Maestrat Viu farà un seguiment del macroprojecte Yellowstone Europeo

per Maestrat Viu, NLV

Territori

Trobada excursionista amb Benassal al fons
Trobada excursionista amb Benassal al fons

Maestrat Viu ha enviat una carta als seus associats i als Ajuntaments que li donen suport per anunciar-los que a partir d'aquest dilluns 18 de maig de 2020 la Comissió de Patrimoni Natural de Maestrat Viu inicia la tasca d'observació i seguiment del macroprojecte Yellowstone Europeo Maestrazgo-els Ports. Amb aquest objectiu, Maestrat Viu s'adherirà a la Plataforma No al Yellowstone Europeo, que aposta per la diversificació de sectors com a motor de l'economia rural, per tal de compartir informació amb aquelles entitats que es mostren preocupades per un projecte que pot afectar molt el nostre territori i del qual no es desprenen intencions clares ni explícites.

La carta de Maestrat Viu destaca que la Comissió de Patrimoni Natural de l'associació treballarà per "esbrinar els objectius d'un projecte opac que a través d'escrits carregats de retòrica i d'audiovisuals amb aspecte de documental ofereix idees idíl·liques mentre mostra incoherències", a la qual cosa cal afegir que "les poques dades que aporta són sempre sense citar-ne la font".

El macroprojecte, autodenominat Yellowstone Europeo Maestrazgo-els Ports pels responsables de la iniciativa i pels mitjans de comunicació que n'han donat difusió, afecta una part del territori del Maestrat, tota la comarca dels Ports, les comarques aragoneses del Maestrazgo i del Matarranya, i les comarques catalanes de la Terra Alta i del Montsià. Els coordinadors del macroprojecte es reuniren amb alts càrrecs polítics valencians, aragonesos i catalans el 28 de novembre de 2019 al Forcall (els Ports). I, com es pot comprovar en les xarxes socials de la iniciativa i tal com es detalla en l'escrit de Maestrat Viu, "des d'aquella data el projecte ha continuat mostrant fotografies i vídeos sense cap tipus de contingut més enllà de la bellesa, per la qual cosa la Comissió reclamarà a les administracions públiques un exercici de transparència i un posicionament clar sobre un projecte que la ciutadania del territori hauria de conéixer i validar abans de ser executat". Com a col·lectiu que des de fa nou anys treballa per la llengua, la cultura i el territori, Maestrat Viu no té cap interés privat ni cap interés que no siga el territori mateix.

La col·laboració dels associats i de la ciutadania

Maestrat Viu també sol·licita en aquesta carta la col·laboració dels associats i de la ciutadania perquè es faça arribar al seu correu electrònic (contacte@maestratviu.org) tota la informació sobre el projecte que puga ser rellevant per entendre les poques dades que ofereix l'empresa. El col·lectiu sosté aquest seguiment informatiu sobre l'interés i la responsabilitat pel territori assumits per la voluntat de servei a la societat, al mateix temps que espera que siga la mateixa ciutadania qui s'organitze en descobrir l'opacitat.

Continuïtat de les activitats

En la mateixa carta, l'associació també ha recordat als seus socis que continua planificant juntament amb els ajuntaments d'Atzeneta del Maestrat, Rossell i Càlig l'organització dels projectes en vigor: Premis Maestrat Viu 2020, Estiu Literari al Maestrat 2020, Trobada excursionista del Maestrat 2020 i Conta'M Festival de contes al Maestrat 2020. Els Premis Maestrat Viu, que s'havien de celebrar el proppassat 16 de maig, s'han ajornat i si les condicions de seguretat ho permeten s'anunciaran per a una data pròxima dins de l'any 2020. En canvi, la Festa per la Llengua 2020, que hauria tingut lloc el 6 de juny a Albocàsser, s'ha suspés i la propera edició se celebrarà el 2021 a la mateixa localitat. A més, el col·lectiu continua promocionant totes les manifestacions culturals d'interés a través de les xarxes socials.

 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací