I després del coronavirus, què?

per Pedro Domínguez Gento

Societat

Carrer de la Pau, a València
Carrer de la Pau, a València

Tot el món parla del famós pic del coronavirus però no n'hi ha un sinó diversos pics, depenent de quines variables estudiem. El nombre de casos diaris diagnosticats va arribar al màxim el passat 31 de març1, des d’aleshores ha anat disminuint a poc a poc. El màxim de defuncions diàries va arribar el 2 d’abril, després ha anat baixant. I el màxim d’hospitalitzats i el de les UCI arribarien al voltant del 7 d’abril.

Els quatre pics indiquen que estem superant la pandèmia i aquesta comença a declinar. Però no ens alliberarem fins que aconseguim la immunitat de grup o metges i investigadors troben l’antídot definitiu2. Mentrestant hem de continuar amb la separació social, que s’ha demostrat prou efectiva i segons apunta un estudi epidemiològic internacional pot haver salvat unes 16.000 vides a Espanya3 (quan tot acabe més, perquè el càlcul és del 28-M); per cert que, segons aquest estudi, tenim ja milions d’infectats i immunitzats, la majoria sense detectar perquè no han mostrat símptomes o foren massa lleus i no hi havia tests...

Segurament, si el govern s’haguera atrevit a actuar una setmana abans, els pics no haurien sigut tan elevats. I si els anteriors governs no hagueren retallat tant en sanitat pública, s’haurien salvat més vides. I si no hagueren furtat i malbaratat tant els corruptes, no haurien fet falta les retallades. Aprendrem d’açò?

En poques setmanes superarem la Covid-19, si mantenim la separació, però la nostra economia quedarà prou tocada, ja ho estava abans i ara més. Aleshores, quan la reiniciem, ens vorem davant d’un greu dilema: ajudarem una altra volta les grans empreses i bancs, és a dir, els més rics i poderosos, o ajudarem els treballadors i la gent de baix? Què farà el govern amb els diners de tots?

Perquè grans empreses i bancs estan perdent beneficis i tornen a intimidar la gent amb els seus mitjans de comunicació/manipulació perquè els donem suport i diners públics. De fet, les empreses d’aviació (les que més CO2 generen per km i viatger) ja han demanat un rescat de 200.000 milions de $ als governs4 i les de l’automòbil (sector que més CO2 emet) també demanen un "pla de xoc"5, és a dir, noves ajudes perquè ja venien perdent vendes (els joves no compren tants cotxes com abans) i ara no venen quasi res... Caurem una altra vegada en la seua trampa? Rescatarem als rics i contaminants i deixarem caure la classe mitjana i baixa?

I d’on eixiran els diners? De nous emprèstits a les esquenes de tots? O eixiran d’on els hi ha de sobra? Doncs l’actual govern pot reutilitzar les partides de dubtosa o nul·la necessitat, com per exemple la compra d'armaments (l’enemic és el virus i la crisi, no els veïns) o la construcció de noves infraestructures (sobren aeroports, AVE, autopistes, etc.); també podria pujar els impostos als rics (que gaudiren de reduccions anteriors), lluitar de veres contra el gran frau fiscal i la corrupció, i cobrar a la banca els 60.000 milions del rescat que ja és hora que els tornen (igual com han fet en tots els altres països, inclús EEUU). Però els de dalt no volen això i amb els seus peons estan propagant un fum de mentides i assetjant aquest dèbil govern de centre-esquerra per a tombar-lo, imposar novament els seus privilegis i fer que tornem a pagar la crisi els del mig i els de baix. Resistirem o tragarem?

I com no podia ser menys, als EEUU, el sociòpata de Trump ha aprofitat l’estat d’emergència del Covid-19 per a desmantellar la política mediambiental nord-americana, anul·lant els límits d’emissions contaminants i autoritzant la construcció d’un monstruós oleoducte de 1.900 km, que permetrà l’extracció de petroli de la forma més bruta possible (fracking) i passarà per damunt de reserves protegides i pobles indígenes6. EEUU ja és el campió mundial d’infectats pel virus (uns 400.000) i prompte ho serà de morts, però això no li lleva el son al seu president i per a recuperar la popularitat (i guanyar milions), com no pot provocar una altra guerra, vol ressuscitar el brutíssim negoci del petroli...

Hem de recordar que l’emergència climàtica és una «pandèmia» més perillosa que la Covid-19 perquè ens afecta greument a tots, inclús els no nascuts, i cap govern ha de seguir fomentant o subvencionant els combustibles fòssils i els sectors afins. El que cal és reconvertir-los, com han fet alguns durant la crisi del coronavirus transformant-se per a fabricar respiradors o mascaretes. Eixe és el camí i és prou ample perquè hi ha tota una economia verda, respectuosa amb la Natura i els humans, per a posar-la en marxa.

Ara, amb el parèntesi econòmic, la contaminació ha caigut notablement en molts països però només controlem el virus tornaran a circular 1.400.000.000 d’autos i a funcionar milions de fàbriques i centrals elèctriques, disparant les emissions de CO2. I tornaran, augmentats, els fenòmens climàtics extrems (ones de calor, sequeres, incendis, vents huracanats, plogudes torrencials, inundacions, plagues, ...), que cada any s’enduen molts milers de vides i deixen pèrdues multimilionàries7. Actuarem ja, abans que la situació siga irreversible8 o ens passarà com amb el virus?

 

1 https://elpais.com/sociedad/2020/03/30/actualidad/1585589827_546714.html?rel=friso-portada

2 www.redaccionmedica.com/secciones/sanidad-hoy/coronavirus-tratamientos-vacunas-curacion-covid-19-7851

3 www.infosalus.com/actualidad/noticia-espana-hay-millones-infectados-coronavirus-estudio-20200331104229.html

4 www.ecologistasenaccion.org/140333/campana-contra-el-rescate-publico-de-las-aerolineas/

5 www.neomotor.com/actualidad/la-automocion-reclama-un-plan-de-choque-al-gobierno-tras-el-coronavirus.html?_ga=2.134740978.2074486853.1586369387-1159932117.1561928566

6 https://elpais.com/internacional/2017/03/24/actualidad/1490355750_079697.html

7 www.dw.com/es/calentamiento-global-cada-vez-más-muertes-y-pérdidas-materiales/a-51534060

8 www.unenvironment.org/es/noticias-y-reportajes/comunicado-de-prensa/el-mundo-debe-reducir-las-emisiones-76-anual-en-la

 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací