Llibreries (virtualment) obertes

LA RODA DEL TEMPS

per Núria Cadenes

La Veu dels Llibres

Llibreries (virtualment) obertes
Llibreries (virtualment) obertes

Que tot ha quedat trasbalsat, amb l’alè contingut, frenat de cop sense saber quan tornarà a posar-se en marxa, ni com. Que vivim confinats, pendents del telèfon, de les notícies dels amics, de la família, de tants desconeguts que ens emocionen o ens fan patir o tot alhora. I que al mig de tant de sotrac i de tanta incertesa sorgeixen iniciatives belles que ens recorden les coses que som capaços de fer quan ens conjurem en positiu: cosir màscares per als hospitals i les residències, obrir la xarxa wi-fi per als joves veïns que estudien i que no tenen internet i que necessiten connectar-se a les aules virtuals, oferir concerts en streaming, teatre en streaming, recitals poètics en streaming, presentacions de llibres en streaming, clubs de lectura en streaming, què faríem sense l’streaming ara que sabem que existeix!

Una d’aquestes iniciatives té un títol explícit i una plataforma des d’on fer-lo realitat: Llibreries Obertes.

La idea és col·laborar perquè quan tot això haurà passat (perquè algun dia passarà) puguin tornar a obrir la persiana com feien abans.

Que en realitat romanen tancades, ja ho sabem, però que la idea és col·laborar perquè quan tot això haurà passat (perquè algun dia passarà) puguin tornar a obrir la persiana com feien abans que el remaleït coronavirus ens encarés de manera tan dràstica amb la nostra humana fragilitat.

El portal (www.llibreriesobertes.cat) es va posar en marxa el passat 23 de març, precisament i simbòlicament el 23 de març: un mes just abans del Sant Jordi que enguany no serà (o, més exactament, que serà qui sap quan però no en 23 d’abril), i ha estat impulsat i creat per la cooperativa Som* (que inclou les editorials Amsterdam, Ara Llibres i Bernat Metge, i revistes com ara Sàpiens, Cuina o El Món d’Ahir) i l’agència de comunicació Mortensen. Té un plantejament senzill i interessant alhora: comprar ara els llibres i recollir-los després, quan per fi es podrà tornar a fer (passejar, embadalir-se davant d’un aparador tot guarnit de llibres, entrar-hi a fullejar, a demanar consell o a donar-ne i que per fi la distància amb els altres la marqui tan sols la voluntat de cadascú).

Els llibres del portal s’adquiriran en diferit, però a les llibreries. Aquesta és la clau. Cadascú a la llibreria que vulgui, a la seva de referència, la de més a prop de casa, la que esculli.

La idea és ajudar, com en una espècie de Verkami, una campanya de micromecenatge perquè en aquest temps de tancament preceptiu les llibreries, que ara pateixen per no poder mantenir el delicat equilibri en què vivien quan podien obrir, tinguin una mica d’ingrés que no faci el buit tan sideral. Perquè els llibres del portal s’adquiriran en diferit, però a les llibreries. Aquesta és la clau. Cadascú a la llibreria que vulgui, a la seva de referència, la de més a prop de casa, la que esculli. I la llibreria rebrà el 100% del que generi la venda. És a dir, que quan li arribi una comanda, la llibreria en rebrà el 50% de l’import i, quan pugui tornar a obrir i lliurar els llibres a qui els hagi comprat, el 50% restant. La mecànica és simple i queda descrita en quatre passos: u, tria els llibres del catàleg o amb el cercador; dos, selecciona la teva llibreria de capçalera; tres, fes la comanda i ingressarem els diners a la teva llibreria; i quatre, recull els llibres quan la teva llibreria pugui tornar a aixecar la persiana.

No és una opció excloent, és clar, sinó una campanya de visibilització, de conscienciació i de passar a l’acció col·lectivament per a un bé comú. Si el portal va començar amb una cinquantena de llibreries, ara ja n’hi ha més de tres-centes, des d’Abrera fins a Xàtiva, passant per Reus, València, Palma o Perpinyà. S’hi ofereix un catàleg de més de 6.600 llibres (novetats del 2019 i del 2020) de 550 editorials i s’han fixat un objectiu ambiciós: arribar a vendre 30.785 llibres en un mes de confinament. La xifra no és capriciosa: són, llibre amunt, llibre avall, els exemplars que es calcula que es van vendre a Catalunya en un dia normal del mes de març del 2019. En-un-dia. Queda dit. De moment, i mentre s’escriuen aquestes ratlles, mitjançant Llibreries Obertes ja s’han venut 3.888 llibres.

L’objectiu s’ho val: «salvar les nostres llibreries i el llibre en català».

A la web, a més dels llibres i les llibreries on es poden encarregar, hi ha també un bloc amb recomanacions, ressenyes, comentaris i vídeos, i un manifest que resumeix causes i propòsits de la iniciativa: «engeguem una campanya per donar futur a les llibreries de proximitat. Fem xarxa i demostrem un cop més que entre tots/es donem vida i sentit a la cultura. Ens fixem el repte de continuar comprant llibres durant les pròximes setmanes, com ho hem fet sempre».

L’objectiu s’ho val: «salvar les nostres llibreries i el llibre en català».

I funciona: 3.888 llibres venuts, havia dit? El temps d’acabar aquest article i ja en són 3.944.