La Carrasca-Ecologistes en Acció reclama novament una ampliació dels espais per a vianants

per Colla Ecologista La Carrasca, Ecologistes en Acció País Valencià

Societat

La Carrasca-Ecologistes en Acció reclama novament una ampliació dels espais per a vianants
La Carrasca-Ecologistes en Acció reclama novament una ampliació dels espais per a vianants

Les mesures aplicades per l'Ajuntament d'Alcoi són molt insuficients i demostren una gran despreocupació per la qualitat de l'aire i l'emergència climàtica.

La reducció del trànsit d'estos últims mesos s'ha traduït en una millora sense precedents de la qualitat de l'aire, amb uns nivells de contaminants a les principals ciutats de l'Estat espanyol que ara compleixen perfectament els límits legals i les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Els casos més espectaculars s'han produït a Alacant i València amb un descens mitjà de la contaminació del 72%. A Alcoi també s'ha calculat que la concentració de diòxid de nitrogen (NO2), procedent sobretot del trànsit, s'ha reduït un 56% respecte a la mitjana dels últims deu anys.

No cal dir que eixa millora de l'aire que respirem suposa una millora impagable per a la nostra salut: la contaminació atmosfèrica provoca unes 30.000 morts cada any a Espanya. A més, la menor circulació de vehicles també ha comportat una reducció important del soroll que patim, que no només és molest, sino que també danya la nostra salut física i psicològica.
       
Ara, durant la fase d'eixida del confinament per la pandèmia de COVID-19, són moltes les ciutats que estan aplicant mesures valentes per a reduir el trànsit motoritzat i per a promoure la mobilitat activa (caminar o bicileta), ja que és la millor manera de garantir les distàncies de seguretat entre les persones i, al mateix temps, evitar que tornen els nivells de contaminació previs a la situació excepcional que estem vivint.
       
En canvi a Alcoi les mesures aplicades han sigut extremadament tímides, sense cap incidència considerable en el trànsit motoritzat: només la supressió del carril bus entre el passeig de Cervantes i la Zona Nord (que no afecta als ponts) i la peatonalització, només els caps de setmana, de dos carrers del Centre.
       
La necessitat d'ampliar les voreres i espais per a vianants, sobretot als barris del Centre i de Santa Rosa, ha quedat més que demostrada amb un mapa de les voreres segures que ha realitzat l'estudiant de geografia Joan Ortiz. Este mapa forma part de l'oportuna tasca que estan duent a terme estudiants del grau de Geografia i Ordenació del Territori de la Universitat d'Alacant, que estan cartografiant diferents ciutats per presentar un mapa clar de quines voreres permeten els desplaçaments a peu complint sense problemes el distanciament de dos metres entre persones.
       
Cal recordar que la normativa aprovada pel Ministeri de Sanitat estableix que per a possibilitar que es mantinga la distància de seguretat els ajuntaments han de facilitar el repartiment de l'espai públic a favor de les persones que caminen i de les que van amb bicicleta, amb eixe ordre de prioritat.
       
El grup ecologista destaca que l'adopció de polítiques de mobilitat sostenible no són només imperatives per la situació sanitària actual, sinó que també hauran d'implantar-se obligatòriament prompte per tal de fer front a l'emergència climàtica, que és una amenaça molt greu per a la humanitat. Així, la Llei de canvi climàtic i transició energètica que està tramitant-se estableix que els municipis de més de 50.000 habitants hauran d'introduir mesures per a facilitar els desplaçaments a peu, amb bicicleta o amb altres mitjans de transport actiu, i per a la millora i ús del transport públic. També tindran l'obligació d'implantar zones de baixes emissions com més tard en 2023.
       
Les zones de baixes emissions que ja haurien d'estar planificant-se en poblacions com Alcoi exigeixen aplicar restriccions d'accés, circulació i aparcament de vehicles tant per a millorar la qualitat de l'aire, com per reduir les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle.
       
La Carrasca-Ecologistes en Acció demana, per tant, a l'Ajuntament d'Alcoi que avance al més prompte possible en l'adopció de mesures per a guanyar espai per als vianants, ciclistes i transport públic col·lectiu. El grup ecologista insisteix que la implantació de moltes d'eixes mesures tenen un cost econòmic mínim, no requereixen la realització d'obres, són fàcilment implantables de manera ràpida i poden ser modificables i reversibles.
       
Entre les mesures més urgents planteja l'ampliació provisional de voreres utilitzant carrils de circulació (com s'ha fet a l'Alameda, però si pot ser, amb una senyalització adequada) i, en les vies més estretes, la creació de carrers amb prioritat per a vianants (on la preferència és per a les persones que van a peu, en segon lloc les bicicletes i, per últim, els vehicles de motor, que han de respectar una velocitat de 20 o 10 km/h).
       
Altres mesures adequades són la limitació general de velocitat a 30 km/h en el nucli urbà (amb un control efectiu), la promoció de les compres de proximitat, la instal·lació d'aparcaments segurs per a bicicletes, la reducció de temps d'espera en els semàfors, etc.
       
Per últim, cal que es tinga sempre en compte l'obligació d'ampliar l'espai de pas per als vianants en les zones on s'autoritze augmentar la superfície ocupada per les terrasses al carrer dels bars i cafeteries.

 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací