L’ampliació del Port de València, a debat en el cicle de trobades virtuals de Fundació Scito i la CCTV

Territori

L’ampliació del Port de València, a debat en el cicle de trobades virtuals de Fundació Scito i la CCTV
L’ampliació del Port de València, a debat en el cicle de trobades virtuals de Fundació Scito i la CCTV

Fundació Scito i la Càtedra de Cultura Territorial Valenciana posen sobre la taula el debat al voltant de l’ampliació del Port de València en unes trobades en línia que es realitzaran durant el mesos de juny i juliol. Aquestes sessions virtuals reuniran els agents principals en la gestió d’aquest projecte que ha estat un punt calent des del seu inici en 1986.

Han passat 34 anys des que l’antiga platja de Nazaret va desaparèixer per l’ampliació del Port de València, afectant també a d’altres, des de Pinedo fins al Perellonet. Més de tres dècades de polèmica marcades pel complicat equilibri entre el creixement econòmic i la sostenibilitat, l’ampliació de les vies de comunicació i la protecció i gestió prudent del territori. Totes aquestes qüestions, entre d’altres, seran analitzades  durant les quatre trobades en línia que tindran lloc el 29 de juny, el 6, 20 i 27 de juliol a les 17.00 hores.

El primer dia s’exposaran les característiques del projecte d’ampliació, les raons que el motiven i les previsions de futur. Les següents es dedicaran als impactes sobre la ciutat i el seu entorn des de diferents punts de vista: del seu impacte ambiental i econòmic, sobre el transport, i sobre el model territorial, urbà i metropolità previst en instruments d’ordenació com els Plans d’Acció Territorial (PAT) de l’Horta, el de la Infraestructura Verda del Litoral (PATIVEL) i el ja iniciat Metropolità de València (PATEVAL).

La inscripció a les jornades, que compten amb el suport de Caixa Popular, és gratuïta i es pot fer a través del web de la conferència. Les reunions es faran a través de l’aplicació Zoom, on els participants podran interactuar amb els ponents en sessions de preguntes i respostes interactives.

 

Programa de les sessions

Els organitzadors de les taules, Juan Bisquert, director de l’Institut de Material Avançats de la Universitat Jaume I, i Joaquín Farinós, Director de la Càtedra de Cultura Territorial Valenciana, han convidat els principals agents implicats en aquesta qüestió crucial per al futur de la ciutat i l’activitat econòmica del seu entorn.

Les jornades seran inaugurades per Arcadi España, conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat. Joan Ribó, alcalde de València, Aurelio Martínez, president de l’Autoritat Portuària de València i Francisco Toledo, president de Ports de l’Estat, completaran el cartell d’aquest dia.

La segona jornada comptarà amb la intervenció de Mercedes Almenar, professora d’Urbanisme de l’UPV; Jordi Sebastià, exdiputat del parlament europeu; Vicent Esteban Chapapria, catedràtic de Ports i Costes per l’UPV, i Antonio Montiel, professor de Dret Constitucional a l’UVEG i fundador de Per l’Horta, els quals parlaran sobre el projecte d’ampliació del port i el seu impacte sobre la ciutat i el medi.

Les implicacions sobre l’economia i el transport seran tractades per Joan Olmos, professor d’Urbanisme a l’UPV; Carlos Domingo, ex Director General de Transports de la Generalitat Valenciana; Josep Vicent Boira, coordinador del Corredor Mediterrani, i Antonio Serrano, catedràtic d’Urbanística i Ordenació Territorial per l’UPV. També està prevista la participació de l’eurodiputada Inmaculada Rodríguez-Piñero.

El projecte d’ampliació suposa també un assumpte imprescindible en l’ordenació territorial de la València del futur. Per a tractar aquest tema, comptarem amb la intervenció de Lluis Ferrando, advocat urbanista; Rosa Pardo, Directora General de Política Territorial i Paisatge, Celsa Monrós, Director General del Canvi Climàtic, José Luis Miralles, director del Departament d’Urbanisme de l’UPV, corrent la clausura de les jornades a càrrec d’Inmaculada Ripoll, secretària autonòmica de Política Territorial, Urbanisme i Paisatge.  

 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací