Vins del Comtat. Un celler que recupera la identitat mediterrània
“Hi va haver un temps en què el vi més prestigiós del món es creava a la Muntanya d’Alacant. La història ens mostra com el cronista oficial del rei Lluís XIV de França ho detallava als seus escrits. Aquest és el llegat que tenim i ens imprimeix la responsabilitat de treballar molt bé, essent conscients que un celler és com una cuina, però on sols fas un plat a l’any.” Així ens ho reflecteix David Carbonell, copropietari del celler Vins del Comtat. David ens situa en un context històric per a després contar-nos que aquest és el motiu pel qual al celler es treballa en la recuperació de la identitat mediterrània, en la recuperació d’eixe prestigi.
I amb aquest objectiu i aquesta responsabilitat, en Vins del Comtat recullen el testimoni de la tasca que van iniciar els seus pares, que van lluitar per la recuperació de varietats antigues i 100% locals, centrats en vinyes velles de muntanya. “Hem respectat antigues tècniques de conreu i elaboració per a poder unir tecnologia i artesania, tradició i modernitat en els nostres vins. I, sobretot, transmetre el profund amor per la cultura del vi i tot el que ella significa, perquè hem crescut amb això.”

Quan parles amb David, t’adones que Vins del Comtat és un celler que va molt més enllà de l’elaboració del vi. Vins del Comtat és història, és cultura i tradició dutes al màxim exponent. I és que aquest peculiar celler aprofita la diversitat climàtica que aporta la serra de Mariola cultivant varietats indígenes en vinyes antigues, situades en la part oest de la serra, entre Banyeres i Beneixama.
Allí fa uns anys que cultiven de forma tradicional vinyes velles de monestrell situades en la partida del Salze. Fruit d’aquest fet, del raïm d’aquestes vinyes recuperades, va nàixer el vi El Salze Monastrell, elaborat amb la mínima intervenció en vinyes de 40 anys, conreades en got i en secà a 650 metres sobre el nivell del mar i amb un compromís clar: “Crear vins de paratge”.
El resultat és un vi de gran elegància i frescor, l’expressió del sòl on s’han recuperat aquestes vinyes. Però allò més admirable és que, com apunta David, aquest vi forma part d’un projecte molt més ampli: el de la recuperació de velles vinyes de muntanya. I és que, fa dos anys, els propietaris van posar en marxa un projecte amb la Universitat Politècnica de València amb la finalitat de posar nom a diverses varietats desconegudes. L’objectiu, ens conta David, era “analitzar el material vegetal de vinyes antigues. Per a això, ha sigut necessari utilitzar una tecnologia capaç d’analitzar l’ADN de les fulles joves. D’aquesta manera, hem obtingut importants resultats que confirmen, de manera científica, el reconeixement i constatació de varietats autòctones”.
A més, aquest estudi els ha permés conéixer la riquesa de varietats distintes del nord d’Alacant i, el que és més curiós, la seua similitud en origen amb varietats del nord d’Àfrica, o la gran correspondència d’algunes d’elles, que coincideixen amb les pròpies de zones d’Osca. Però, sobretot, amb la investigació s’ha aconseguit que el nou plec del Consell Regulador s’actualitze i hi incloga les dites varietats.

I és que en poques zones es concentra aquesta diversitat climatològica en tan pocs quilòmetres, la qual cosa permet escollir les millors parcel·les segons la seua altura, el sòl i la proximitat al mar. I, com no podia ser d’una altra manera, aquesta particularitat fa que, a més de disposar d’una àmplia gama, els seus vins siguen singulars i capaços d’obtenir grans reconeixements, com ara les puntuacions del prestigiós Robert Parker, qui va atorgar 89 punts al vi Santa Bárbara 2017, 90 punts a El Salze 2015 i 93 punts a Monastrell 2016.
Definitivament, Vins del Comtat és un celler que parla de la terra, que parla del mar. Els seus vins negres rememoren l’entorn de la serra i es recolza en la varietat del raïm autòcton alacantí: el monestrell. Tanmateix, aquest esperit inquiet que David transmet és el reflex de l’esperit que els duu a experimentar amb diversitat de varietats; concretament, giró, cabernet sauvignon, merlot, syrah, ull de llebre, garnatxa i tintorera. Vins negres criats en barriques de roure francés i americà replets de color, estructura i aromes fruitals.
Però el mar demana també el seu lloc. La varietat moscatell d’Alexandria, pròpia de la Marina Alta, és la gran protagonista dels seus vins blancs, que evoquen les brises del Mediterrani. Vinyes de moscatell, però també de raïm blanc de les varietats viognier i chardonnay.
Com a plat final, cal afegir que Vins del Comtat té la seua última creació preparada per a eixir. Convidem el lector a romandre atent, doncs, al llançament de 1921 Monastrell, Field Blend i Monastrell Tostado Lento; vins elaborats en homenatge a la “barreja de camps” que caracteritzava antigament les vinyes de la zona. Entesos?
Article publicat en el núm. 1 Vicultura. Estiu’19
Vols llegir més articles com aquest?
Subscriu-te a Vicultura, la revista de vins i cultura valenciana en paper i trilingüe.
subscripcions@vicultura.com