Quan tindrem la informació de la Covid-19 desglossada per comarques i municipis?

per Moisès Vizcaino

Territori

Xàtiva, amb l'hospital Lluís Alcanyís al fons
Xàtiva, amb l'hospital Lluís Alcanyís al fons | Wikipedia

La informació provincial de la Conselleria de Sanitat que comunica cada dia ací en aquesta web oficial http://www.san.gva.es/comunicados-coronavirus ens deixa sense saber què està passant en cada municipi i comarca del País Valencià, és a dir, no se’ns permet tindre la informació municipal i no ens permet saber amb transparència què està ocorrent en el nostre entorn més proper i immediat, on probablement convivim amb els nostres pares, familiars, amistats, coneguts i resta de veïnat.

Les dades per comarca i municipi són de nosaltres, els conciutadans valencians a qui la Generalitat Valenciana i l’estat espanyol ens exigeixen el compliment de tota la normativa reguladora de l’estat d’alarma, i els qui paguem els nostres impostos i cotitzacions per sostindre econòmicament l’estat i el sistema sanitari públic.

No pretenem que es deixen de respectar les normes de protecció de dades personals i el dret a la intimitat de les persones, però sí que exigim que es complisca la normativa de transparència i es respecte el nostre dret inexcusable de saber què està passant en el nostre entorn més proper. Que no siguen les suposicions del m’han dit, he sentit... les fakenews de les xarxes ni la coneguda “ràdio makuto”, qui ens aporte dades falses del que passa en cada municipi.

Ens hem posat en contacte amb diversos ajuntaments i ens contesten que els responsables de les àrees de salut han prohibit donar aquesta informació als municipis. En base a quins criteris i en base a quina classe de legislació es nega aquesta informació? En altres territoris aquesta informació sí que existeix: http://aquas.gencat.cat/.content/IntegradorServeis/mapa_covid/atlas.html. Per tant, quina política de més control, de més neteja viària, d'acoblar horaris de mercats, etc., pot decidir cada ajuntament, l’administració més pròxima a la ciutadania, sense aquesta informació?

Dades actualitzades el dia 30 de març

És evident que la primera prioritat és salvar vides i la salut de totes les persones, però si la crisi sanitària ens provoca angoixa, també hem d'afegir l'angoixa i la injustícia de la desinformació: no sabem res del que passa als nostres municipis. I, de nou, es repeteix cada dia la informació provincial, d’un País que continua desvertebrat informativament, pel territori i per falta d’informació transparent i de proximitat. Les autoritats públiques ens exigeixen el cent per cent de responsabilitat a la ciutadania, però a la vegada se’ns condemna a obeir i a una apagada informativa incomprensible per comarques i municipis de com evoluciona la Covid-19 en el lloc on vivim tancats a casa. Demanem a la Generalitat Valenciana una informació clara i transparent per comarques i municipis, d’un país i d’un territori que no el volem provincial ni provincià.