat també per La Cívica Escola Valenciana en col·laboració amb la Universitat d’Alacant, que cloïa el matí de dissabte. Així mateix, el Micro Obert de l’AELC deixava sentir per tota la Plaça del Port les veus de diversos escriptors i escriptores com ara Mari Carmen Sáez Lorente, Imma López Pavia, Juli Capilla, Mercè Climent o els més veterans Marc Granell i Josep Piera, entre altres. Escriptors, però, se n’acostaren més per la Plaça, per fer suport a companys i a companyes, per perdre’s també com a lectors entre els laberints de llibres o simplement per gaudir de les diverses activitats. De manera que voramar s’aproparen Joaquim Espinós, Enric Balaguer, Gràcia Jiménez, Jesús Moncho, Joaquim González Caturla, o Victòria Cremades, entre altres, perquè Alacant és terra d’escriptors.

Amb un èxit de vendes i de públic rotund, en definitiva, la Plaça del llibre d’Alacant es consolida un any més com a punt de trobada entre editors, llibrers, escriptors i lectors.

Així mateix, tot i que la iniciativa no comptava amb més suport institucional que la Generalitat, sobretot de la mà de la Fundació Full, la Universitat d’Alacant, Alfons El Magnànim i l’Institut d’Estudis Catalans, i malgrat que l’ajuntament s’havia mantingut al marge, alguns representants de diversos partits polítics també volgueren mostrar el seu recolzament a editors, llibrers i autors. És el cas de Francesc Sanguino, regidor pel PSPV-PSOE o de Natxo Bellido, representat de Compomís a l’ajuntament d’Alacant.

Amb un èxit de vendes i de públic rotund, en definitiva, la Plaça del llibre d’Alacant es consolida un any més com a punt de trobada entre editors, llibrers, escriptors i lectors, i evidencia la vivesa i la salut de la llengua a Alacant i l’interès dels alacantins per la seua literatura i per la cultura en general. Una iniciativa que a més, d’uns anys ençà vertebra, cohesiona i identifica el nostre territori de Nord a Sud.

Josep Piera, Lliris Picó i Marc Granell