Cal corregir actuacions i cal potenciar-ne d'altres en l'epidèmia del Covid19

Comunicat de Marea Blanca País Valencià-comarques del sud

per Marea Blanca País Valencià Comarques del Sud

Societat

Cal corregir actuacions i cal potenciar-ne d'altres en l'epidèmia del Covid19
Cal corregir actuacions i cal potenciar-ne d'altres en l'epidèmia del Covid19 | PIXNIO

Ja fa més d'1 mes de l'expansió de l'epidèmia del Covid 2019 pel País Valencià. Actualment, encara som en un moment d'ascens de persones contagiades. S'espera una disminució dels casos nous com a producte de l'estat de confinament1, un estat que hem estat reclamant junt a tècnics de salut pública2 i sindicats, els quals han exigit la "paralització immediata de tots els treballs que no siguin imprescindibles per a la salut i la vida de les persones, garantint el 100% del salari"3.

Afortunadament, la Generalitat va començar a treballar de forma relativament autònoma amb respecte del ministeri de sanitat espanyol, però encara falta molt per fer. Algunes decisions van en el bon camí, i en aquest sentit donem suport a les iniciatives de

 • comprar material a la Xina

 • començar a fabricar respiradors a partir de la iniciativa de la Universitat Politècnica de València

 • demanar l'ajuda de personal mèdic cubà

 • facilitar els desplaçaments als domicilis7 i la utilització d'hotels

 • la recerca de nous espais hospitalaris per si cal fer-ne ús

En aquestes iniciatives caldria veure ja materialitzada la compra del test identificador del Covid 2019 per a ser aplicat de forma proactiva a la població en risc, i entre aquestes al personal sanitari. En aquest sentit, la venda de test per part de laboratoris privats, a un alt preu, hauria de ser investigada i, de ser homologats, confiscar-se per a la població abans esmentada. Les ofertes que s'han fet des de les universitat del País Valencià han de ser recollides9.

També cal posar en valor les rodes de premsa informatives del President de la Generalitat i de la Consellera de Sanitat.

Desafortunadament, algunes altres decisions no són funcionals a la situació de prevenció actual:

 • El tancament parcial o total de centres de salut no pot significar més que deixar desprotegida la població més vulnerable al nostres barris i, de fet, poder provocar la sobrecàrrega dels serveis d'urgències. En lloc d'això, caldria organitzar plans que garantisquen l'atenció concreta de persones somàticament, social i psíquica vulnerables, així com contractar i formar personal específic d'atenció comunitària. Parar l'epidèmia és molt important, però sense excloure l'atenció d'altres problemàtiques, especialment entre la gent més vulnerable4. Tot el que s'ha fet en prevenció del maltractament de les dones pot veure's oblidat en uns moments en què moltes dones conviuen amb el seu maltractador. Ara, més que mai, cal mantenir i potenciar els programas d'atenció comunitaria des dels Centres de Salut.

 • Com han assenyalat les societats d'Atenció Primària, en lloc de tancar els centres de salut, l'Atenció Primària és el nivell de l'atenció des d'on realitzar "el diagnòstic precoç en persones especialment vulnerables per a poder iniciar un tractament abans que apareguen complicacions"8.

 • També exigim la formació del personal d'infermeria per a cures i assistència específica directa pròpies d'uns moments en què l'aplicació de mesures de salut i de salut pública duraran més temps del que voldríem.

 • Tot el que significa formar personal nou per a noves actuacions significa que no cal acceptar una actuació de l'exèrcit, la qual no té cap influència en l'organització real dels serveis.

 • La Conselleria ha de posar tots els recursos dels hospitals privats sota la direcció del seu personal. Sens dubtes, després de l'epidèmia la sanitat privada exigirà ser finançada de forma pública. Per contra, la Conselleria no ha de deixar en un calaix, sinó actuar de forma ferma, en la reversió dels departaments de salut privatitzats de Torrevella i La Marina Alta. Si alguna cosa ens està mostrant aquesta epidèmia és que la sanitat que pot funcionar és la pública i que ha de ser 100% pública.

