Tanquem Cofrents, connectem el sol!

per Pedro Domínguez Gento, La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció

Territori

Tanquem Cofrents, connectem el sol!
Tanquem Cofrents, connectem el sol!
Hui es compleixen 9 anys des del terrible accident de Fukushima, amb 3 reactors nuclears descontrolats i en fusió, que obligaren a fugir dels seus pobles a 470.000 persones i va contaminar molt més enllà dels 20 km abandonats...
 
I la central de Fukushima Daiichi continua sent una amenaça perquè quasi tot el combustible segueix allí i necessitarà refrigeració durant anys, probablement es vessarà de nou aigua radioactiva al mar, els residus radioactius de la neteja s'acumulen en la zona, els habitants evacuats es veuen forçats pel seu propi govern a tornar. Les Olimpíades arranquen a sols 20 quilòmetres de la zona zero.
 
Els treballs de descontaminació avancen molt lentament. Les 880 tones de combustible nuclear fos segueixen allí i comencen a manifestar-se dubtes que puguen retirar-se completament algun dia, la qual cosa exigiria tancar els reactors en un sarcòfag. Com a Txernòbil. Fa menys d'un any que ha començat la retirada del combustible gastat que està en piscina, però solament del reactor 3. Els de l'1 i el 2 hauran d'esperar fins a cinc anys.
 
Mentre el combustible estiga ací cal mantenir un flux d'aigua per a refrigerar-ho, però a més penetren aigües subterrànies, la qual cosa crea un gravíssim problema perquè l'aigua es converteix en radioactiva i cal emmagatzemar-la. És un residu perillós i molt voluminós, supera ja els 1,12 milions de metres cúbics. Es manté en tancs enormes de 1000 m³, però al ritme d'entrada d'aigua en els reactors, 170 m³/dia, es necessita un nou tanc cada sis dies. I s'estan quedant sense espai.
 
Per a reduir la radioactivitat de l'aigua se sotmet a un procés d'eliminació de materials radioactius, de manera que solament quede triti, ja que és impossible de separar i la seua vida mitjana no és llarga (12,3 anys). Amb aquestes condicions, les autoritats japoneses, amb el suport de l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA), consideren que pot abocar-se al mar. Al setembre de 2015 es van llançar 800 tones a l'Oceà Pacífic.
 
Però la premsa japonesa va destapar en 2018 les fallades d'aqueix procés. Tòquio Electric Power Company (TEPCO) ocultava que, dels 890.000 m³ d'aigua tractada a partir de setembre de 2018, aproximadament el 84 % contenien concentracions més altes de substàncies radioactives que els nivells permesos per al seu alliberament a l'oceà. En 65.000 m³ d'aigua tractada, els nivells d'estronci-90 són més que 100 vegades per sobre dels estàndards de seguretat. En alguns tancs els nivells superen els límits en un factor de 20.000 amb cesi-137 i iode-129.
 
No sembla que açò vaja a detenir els abocaments. El govern ho està sotmetent a consulta, però el ministre de Medi ambient nipó s'ha pronunciat a favor i ha provocat la fúria dels pescadors i la preocupació de països veïns. L'OIEA persisteix a aconsellar-ho.
 
Encara que el govern continua alçant les ordres de restricció per als municipis afectats, la ciutadania evacuada per l'accident nuclear, uns 39.000 residents, no s'atreveix a tornar perquè se'ls obliga a viure amb nivells de radioactivitat que poden superar vint vegades els estàndards internacionals. El procediment governamental per a convèncer-los és suprimir les ajudes per a habitatge. Els relators especials de la Comissió de Drets Humans de l'ONU han declarat la seua preocupació per les polítiques japoneses sobre les persones evacuades i les violacions dels drets humans de famílies i treballadors de la descontaminació.
 
Enmig de totes aquestes dificultats i esforços, el primer ministre japonés, Shinzo Abe, pretén passar pàgina amb la celebració dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020. Sembla voler arraconar la catàstrofe nuclear amb la flama olímpica doncs partirà del centre esportiu J-Village, a 20 quilòmetres del lloc més perillós del país, la central sinistrada. Però la contaminació radioactiva d'un territori és molt difícil d'eliminar completament, i el govern s'ha trobat amb la denúncia d'un Equip de Monitoreo Nuclear i Protecció Radiològica de Greenpeace Japó sobre llocs amb nivells de radiació 1.700 vegades més alts de l'acceptat per les autoritats, fins a 71 microsieverts per hora en els punts calents, enfront dels 0,23 que es consideren admissibles.
 
La resposta ha sigut augmentar els treballs de descontaminació i millorar la vigilància de la radiació en aqueix estadi. No es tanca el problema, doncs es va a convocar a milers de persones a l'estadi de la ciutat de Fukushima per als partits de beisbol i softbol, a uns 65 quilòmetres de la central. No és una decisió responsable si la prioritat és garantir la seguretat pública. Es comprèn que l'equip de Corea del Sud vulga portar el seu propi menjar i els seus mesuradors de radiació.
 
La celebració de les olimpíades en les circumstàncies del desastre nuclear japonès porta el missatge de tancar el període de catàstrofe i forçar a la població a acceptar el llegat radioactiu amb ànim patriòtic. Els ecologistes recolzem la campanya internacional "Jocs Olímpics Lliures de Nuclears 2020", i manifestem una vegada més que el risc de l'energia nuclear és inassumible, i menys encara per a una contribució de menys del 5 % de l'energia que utilitza el món...
 
I aquest dia nosaltres recordem que hi ha una central nuclear vella i cada volta més propensa a accidents greus a Cofrents, que es refrigera amb l'aigua del nostre riu Xúquer, aigua que després utilitzem per a regar i beure a La Ribera i fins i tot a L'Horta i València capital, ficant-nos en greu risc a milions de valencians i manxecs. Quan, per altra banda, tenim energia solar sobrada (1 kw/m2) i més barata ja que la convencional (0'05 €/kwh front a més de 0'10 €/kwh) per autoabastir-nos d'electricitat solar.
 
Per tot això tornem a demanar el tancament de les centrals nuclears, començant per la veïna de Cofrents. No oblidem que fa un parell d'anys els Ajuntaments d'almenys 34 municipis, amb una població conjunta de 2.000.000 d'habitants, demanaren ja el tancament de la central nuclear de Cofrents, concretament aprovaren la moció L'Alcúdia (V), Alberic (V), La Pobla Llarga (V), Alzira (V), Cullera (V), Corbera (V), Vall d'Uixó (CS), Xest (V), Sagunt (V), Alcoi (A), Burjassot (V), Carcelén (AB), Benetússer (V), Carcaixent (V), Catarroja (V), Xirivella (V), Manuel (V), Albalat (V), Callosa d'en Sarrià (A), Benifairó de les Valls (V), Alacant (A), Puçol (V), Guadassuar (V), Sueca (V), València (V), Casas Ibáñez (CR), La Barraca (V), La Recueja (AB), Madrigueras (AB), Carlet (V), Villamalea (AB), Vila Real (CS), Cenizate (AB) i Villatoya (AB). També el Parlament Valencià va aprovar una proposta no de llei semblant, demanant el tancament definitiu de la nuclear quan expire l'actual permís; ha sigut la primera vegada que aquesta institució s'ha pronunciat així, sense excuses ni pal·liatius. I el mateix ha fet la Diputació d'Albacete.
 
La CN de Cofrents ha de tancar ja, durant esta legislatura, no podem esperar fins que patisca un accident greu que contamine les terres valencianes i manxegues per a dècades o segles. Prou de perill nuclear!
 
TANQUEM COFRENTS I CONNECTEM EL SOL!