La revista Poetry Spam estrenarà el seu segon volum el dia 23 de juny

Cultura

La revista Poetry Spam estrenarà el seu segon volum el dia 23 de juny
La revista Poetry Spam estrenarà el seu segon volum el dia 23 de juny

La revista de poesia Poetry Spam naix a inicis del 2019 com a projecte “antipoètic” de “treballadorxs precarixs i desocupadxs”. Els seus dos promotors, Joan Deusa i Juma Barratxina, després de mesos de conéixer molts i moltes poetes de sensibilitats diferents d’arreu dels territoris de parla catalana comprengueren que havien de crear un sambori per jugar-hi totes juntes. I totes i tots tenien un denominador comú: que escrivien en hores de feina, o amb el sopor d’estar buscant-ne una, i que alguns/es ho feien fora del circuit literari de publicació, premis, etc.

Així decidiren fundar una “revista” amb la voluntat de sumar unes veus que romanien separades i esdevenir un treball col·lectiu, crear un diàleg real entre poetes de diferents generacions. Un diàleg que evidenciara una posicióno innocent de la poesia perquè molt se’n parla de la voluntat de conservar la cultura. El projecte Poetry Spam nasqué amb el pretext contrari: no preocupar-se’n de la cultura, sinó de la unió davant altres poders, amb la consciència de treballar pels i per les poetes treballadores durant el període de temps que pogueren assumir.

Per una banda, era necessària la relativització de la centralitat de la creació poètica. Era necessari reunir el màxim nombre de poetes de diferents territoris i poètiques, perquè la discussió -com recentment es pot llegir en entrevistes mainstream (molt encertades al seu localisme)- gira tant sols entorn dels problemes literaris de Barcelona. Però Barcelona no és  l’únic lloc on s’escriu o es llig poesia.

La Revista Poetry Spam naix al País Valencià, a Gandia concretament. Ho fa com a posició social, conscient d’un oblit, i, en certa mesura, d'un rebuig cultural de la literatura en valencià. L’aposta, però, no ha sigut consolidar un punt territorial per descentralitzar un altre punt territorial, sinó prendre consciència del treball precaritzat i lluitar des de la col·lectivitat dins les possibilitats de coordinació que Joan Deusa poguera tindre al País Valencià i Juma Barratxina al Principat.

Es així que La Revista Poetry Spam es va concebre en un format de 3 númerosovolumsde poesia en format digital. Tots tres independents entre ells, que es publicarien anualment: el primer al 2019, el segon al 2020 i el tercer al 2021. Des del principi, els editors decidiren que aquest projecte es tancaria al darrer volum, per no esdevindre finalment un poder literari més amb pretensions centralitzadores. Aquestos 3 volums de consulta gratuïta es construeixen amb els 3 formats estètics possibles que permet la xarxa: El Volum 1 en format digital-visual a través de Tumblr; el Volum 2 es tracta d'una proposta oral-musical disponible a la plataforma Spotify; el Volum 3 és un projecte audiovisual que serà publicat l’any 2021.

Durant les setmanes de confinament, la revista ha aconseguit treure endavant el segon número, que serà un àlbum d’electrovers. L’electrovers és un concepte poètic que pel projecte Poetry Spam rep la influència del grup català-mallorquí Jansky, format per la poeta Laia Martínez Lópezi el músic Jaume Reus.

La virtut d’aquesta edició és la col·laboració i diàleg creatiu entre poetes i productorxs musicals: els poetes treballen sobre la musicalitat del seu poema i els DJ tenen l’oportunitat de crear sobre un poema, convertint-lo en un recurs musical. Un jurat format per 5 poetes, va escollir 20 poemes de més de 170, i amb la feina a contracorrent mitjançant mòbils i videotrucades, els editors han estat fent treballar cada poeta amb unx DJ i res els ha impedit que cada electrovers fili a la seva forma i contingut. Les imatges i figures del poema amb la sonoritat de les seues síl·labes i amb les bases electròniques i les melodies sintètiques.

Els i les poetes que integren aquest número son: Judith Roig, Xavier Lago, Penya-Segat, Enric Agost, Chantal Poch, Paula S. Piedad, Carla Marco, Ashle Ozuljevic, Sofia Caamaño, Tatiana Dunyó, Pep Sanz, Mazella, Begonya Pozo, Xavier Mas Craviotto, Laia Maldonado, Josep Lluís Roig, Esther Climent i Joan Vigó. Per una altra banda, els produtctors i productores de l’àlbum son: Acrilique, Dj FoxGlove, Miki Florensa, Erebo, Dj Colombo, @WhoCameAfter, Miquel Rossy,  Rodd, Xavier Era i Penya-Segat.

El disc es presentarà la Nit de Sant Joan, 23 de juny, llançant-lo a la plataforma Spotify. La Revista Poetry Spam ha avançat un videoclip de Nil Millán amb l’electropoema “Cants de traspàs”, de Laia Maldonado i Miki Florensa. La presentació del número 2 serà en format rave, format intervenció sobre el silenci d’espais institucionals de control sobre la cultura, o format festa popular, mantenint sempre les distàncies sanitàries adequades i la responsabilitat social.

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací