Ser incompetent en valencià no és cap dret

per Plataforma per la Llengua, Manuel Carceller

Llengua

Ser incompetent en valencià no és cap dret
Ser incompetent en valencià no és cap dret

Des de la Plataforma per la Llengua, entitat dedicada a la promoció de la llengua dels valencians, considerem que cal incloure la competència lingüística en valencià en la prevista Llei de Funció Pública Valenciana. Des de l’ONG del valencià creiem que ajornar el tema per a un futur reglament representa un clar incompliment del dret de la ciutadania a ser atesa en la llengua oficial en què decideix expressar-se.

En aquest sentit, manifestem que el dret de la ciutadania a escollir la llengua oficial en què vol ser atesa ha de ser reconegut de manera clara com a legalment superior a les opcions de preferència lingüística d'un funcionari. Una cosa són les opcions personals que puga escollir la persona que treballa de funcionària en la seua vida privada i personal, on ella, com qualsevol altra persona, pot escollir lliurament la llengua en què expressar-se, i una altra molt diferent és el suposat dret a escollir llengua en l'exercici de la seua professió. Per això, entenem que és important notar que en l'avantprojecte hi havia una garantia i ara, en canvi, passem a una incertesa, que haurà de comptar no sols amb un informe previ de Política Lingüística sinó que haurà de ser negociada pels polítics.

La situació real per a la ciutadania del País Valencià és de desigualtat lingüística. Pel que fa a l’administració pròpia, el 93% del funcionariat de Generalitat Valenciana entén el valencià, però només un 57% el sap parlar i un 46 % el sap escriure correctament. Són dades oficials de l’enquesta sobre “L’ús del valencià en l’Administració”. I, per part de la Plataforma per la Llengua al País Valencià traiem una clara conclusió, més de 35 anys després de l’aprovació de la Llei d’ús i ensenyament del valencià, molts funcionaris parlen encara el castellà a una persona que s’expressa en valencià, i quasi ningú no se n'escandalitza.

Ara imaginem que es donara la situació contrària: que un ciutadà es presentara davant d'un funcionari parlant en castellà, el funcionari li contestara en valencià i, quan la persona que està duent a terme la gestió li demanara que per favor l'atenguera en castellà, aquest es negara i continuara parlant-li valencià. I ja no diguem si, damunt, li responguera que no l'entén. Tothom posaria el crit al cel, i parlaria de supremacisme, de greu incompliment dels drets de la persona afectada... I, en canvi, la quasi totalitat de la població accepta amb aparent normalitat que es done aquesta mateixa falta de respecte als drets de la ciutadania quan l'ús de les llengües és a l’inversa, quan és el valencià la llengua amb què ens adrecem a un funcionari, i el castellà aquella amb la qual aquest ens respon.

En aquest sentit, des de la Plataforma per la Llengua, volem denunciar públicament el comportament d'aquells funcionaris que es comporten com si les seues opcions lingüístiques personals foren legalment superiors als drets dels administrats, als quals ells tenen l'obligació legal d'atendre amb total correcció. Per això volem deixar clar a tota la ciutadania que, si consideren que el seu dret lingüístic a expressar-se i ser atés en valencià ha estat vulnerat, des de la nostra organització els podem donar tot el suport per a exigir aquest respecte, ja que eixa és una de les nostres principals raons de ser.

 

Manuel Carceller

Delegat de la Plataforma per la Llengua al País Valencià