La Falla Immaterial. El termòmetre de la sostenibilitat fallera arriba al carrer

per NLV

Cultura

La Falla Immaterial. El termòmetre de la sostenibilitat fallera arriba al carrer
La Falla Immaterial. El termòmetre de la sostenibilitat fallera arriba al carrer

Si a començaments del mes de febrer es presentava a La Nau de la Universitat de València el nou projecte de Falla Inmaterial, amb l'arribada del març i la proximitat de les festes falleres es multipliquen les activitats al voltant d'aquest projecte que arriba aquest 2020 a la seua quarta edició.

La Falla Immaterial és un monument faller virtual, no tangible del que -en principi- només es pot gaudir a la plaça de l'Ajuntament de València accedint amb els nostres mòbils, tauletes o ordinadors a la web de la Falla Immaterial. Una iniciativa de divulgació científica de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la Universitat de València (ETSE-UV) dirigida per Francisco Grimaldo, que apropa la festa fallera a l'avantguarda en enginyeria i ciència de dades. La iniciativa enguany està dedicada als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i ajuda a prendre consciència de l’impacte que tenen les xicotetes decisions individuals sobre la sostenibilitat global.

Amb aquest objectiu la Falla compta amb un bot amb intel·ligència artificial que posa a prova el nostre compromís. El robot Xe-xe planteja una sèrie de preguntes relacionades amb els ODS. En funció de les respostes, la puntuació es tradueix en un ninot concret: la carabassa Pepeta, el bunyol Rafel, Vicent 'el Traca' o els fallers Ampariues i Nelo. En l'entorn virtual, aquest ninot es planta a la plaça de la Falla Immaterial.

Malgrat la intangibilitat de la falla, des del passat diumenge tant el veïnat de València com els visitants de la ciutat, comencen a ser partícips d'aquesta quarta edició del projecte també des del carrer. La Falla Immaterial es fa present als carrers en les Falles 2020, amb un equip d'animadors que explica el projecte i anima la gent a parlar amb el robot Xe-xe, una experiència que ja es va poder veure el passat diumenge a la Crida, i que tornarà als carrers els dies 6, 7, 13 i 14 de març als entorns de les mascletaes. Si en la web, Xe-xe planta un ninot virtual amb el resultat de les nostres respostes, al carrer, l'equip d'animació reparteix com a marxandatge ninots que representen el nivell de sostenibilitat de les persones participants.

Per aquesta quarta edició de la Falla Immaterial han passat ja més d'un miler de persones. Entre les persones que participen en el projecte, s'està elaborant una espècie de 'termòmetre de la sostenibilitat', on fins el moment de les persones registrades, un 16% s'havien convertit en el ninot Pepeta (molt poc sostenible); el 30%, en Rafel (necessita millorar); el 34%, en Vicent (va per bon camí), i el 20%, en Ampariues o Nelo. Els ninots de faller o fallera només els obtenen les persones amb la màxima puntuació, que entraran el sorteig del Premi Sostenilitat, dotat amb 200 euros.