Trobada amb Valencians UK

per Encarna Canet Benavent

Llengua

Trobada amb Valencians UK
Trobada amb Valencians UK

Dijous 18 de juny, després d’un nou atac a la nostra llengua en forma de sentència, vaig tenir la sort de participar virtualment en una conferència, que de no ser per la situació actual, haguera estat a Londres.

La conferència l’organitzava una associació de valencianes i valencians que viuen i treballen al Regne Unit però que lluiten per la cultura, els costums i la llengua del nostre País Valencià. Podem dir ben alt i clar que ValenciansUK porten la nostra terra al cor i en la ment, més que moltes persones que viuen ací.

Les condicions econòmiques i laborals de la nostra terra, marcada per l’infrafinançament endèmic, l’espoli i la subsidiarietat, fan que molta gent jove amb una gran vàlua personal i professional siguen expulsades cap a altres països com en aquest cas el Regne Unit, i que en alguns casos mai tornen. Aquest èxode de gent ben formada el vivim a les universitats valencianes cada any quan graduem a les nostres alumnes i immediatament emigren, tot i que disfressat d’emprenedoria, mobilitat, experiències, aprenentatge d’idiomes, aventura, però en realitat és la manca d’oportunitats la que obre eixa “porta” per a eixir però no per a tornar. En aquest cas les portes no són giratòries. És una cosa que ens hauríem de fer mirar com a societat.

Valencians UK es va crear 2018 amb la idea de ser punt de contacte de nous valencians i valencianes que arribaven a Londres i fer promoció de la cultura valenciana a Regne Unit. La solidaritat és el seu motor. La Generalitat Valenciana els ha reconegut com a centre valencià a l’exterior.

Jordi, Neus, Rafel, Conxa, Imma, Zahia, Ferran són biòlegs, periodistes, professionals del turisme, de l’hostaleria, de la banca, del cinema i les TIC, de ciències polítiques... Vénen d’Alzira, La Pobla del Duc, València, Morella, Benetússer, Aldaia...entre altres, i seria bo per a la nostra terra tenir-los prop.

Els podeu trobar a Facebook, Twitter i Instagram i recomane a la gent valenciana, i a l’alumnat que estiga per allà que contacte i col·labore amb elles i ells. Moltes persones migrants necessiten d’orientació i acollida quan arriben a un lloc nou i no sempre la troben.

El tema central de la conferència va ser les “Conseqüències de la covid-19 per a les dones” tenint present que partim de situacions d’iniquitat i desigualtat sistèmiques i tot i que el virus no entén de nacionalitats ni de territoris, sí que entén de vulnerabilitats i classes socials. I van eixir al debat molts temes com ara la precarietat laboral, la bretxa salarial i la de les pensions, l’atur abans i després de la pandèmia, les dones migrants, dones en situació de prostitució, el teletreball, la conciliació, el feminisme, la importància de les cures en la nostra societat, les residències de persones majors, la violència de gènere, l’enriquiment d’alguns (els de sempre) amb la crisi, el model de confinament i desescalada al Regne Unit i a l’Estat Espanyol...

Per tot vam concloure, allà i ací, en la necessitat de canvi de sistema social i econòmic, cap a un model de societat més sostenible, igualitari i que pose a les persones i les cures al centre, i no al capital.

Va ser un gust trobar-nos per les xarxes gent valenciana del Regne Unit i gent del País Valencià i Catalunya que durant tres hores parlarem sobre la situació en un lloc i l’altre. Conèixer gent del costat de ma casa que mai havia vist, saludar amics que feia temps que no veia, o veure companyes que s’havien perdut la pista i es retrobaren després d’anys.

Agraïsc a Valencians UK la tasca que realitzen de solidaritat i en favor de la nostra cultura i la nostra llengua tot i estar tan lluny de casa, una tasca que ja desitjaria que fos realitat amb la mateixa intensitat a les nostres comarques. En breu tindran preparada altra conferència i ens conviden a participar. Fins aviat.

 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací