Camins més enllà del vi

per Vicultura, Àgueda Vitòria

Cultura

Camins més enllà del vi
Camins més enllà del vi | Àgueda Vitòria

L’entorn de Parcent presenta una enorme variació paisatgística que ofereix al visitant la possibilitat d’apreciar els diferents aprofitaments dels recursos naturals que la població ha realitzat al llarg dels segles. Des dels tradicionals conreus de secà, com ara la vinya, l’olivera o l’ametlla, fins a d’altres de regadiu més recents, com ara els cítrics, i la presència de marges de pedra en sec i de construccions tradicionals per a ús agrícola, com ara els riuraus, ens parlen encara d’una terra productiva. Contrasten els racons muntanyosos encara verges amb els trams profundament urbanitzats al caliu del boom de la construcció dels anys noranta sense que açò haja fet perdre al poble la seua idiosincràsia. Nombroses sendes, pistes forestals i camins asfaltats al voltant del municipi ens permeten observar tota aquesta diversitat en passejades adequades per a tots els nivells i preferències. Destacarem dos d’aquestes rutes, tant per la facilitat per a seguir-les sense pèrdua com pel paisatge que ens mostraran, en ambdós casos vinculat profundament al caràcter agrícola de la comarca.

Per a caminants entrenats, suggerim el recorregut del sender PRV-158, una ruta circular perfectament senyalitzada que parteix des de la població i recorre l’ombria del Carrascar de Parcent. Els recurrents incendis que ha patit la zona han fet desaparèixer la major part de les carrasques que conformaven el bosc, substituïdes ara per denses pinedes, però encara és possible trobar-ne en alguns rogles, així com en exemplars aïllats al llarg de les rutes de les fonts de la Rompuda i de la Foia.

Vall de Pop | Foto: Àgueda Vitòria

Els 15 quilòmetres de ruta acumulen vora 800 metres de desnivell i compten amb fortes pujades que, tot i no tindre cap dificultat tècnica (part de la ruta transcorre per pistes forestals), requereixen cert entrenament. Amb parades per al descans, la duració total serà d’aproximadament unes cinc hores. Al llarg del recorregut trobarem fonts que ens permetran abeurar-nos i que brollen durant la major part de l’any, cosa que, juntament amb l’ombra proporcionada en gran part del sender per la pineda, fa recomanable la ruta en qualsevol estació, exceptuant els mesos més calorosos de l’estiu. Els forts pendents es veuen recompensats per les vistes privilegiades que ens oferiran dels punts més elevats de la comarca, d’entre els quals destaquen especialment com a atalaies el mirador del Coll de Rates, el tossal de Polupi i el tossal dels Diners.

Per a aquells que busquen una passejada menys exigent, la localitat de Parcent forma part de la ruta Camins de pedra i aigua, que connecta els municipis de la Vall de Pop des de Benissa fins a Castell de Castells, amb el riu Gorgos com a eix vertebrador, i en la qual destaca especialment el patrimoni etnològic vinculat a l’aprofitament de l’aigua per a tasques agrícoles i ramaderes: pous, aljubs, sénies, basses, molins i abeuradors. El total de la ruta és d’uns 20 quilòmetres que transcorren, la major part del temps, per camins forestals i pistes asfaltades pràcticament sense desnivell. Si no volem realitzar el total del recorregut, podem començar-lo des de qualsevol dels pobles que en formen part: Benissa, Senija, Llíber, Xaló, Alcalalí, Parcent, Murla, Benigembla i Castell de Castells. La totalitat de l’itinerari Camins de pedra i aigua es troba perfectament abalisada amb senyals, posts i panells explicatius, i és possible realitzar-la per complet en bicicleta de muntanya. A més a més, en qualsevol dels pobles presents podem trobar forns i carnisseries on adquirir productes de la comarca, com ara embotits, mel o dolços.

Suggerim com a millor moment de l’any per a caminar per una o l’altra ruta la temporada de floració dels ametllers, al mes de febrer, quan, a més, el municipi d’Alcalalí celebra cada any aquesta estampa amb una festa dedicada a l’ametlla i la seua gastronomia.

Vall de Pop | Foto: Àgueda Vitòria

Article publicat en el número 3 de Vicultura. Hivern’19

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací