Tenim dret a decidir-ho tot

per Antoni Infante

Societat

Hospital General Universitari de València
Hospital General Universitari de València | Wikipedia

Ahir, es va produir un gran desconcert arran de la decisió del govern espanyol de no permetre que la totalitat del País Valencià puguem passar el dilluns a la fase 1, i la contundent reacció de la Generalitat.

Acostumats com estem a les misèries diàries de la política a vegades se'ns oblida que la política també té la funció de gestionar de la vida col·lectiva. Així, de la política a més de lluites partidàries, podem dir que és economia concentrada, que és sanitat concentrada o que les decisions polítiques condicionen la nostra forma d'alimentar-nos o de reproduir-nos.

Per això la decisió del govern espanyol, a més d'analitzar-la des del punt de vista dels criteris sanitaris o econòmics, cal fer-ho sobretot des del punt de vista de la seua decisió política d'aprofitar la crisi del coronavirus com a una eina per a recentralitzar les decisions a favor de l'estat i en contra del nostre i d'altres autogoverns.

La reacció contundent de la Generalitat per contra, respon al cansament produït pel fet de no poder decidir en les qüestions realment importants. Ja sabem totes i tots que estem infrafinançats, obligats a endeutar-nos i espoliats. I això ens impedeix gestionar la vida en molts aspectes importants i la Generalitat, més enllà del color polític de cada moment, es veu obligada simplement a administrar el que ens deixen.

Ara, en un exercici arbitrari, autoritari i centralista el govern espanyol, ens diu que tampoc, que només hem de fer el que ells determinen, estiga bé o malament.

I ni podem ni devem consentir-ho. No es tracta d'uns partits o d'altres. Ni de criteris sanitaris com hem pogut comprovar en altres decisions. En tot cas, eixos criteris i en aquesta decisió juguen un paper secundari.

No es tracta del govern del Botànic o de l'oposició democràtica digna d’eixe nom, del sindicalisme o de la societat civil organitzada. Es tracta de decidir si els 5 milions de valencianes i valencians tenim dret a decidir sobre les qüestions importants que ens afecten o hem de continuar actuant com un poble menor d'edat.

Com a poble valencià, TENIM DRET A DECIDIR-HO TOT, per a poder decidir a favor dels interessos de la majoria social. I és un dret que hem de poder exercir ara.