 • Cal donar suport material a la investigació sanitària en mesures farmacològiques i no farmacològiques (de salut pública i comunitària).

 • Cal donar suport material a les iniciatives productives des del món de la recerca tecnològica i assistencial en la lluita contra el Covid2019. La proposta d'una indústria pública valenciana del medicament i de la tecnologia sanitària està ja sobre la taula.

 • Només la informació oberta dona credibilitat a actuacions tan radicals com les necessàries durant aquest moment d'epidèmia. En aquest sentit, cal informar de l'evolució diària de l'epidèmia per departaments de salut o comarques i municipis, no per províncies, les quals no són més que instruments administratius amb cap relació real amb la valoració de les necessitats del País;

 • La Generalitat ha de supervisar i controlar l'actuació de les forces d'ordre públic, tant en el sentit supervisar el control de les vies de comunicació com de la seua actuació represiva per a evitar possibles abusos a l'empar de l' "estat d'alarma" i de la llei mordassa5.

 • Per últim, l'epidèmia i les mesures que s'han prés per a controlar-la encara duraran fins a arribar a un control efectiu. Aquest període suposarà efectes molt negatius per a moltes persones en situació de desprotecció. Des de Marea Blanca-País Valencià comarques del sud donem suport a les iniciatives que s'estan fent per a garantir el cobrament de la Renda Valenciana d'Inclusió6, usant el silenci administratiu tal com es preveu en l'article 37.2 del reglament adjunt a la llei de la Renda Valenciana d'Inclusió o en l'Article 28.2b de la pròpia llei, i per a defensar els drets de la gent treballadora3.

La consciència de vulnerabilitat i desprotecció que ens ha portat aquesta pandèmia, ha reforçat les mostres de solidaritat que s'han donat al País Valencià. L'empatia, la cura de l'altre, el pensar en el veí, són aspectes positius que ens ha dut el confinament; aspectes que cal aprofitar per a reforçar sentiments de comunitat, tan necessaris i tan saludables en la nostra societat.

2 d'abril de 2020

 

Notes

1. Per una estimació de les prediccions d'epidemiologia matemàtica, veure: Grup-BIOCOM-SC; i El pic de contagis a l’estat espanyol arribarà d’ací a deu dies, segons un estudi de la Universitat de València. Vilaweb, 1/4/2020. Degut al confinament, al País Valencià la modelització feta a la Universitat Politècnica de València, a 1 d'abril, mostra que "ja s'ha superat el pic d'infectats", unes "estimacions i prediccions que cal considerar-les amb cautela".

2. Setanta científics de tot l’estat espanyol alerten Sánchez que és urgent el confinament total, Vilaweb 21/3/2020. Els territoris i la política importen. Control del 2019-nCoV i declaració de l'estat d'alarma, Nosaltres la Veu 17/3/2010

3. STOP Coronavirus STOP Desigualtats Socials

4. RESPOSTES AL COVID-19 I OBLIGACIONS DELS ESTATS EN DRETS HUMANS: OBSERVACIONS PRELIMINARS (ací en castellà)

5. LEY MORDAZA Y REPRESIÓN EN TIEMPOS DE CORONAVIROS

6. L'inacabable caos de la Renda Valenciana d'Inclusió

7. Los profesionales sanitarios dispondrán de taxis gratuitos para desplazarse y atender visitas a domicilio. Información 28/3/2020

8. La Sociedades Científicas de medicina familiar y comunitaria y pediatría de la comunidad valenciana Exponen, (a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública). Semergen-AP, SVMFiC, SEMG, sepeap, SVP, PEhA, AVPAP 27/3/2020

9. La UMH asegura que podría multiplicar el número de pruebas del coronavirus.

Ofrece a Sanidad sus técnicos de laboratorio y equipos homologados para poder aumentar los diagnósticos exponencialmente. Información, 23/3/2020