Dues associacions ecologistes critiquen durament l'actuació de l'anterior govern del PP en el cas Alcoinnova

per Colla Ecologista La Carrasca, Ecologistes en Acció País Valencià, Associació "Salvem l'Aqüífer del Molinar"

Societat

Dues associacions ecologistes critiquen durament l'actuació de l'anterior govern del PP en el cas Alcoinnova
Dues associacions ecologistes critiquen durament l'actuació de l'anterior govern del PP en el cas Alcoinnova
El Tribunal Suprem ja ha dictat sentència en el cas Alcoinnova, l'actuació urbanística promoguda per l'empresa La Española a la partida de la Canal d'Alcoi, en l'àrea de vulnerabilitat de l'aqüífer del Molinar i en terrenys de la Xarxa Europea Natura 2000 i de la zona d'amortiment d'impactes del Parc Natural de la Font Roja.
 
L'alt tribunal ha confirmat la decisió del Tribunal Superior de Justícia valencià (TSJ), que el 12-04-2018 va declarar nul el pla per les deficiències de la tramitació ambiental i per, entre altres qüestions, admetre activitats perilloses per a l'aqüífer del Molinar.
 
El Suprem ha intervingut arran d'un recurs de cassació presentat únicament per l'empresa promotora, ja que el nou govern de la Generalitat va considerar que els arguments del Tribunal Superior eren incontestables.
 
La Española va plantejar en el seu recurs 7 qüestions, de les quals el Suprem només en va admetre a estudi una, relativa a la possible aplicació retroactiva d'una reforma legal de l'any 2015 (el pla el va aprovar el 07-07-2014 l'aleshores consellera Isabel Bonig).
 
Segons el Tribunal Suprem, no va haver cap contradicció entre les sentències del TSJ que van resoldre el recurs de l'Ajuntament d'Alcoi i el de les associacions ecologistes, ja que els plantejaments eren diferents. En aquest cas, com diu el Suprem:
"No cabe negar que se vicia de nulidad el Plan cuando se omite el trámite de evaluación ambiental […], que es lo que acontece en el caso de autos"
Salvem l'Aqüífer del Molinar i la Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció, les dues associacions que van impugnar davant el Tribunal valencià el pla d'urbanització de la Canal, han manifestat la seua satisfacció: "Sempre hem dit que la part industrial de l'actuació Alcoinnova es podia executar en molts altres llocs i així ho vam demostrar en el procés judicial, amb un estudi de la Universitat Politècnica de València que comparava les alternatives d'ubicació. Teníem raó quan al·legàvem que triar la Canal era la pitjor opció si es volia dur avant un projecte seriós i viable i no merament especulatiu. Finalment, podem felicitar-nos i felicitar tot el poble d'Alcoi, perquè la sentència del Suprem garanteix la preservació del nostre principal subministrament d'aigua potable".
 
Els ecologistes recorden que des que es va anunciar el projecte ja van advertir que el lloc elegit no era viable, que era legalment impossible la ubicació proposada per La Española i que era una greu irresponsabilitat que se li crearen falses expectatives.
 
Per això, les dues associacions critiquen durament l'actuació de l'anterior govern del PP i, particularment, l'actitud de la que va ser consellera d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient, Isabel Bonig: "en lloc d'actuar de forma responsable i d'ajustar-se a la legalitat, va donar ales a l'especulació urbanística, sense pensar en el futur de la nostra ciutat, que sense aigua ho perd tot. No estaria malament que ara assumira les responsabilitats de la seua mala gestió i almenys demanara disculpes, especialment a les persones que van presentar les 1.618 al·legacions que ella va desestimar sense fonament, com ara s'ha comprovat".
 
Així mateix, Salvem i La Carrasca han volgut recordar que la victòria judicial és el fruit de la dedicació de moltes persones anònimes, que de forma altruista han unit les seues forces: "No deixa de ser significatiu que l'Ajuntament d'Alcoi perdera el seu recurs i que dues xicotetes associacions hagen aconseguit guanyar. Això demostra el valor dels esforços col·lectius i de la il·lusió pel bé comú".
 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací