La pandèmia: avís de vulnerabilitat

per Acció Ecologista - Agró

Territori

La pandèmia: avís de vulnerabilitat
La pandèmia: avís de vulnerabilitat

Comunicat de l’Aliança per l’Emergència Climàtica de València

La pandèmia del COVID-19 concentra tota la nostra atenció des de fa mesos pels centenars de milers de malalts, les desenes de milers de morts i les tremendes repercussions sanitàries, econòmiques i socials. Es tracta d’un virus originalment confinat en les rates penades que ha fet el salt a l’espècie humana. Com demostra la investigació científica, la diversitat d’espècies animals i vegetals actua de barrera entre el món microbiològic i altres mitjans com l’espècie humana. I, per consegüent, la destrucció constant dels ecosistemes per l’acció humana fa augmentar potencialment el risc de contraure noves malalties.

A més a més, l’insostenible model de transport de viatgers i mercaderies, primer causant de l’Emergència Climàtica, facilita la propagació de plagues com el mosquit tigre, la vespa asiàtica i malalties tan greus com el coronavirus que estem patint en estos últims mesos.

La salut de les persones, la salut del planeta

Es calcula que hi ha prop d’1,6 milions de virus ocults en les diferents espècies animals i que més de la meitat de les infeccions que afecten les persones té el seu origen en animals. L’ebola, la SARS, el MERS o la grip aviària deixaven veure la possibilitat de pandèmies, davant les quals l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va cridar a preparar-se sense ser prou escoltada. La comunitat científica i la mateixa OMS unixen a la salut humana la perspectiva de la salut animal i ambiental, la qual cosa es coneix com Una Salut (One Health).

La comunitat científica i la mateixa OMS també parlen de l’eco-salut, que pressuposa que la supervivència de la humanitat depén de la salut dels ecosistemes, amenaçada per un sistema econòmic insostenible que degrada els ecosistemes, aguditza el Canvi Climàtic i la desigualtat. L’actual pandèmia qüestiona la fe cega en la nostra autosuficiència i en el progrés tecnocràtic i ens fa sentir éssers vulnerables i dependents.

Els canvis en els ecosistemes, produïts per l’activitat humana en l’ús del sòl, l’explotació minera i la combustió desenfrenada de combustibles fòssils, forçant més i més el calfament global, posen en risc d’extinció a una de cada sis espècies, de continuar la tendència actual. La ciència crida l’atenció de les conseqüències que pot implicar per a les nostres societats i per a la nostra salut la ceguesa davant estos riscos.

El món dels negocis i de les finances continua espoliant el Planeta, contaminant l’aigua dolça, els aqüífers, l’aire, la terra, les mars i els oceans i, en la seua insaciable cerca de rendibilitat, augmenta les desigualtats i fa cas omís a les “externalitats”, sense cap principi de precaució i sense tindre en compte el sostre ecològic. L’actual pandèmia i la Crisi Climàtica estan lligades per múltiples connexions, no sempre reconegudes i moltes vegades ocultades pels grans lobbies.

Cuidar la salut, cuidar el planeta

Necessitem redefinir la prosperitat posant la vida en el centre, més que en el PIB, amb la finalitat d’aconseguir la vida bona de tots els éssers que convivim en la Terra. La ciència confirma la realitat i gravetat del Canvi Climàtic a causa de l’acció humana, amb previsions d’augment de temperatura de més de 3,5ºC a final de 2100, incomplint-se així l’acord de París i el protocol de Kyoto. Les emissions de CO2 creixen any rere any i actualment es registra una concentració en l’atmosfera de 418 ppm, quan hauríem d’estar per davall de 350 ppm.

El resultat és que l’aigua de la mar i dels oceans es troba més calenta, es perden espècies, proliferen patògens i meduses i augmenta el nivell de la mar per la fosa dels pols, fomentant així els fenòmens climàtics extrems que posen en perill l’equilibri de la majoria dels ecosistemes i del Planeta. I, per tant, de la societat humana tal com la coneixem en l’actualitat i a un ritme encara més ràpid del que es preveu. L’urgent no pot impedir-nos veure també l’important.

Pensament global, acció local

Durant els dies de confinament hem observat tot el que “sobra” en este metabolisme econòmic: el soroll, la pol·lució de l’aire… I hem vist com la natura ha reconquerit espais que li havíem arrabassat. També ens hem adonat del valor de la ciència i la importància d’actuar a temps.

En este context, l’Aliança per l’Emergència Climàtica de València, formada per més de 30 organitzacions diverses de la societat civil, entre elles Acció Ecologista-Agró, continuarà organitzant-se per a pressionar i lluitar per a defensar la vida de totes les generacions presents i futures en el nostre Planeta. Volem un futur digne i segur.

Perquè la pandèmia del COVID-19 i les conseqüències econòmiques i socials no poden ni han de servir com a excusa perquè els lobbies de les finances i les diverses multinacionals manipulen als Estats perquè posposen una vegada més els compromisos i accions necessàries per a evitar, no sols una nova pandèmia, sinó la destrucció sistemàtica de la vida en el nostre Planeta. És temps d’actuar per una vida bona, sense deixar a ningú arrere.

Disposem de l’oportunitat de trobar una eixida democràtica, amb justícia climàtica i social, que pose la vida en el centre. Perquè res ni ningú tornarà a ser com abans de la pandèmia del coronavirus. Aprenguem les lliçons: situem la salut i la vida de les persones i el respecte al Planeta per davant.

Les nostres propostes per una vida bona

En primer lloc, considerem que cal desmercantilitzar la vida. Necessitem avançar per a canviar el model productiu i de consum. Hem de reforçar la inversió en sanitat i en el sector de cures a les persones i al món natural. I desenvolupar una economia basada en recursos que respecte els límits ecològics més enllà dels quals la vida en la Terra queda compromesa.

Apostem per la sobirania alimentària, per potenciar l’agroecologia a través de la compra pública verda, afavorir projectes com els bancs de llavors, horts comunitaris i circuits de venda de proximitat. També apostem per la sobirania energètica, accelerant la transició cap a un model d’energies netes, fomentant especialment l’energia solar i l’autoconsum de balanç net, que poden crear ja milers d’ocupacions verdes.

A més a més, proposem la supressió definitiva dels megaprojectes d’infraestructures de transport que potencien les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle: l’ampliació del Port de València, la de l’Aeroport d’Alacant, la tercera carretera entre Alzira i Carcaixent… I potenciar la mobilitat sostenible, fomentant el transport públic, major espai per a l’ús de bicicleta, completant les connexions intra i interurbanes…

També demanem la prohibició d’aprovar nous projectes industrials de macrogranges i potenciar ciutats i empreses de Residu Zero, implantant les 5R: Re-Pensar, reduir, reutilitzar, reparar i reciclar. Finalment, exigim defensar i reconstruir el patrimoni natural dels ecosistemes per a mantindre la biodiversitat i els hàbitats naturals, tal com reivindiquen campanyes ciutadanes com “L’Horta és Vida, No a la ZAL”, “Túria, riu Viu”, la Coordinadora per la Protecció de Les Moles o “La Renegà, paratge natural”.

 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací