Bromera reivindica el valor dels llibres i la cultura en la crisi de la Covid-19

per Bromera

Cultura

Bromera reivindica el valor dels llibres i la cultura en la crisi Covid-19
Bromera reivindica el valor dels llibres i la cultura en la crisi Covid-19

Edicions Bromera, en col·laboració amb la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura, posa en marxa una campanya de sensibilització per a fer visible el valor del llibre com a producció cultural, fruit de la conjunció del treball i la creativitat de moltes persones: autors i autores, editorials, distribuïdores, llibreries... tots junts fan possible la construcció d’un imaginari cultural i literari.

A causa de la crisi sanitària provocada per la Covid-19, la societat s’ha vist obligada a afrontar nous reptes i a descobrir noves maneres de mantindre’s comunicada i activa. Valors com la solidaritat, el compromís i el sacrifici s’han tornat més necessaris que mai. En aquests dies de confinament a casa, les diferents manifestacions de la cultura –llibres, pel·lícules, música, cançons...- ens ajuden molt a superar la situació i a mantindre la nostra ment activa i ocupada.

Bromera, i també altres editorials, han decidit posar en marxa iniciatives de foment de la lectura i han posat gratuïtament a disposició de les famílies una part dels seus continguts educatius. L’objectiu ha sigut facilitar a l’alumnat continguts que els permeteren treballar des de casa. 

Ara bé, aquestes iniciatives solidàries amb la situació de confinament de les famílies, que permeten un accés fàcil i gratuït a una part de creacions educatives i culturals, han de conviure amb la idea que la cultura té un valor i uns propietaris, que el treball i les idees de les persones implicades en la creació dels llibres s’ha de retribuir, i que els seus drets no es poden vulnerar impunement.

Junt amb l’explosió de solidaritat, hi ha hagut també un relaxament dels principis de la propietat intel·lectual. Amb l’esclat de la crisi sanitària, ha augmentat notablement la distribució il·legal d’arxius digitals amb llibres i música sense l’autorització dels seus creadors. Per això, Bromera vol fer una crida a la cautela i la responsabilitat d’aquelles persones que reben en els seus mòbils i ordinadors l’accés a còpies no autoritzades pels seus creadors o editors. El futur dels qui fan possible els llibres i la cultura (autors, traductors, correctors, impremtes, enquadernadores, editorials, distribuïdores, comunicadors, dissenyadors, llibreries...) està amenaçat per les mesures que s’han pres socialment, però sobretot per l’augment d’aquestes pràctiques il·lícites que s’han incrementat notablement en les darreres setmanes. “Hem d’ajudar-nos en els moments difícils, però també hem de jugar net amb qui ens ajuda, perquè la cultura i els llibres tenen un valor construït per moltes persones”, ha assenyalat Josep Gregori, editor de Bromera.

Per això, durant les pròximes setmanes, l’editorial convida als ciutadans i agents culturals a implicar-se en la campanya El valor dels llibres. Cada setmana, llançaran una sèrie de vídeos protagonitzats per persones conegudes, però també persones anònimes vinculades al món del llibre, que ens recordaran el valor dels llibres i la cultura. A més, es difondran tota una sèrie de materials educatius per a donar a conéixer a menuts i grans el procés de creació dels llibres i les persones que els fan possibles. La campanya servirà també per a donar visibilitat als autors i autores valencians i a tots els agents implicats en el món editorial.

 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací