Bodega Las Virtudes. Passió per Villena

per Vicultura, Almudena Iglesias

Territori

Bodega Las Virtudes. Passió per Villena
Bodega Las Virtudes. Passió per Villena

La valenciana és terra de vins i a Villena ho saben molt bé des de fa centenars d’anys. Allí ens desplacem fins a la Bodega Las Virtudes, un lloc especial en què es respira tradició juntament amb modernitat. De fet, el nom del celler és el de la patrona de la ciutat, amb referències sempre al patrimoni de la regió. Perquè a Las Virtudes són molt d’allí.

Per eixos camins que semblen inescrutables i en què ens trobem una tenda, ens espera Ana Lirón, encarregada d’ensenyar-nos les peculiaritats d’un celler molt poc usual, ja que es tracta d’una cooperativa constituïda el 1961 davant la necessitat de creixement de xicotets productors i cellers locals.

«Som un poc particulars perquè som una bodega-cooperativa amb més de 100 socis», comenta Ana mentre ens ensenya orgullosa els sistemes que utilitzen i el que queda dels antics mètodes d'emmagatzematge. «Encara hui els gastem quan tenim grans quantitats al mateix temps, ja que produïm entre 5 i 7 milions de litres a l’any», confessa.

Ana destaca que el 1972 va suposar un punt d’inflexió per a la cooperativa perquè és quan es va realitzar una important ampliació: «Es compren tonells de roure, dels quals naixerà el nostre actual fondellol, i s’instal·la una xicoteta planta embotelladora que permet llançar al mercat els nostres primers vins embotellats.»

Per a garantir una major qualitat, les instal·lacions són totalment d’acer inoxidable i es controlen en cada fase les temperatures de conservació i fermentació. Per a això, arriben a produir el seu gel sec. Es controla cada pas, per a la qual cosa compten amb un sistema d’oxigenació que permet mantindre l’origen varietal. Posteriorment, el vi passa a barriques de roure francés i americà, on roman entre 10 mesos i 10 anys, com succeeix amb el seu tresor: el fondellol.

Precisament parlant de la joia de la corona, Ana ens conta que una altra gran aposta és la varietat monestrell, que es comercialitza sota el segell exclusiu de Patrimoni Monestrell. «Els últims anys hem passat a més de 20 varietats entre sauvignon blanc, moscatell, pinot negre, petit verdot i el famós fondellol.» Això es fa possible gràcies a la passió pel producte local i a les 150 hectàrees repartides en aquesta cruïlla de camins i pobles que formen el terme de Villena.

En el nostre recorregut per l’embotelladora i la zona d'emmagatzematge, Ana ens mostra un xicotet museu en què es poden veure les varietats locals més conegudes i ens dona pas al soterrani, on compten amb una cava de barriques on actualment descansen uns quatre-cents tonells. «Ací tenim barriques de roure francés i americà. En les primeres descansa el fondellol durant més d’una dècada. El que fem és que no existeix una anyada concreta, sinó que es barregen vins de diferents anys i romanen en barrica fins a 14 anys.»

En la visita, l’enòleg Juan Huerta ens conta alguns dels secrets del celler: «Apostem pel cultiu d’ací. Hem realitzat varietats amb productes de fora, però ens hem adonat que el potencial per a diferenciar-nos el tenim ací mateix i el resultat són productes únics i de qualitat.» Aquest projecte naix el 2005 i el 2015 es llança la primera botella de vi negre Patojo. Una varietat que ix del cultiu en terres de secà, austeres, amb rendiments baixos però de gran resultat, amb un cep que manté el paisatge que barregen les esquerpes muntanyes alacantines amb la plana manxega.

Mentre l'enòleg ens desvetla els secrets de diferents varietats, comentem la preocupació en les vinyes pel canvi climàtic: «Hem hagut de canviar les dates de verema. Abans veremàvem a l’octubre i ara estem esperant per a fer-ho a mitjan agost. Ja no hi ha prou a eixir, mirar el sol i dir: ‘En dues setmanes podrem veremar.’ Hem d’adaptar-nos als canvis en tots els sentits.»

En aquest camí de canvis entre tradició i modernitat, Ana ens ensenya la creació d’una aplicació amb què, a partir d’una foto de l'etiqueta, podem veure les característiques dels vins i un vídeo inspirat en la varietat LaVirtu.

Es tracta d’una manera d’actualitzar-se als nous temps: «Si els joves no bevem vi, no tindrem futur, i aquesta mena d’iniciatives estan tenint molt bona acollida.» I sembla que almenys existeix un canvi en el paradigma social: «Al voltant del 80% del que es produeix és per a consum local i nacional, i molta part del vi es ven a granel o en format bag in box. Un bon símptoma que la producció vitícola DO Alacant està en auge.»

 

Article publicat en el número 2 de Vicultura. Tardor’19

 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací