'Queda't a casa, queda't amb l’horta', la campanya per un consum de proximitat en temps de Coronavirus

per NLV, Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià

Territori

'Queda't a casa, queda't amb l’horta', la campanya per un consum de proximitat en temps de Coronavirus
'Queda't a casa, queda't amb l’horta', la campanya per un consum de proximitat en temps de Coronavirus

Les mesures de confinament degudes a l'epidèmia de la Covid-19 estan incrementant la demanda d'aliments en les grans superfícies. Així, la singularitat del moment fa que molts xicotets projectes dedicats al subministrament d’aliments de proximitat hagen de fer un doble esforç per a seguir la seua rutina de collita i repartiment d'aliments a moltes persones i famílies.

És per això que la Plataforma per la Sobirania Alimentària dels pobles del País Valencià ha llençat una campanya en línia per fer valdre a les persones productores, ramaderes, llauradores i pescadores amb projectes locals i agroecològics. L’eslògan del moviment és “Queda’t a casa, queda’t amb l’horta. Per la sobirania alimentària!” i és una crida a un consum responsable i a la compra directa en temps de confinament.

Des de la Plataforma adverteixen que ara més que mai no s’hauria d’oblidar a les productores agroecològiques, els qui “proporcionen aliments sans i 100% nutritius, que cuiden a les persones, el territori i el planeta”.

Per a participar en aquesta iniciativa només cal seguir dos passos. En primer lloc, fer-se un vídeo o foto treballant –en cas de tindre un projecte propi–, o amb els aliments adquirits –en cas de ser una persona consumidora–. En segon lloc, pujar-la a les xarxes socials virtuals amb les etiquetes #quedatacasa i #quedatamblhorta.

L’associació ha elaborat un vídeo amb alguns missatges de diferents projectes com són Vorasenda, a Carpesa; Bee Natura, situats al Parc Natural Serra de Calderona; Al3horts, situats als municipis d'Alboraia, d'Albalat dels Sorells i d'Albuixech; Mastika L’horta, a Castellar i Oliveral; SPG Ecollaures i La Pebrella, a València.

A més, aquest projecte ofereix un mapa virtual en què es poden localitzar establiments de consum responsable, mercats camperols, obradors compartits, llocs de producció local i diferents recursos i organitzacions relacionades amb la sobirania alimentària. El mapa compta amb més de 230 punts repartits al llarg de la geografia valenciana i l’objectiu és que l’usuari s’assabente dels llocs que té a prop de casa on pot consumir d’una forma més responsable amb l’entorn.

Aquesta campanya sorgeix d'un grup de persones als qui els inquieta la pèrdua de la sobirania alimentària. Es defineixen com “productores i consumidores compromeses amb un model d'alimentació sa, sostenible i de proximitat” i volen recordar que els aliments que omplen les botigues, mercats i supermercats vénen de l’horta. Amb aquesta iniciativa de participació ciutadana volen posar al punt de mira el model de consum local i agroecològic. El qual, segons diuen, està funcionant malgrat la situació d'emergència.

Què és la Plataforma per la Sobirania Alimentària dels Pobles del País Valencià?

És un marc comú entre productores, consumidores, iniciatives, organitzacions i col·lectius que treballen per la Sobirania Alimentària al País Valencià. El seu objectiu és ser un moviment vertebrador capaç de generar una àmplia mobilització social cap a la Sobirania Alimentària. Per fer-ho comparteixen diferents experiències de molts punts del territori i les emmarquen en una estratègia global. Així, proporcionen un espai de difusió, d’intercanvi d’informació, de reflexió i de debat conjunt.