Balls i Muixeranga (I)

per Enric Sorribes, Conlloga Muixeranga de Castelló

Cultura

Ball o Florete
Ball o Florete | Nova Muixeranga d'Algemesí

Amb el nom de Ball de Valencians es coneix una sèrie de danses del seguici popular que, amb diferents denominacions, concloïen amb la construcció d'una torre humana i que van ser executades en primer lloc per colles de valencians i més tard per colles que imitaven a aquestes. Amb el pas del temps, amb la seua evolució, i en deslliurar-se de la part ballada, va donar lloc a diverses manifestacions de la cultura popular que basteixen torres, castells i altres construccions humanes.

Les actuals muixerangues són hereves directes d'aquelles danses i, almenys les que anomenem amb l'adjectiu de "tradicionals", compten amb la seua dansa o ball. Així succeeix amb les muixerangues d'Algemesí i els Negrets de l'Alcúdia, però també amb la Mojiganga de Titaguas, el Ball de Varetes del Forcall i els Dansants de Peníscola (en aquests dos últims casos fins i tot ho porten al seu nom), així com la desapareguda Muixeranga de Carcaixent. També el Ball dels Locos de l'Olleria, que en recuperar la tradició torraire de la localitat (perduda el 1917), va reviure la part dansada.

Hi ha moltes muixerangueres i muixerangues a Algemesí que consideren la Muixeranga un ball de la Mare de Déu, però la part estrictament dansada és el que obri les diferents processons de la Festa. La primera de les tres processons, coneguda com «de les Promeses», que es fa entre el 7 i el 8 de setembre, comença a les deu de la nit a la parròquia de Sant Jaume i acaba a la capella de la Troballa. Encara que la processó s’inicia des de la porta del temple, els primers balls es dansen a la porta.

Aquest senzill ball consta de quatre temps: les muixerangueres i els muixeranguers es posen en dues fileres paral·leles i, amb atxes o ciris encesos, s’alcen dempeus mentre eleven l’atxa i la davallen quan s’acotxen, o bé ajupits, es mouen de dreta a esquerra i passen amb un bot d’una filera a l’altra; sempre seguint el rime de la música, el Florete, una melodia pròpia diferent de la de les pujades i l'Enterro. Per al cronista Josep Antoni Domingo aquesta és la dansa més antiga del repertori muixeranguer d’Algemesí.

El Ball a càrrec de la Muixeranga d'Algemesí:

La Nova Muixeranga d'Algemesí ha creat una dansa anomenada la Reverència, presentada en l'homenatge el 2014 a l'escultor Leonardo Borràs quan aquest es trobava greument malalt i una setmana més tard amb ocasió del seu soterrament. Es tracta d'una dansa delicada, formada per dos membres de la muixeranga fent un pinet amb els braços en creu les dues persones (és a dir, la de baix no agafa el de dalt, sinó que aquesta se sosté pel seu equilibri), que evoluciona girant sobre el seu eix, el baix s'agenolla i es torna a alçar, per acabar mentre la de dalt fa la cameta l'una al costat de l'altra i saluden amb el cap ja a terra. D'acord amb la informació proporcionada per Raül Sanxis, quan el fan dues parelles s'anomena la Dansa de la Llum, però no es tracta de dues reverències simultànies, sinó que en aquest cas s'interpreta una dansa d'enfrontament entre la dualitat de l'Univers: el bé i el mal, la vida i la mort... Tant una com l'altra es fan al so de la Muixeranga.

Reverència de la Nova Muixeranga d'Algemesí en la Festa de la Mare de Déu de la Salut:

Per la seua part, el Ball o Passeig de gegantets és una dansa formada per quatre pinets de dos que s'arrimen els uns als altres, es creuen o s'eleven sobre la punta dels dits al so de la dolçaina i el tabal. Els segons són xiquetes o xiquets, d'ací els «gegantets». Es fa amb la música del «Passeig de Gegantets».

El Ball de Gegantets de la Nova Muixeranga d'Algemesí:

Amb tot el que acabem de dir tal volta caldria obrir una reflexió sobre la idoneïtat d'incloure el ball en el repertori de les colles, per ser més fidels a la tradició muixeranguera que arranca amb el Ball de Valencians.

 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací