La 'Directa' destapa el finançament i els interessos familiars del Yellowstone Europeo

per Maestrat Viu

Territori

Portada de la Directa
Portada de la Directa

Una nova perspectiva sobre l'experiència argentina que el promotor exhibeix amb orgull, la veritable fundació que s'amaga darrere de plataformes filantròpiques i de silencis, i la importància de les connexions familiars dels Jiménez són algunes de les aportacions més destacades dels reportatges

El passat dimecres 24 de juny de 2020, Directa publicava tres reportatges d'Ester Fayos i Lluís Pascual que se centren en el macroprojecte Yellowstone Europeo, sobre el qual aporten dades molt rellevants perquè s'analitzen els orígens professionals del promotor a l'Argentina, es descriu qui i què s'amaga darrere d'Ignacio Jiménez en el macroprojecte que afecta el territori de cruïlla català, valencià i aragonés, i es qüestionen alguns dels tòpics i llocs comuns que sustenten una aposta pel turisme d'aquestes dimensions. La investigació, que ha resseguit els esdeveniments des de novembre de 2019 fins a juny de 2020, ha estat motivada per l'opacitat del macroprojecte i ha resultat un treball periodístic impecable. Els reportatges apareixen en la secció "A fons" del número mensual 503.

Entradeta-resum a la Directa, on pots subscriure't per llegir el text íntegre.

Text íntegre (a partir del 8 de juliol).

En el primer reportatge, “Territori viu contra postals de natura”, s’analitza què pretén el macroprojecte Yellowstone Europeo d’Ignacio Jiménez, com actua sense documents tècnics, quines són les cares conegudes del macroprojecte i quines les desconegudes, el vincles familiars de les empreses contractades per les fundacions, les veritables fundacions i els seus interessos, els suports polítics i els silencis de l’administració, la successió dels fets i les veus contràries. El reportatge se sosté en vuit entrevistes a fonts ben diverses: Ignacio Jiménez, promotor del macroprojecte; David Gil, alcalde de la Pobla de Benifassà; Josep Beltran, cooperativista de l’hostatgeria La Pastora, de VAllibona; la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, dirigida per Mireia Mollà; Joana Cerdà, presidenta de la junta rectora del Parc Natural de la Tinença de Benifassà; Carlos Molina, representant de la Plataforma NO Yellowstone Europeo; Pau Fabregat, president de Maestrat Viu, i Joan Ramon Mestre, president de l’Associació per la Recuperació de la Tinença. En aquest primer reportatge es confirmen totes les sospites que van dur Maestrat Viu a anunciar l’observació del macroprojecte i la posterior adhesió a la Plataforma NO Yellostone Europeo. Des d’un punt de vista anecdòtic es podria destacar, entre tots els continguts, que Ignacio Jiménez accepta haver utilitzat el terme “Yellowstone” i, per tant, reconeix que mentia quan acusava les entitats del territori d’inventar-se un terme que ell mateix havia utilitzat inicialment en els diferents mitjans de comunicació.

El segon reportatge, “Conservacionisme neoliberal a l’Argentina”, signat per Lluís Pascual, s’analitza el projecte en què participà Ignacio Jiménez abans de 2019, que el promotor utilitza d’aval professional en totes les presentacions i entrevistes. El periodista viatja fins a l’Argentina per descriure de primera mà el tracte que el projecte donà als habitants d’aquelles terres i quin fou el veritable paper que jugà Ignacio Jiménez en les pressions a la comunitat perquè abandonara el territori. En aquest reportatge es recull el testimoni de quatre habitants de les terres afectades pel Proyecto Iberá, alguna de les quals va treballar per a l’empresa: Cristian Piriz i Emilio Spataro, membres de l’organització Guardianes del Iberá; Miriam kuña pya guasu Sotelo, militant de la Federació Camperola Guaraní de Corrientes i representant provincial al Consell de Participació Indígena, i Carina Jofré, investigadora del CONICET i activista del poble huarpe. En aquest text s’adverteixen els paral·lelismes entre el projecte que Ignacio Jiménez desenvolupà a l’Argentina i l’actual, com ara la possibilitat d’una administració sense projecte que compra la idea al promotor sense cap document escrit i sense cap estudi de viabilitat perquè l’empresa puga fer i desfer sense control.

En el tercer reportatge, “Turisme rural massiu, el miratge d’una solució al despoblament”, Ester Fayos repassa els efectes d’una aposta exclusiva per la indústria del turisme i situa les possibilitats de l’agrodiversitat per desmuntar els tòpics del macroprojecte Yellowstone Europeo. Se succeeix en el reportatge la visió d’especialistes i d’habitants del territori: Jordi Benages, pastor de Xert; Luis del Romero, doctor en Geografia; Josep Beltran, veí de Vallibona i membre de la cooperativa de l’hostatge La Pastora; Anna Gomar, membre del col·lectiu Esquella; Pepe Prades, pastor de Castell de Cabres; Elisa Oteros, biòloga i membre d’Ecologistes en Acció, de Ramaderes en Xarxa i del col·lectiu de dones investigadores Fractal, i Pau Agost, biòleg i membre de Connecta Natura. A més, s’hi afegeixen les dades oficials de la Generalitat de Catalunya, de la Generalitat Valenciana i del Govern d’Aragó en què es mostra una relació gens correlativa entre l’augment del turisme rural i la fixació de població rural.

Maestrat Viu valora com a encertat i definitiu el treball periodístic de la Directa perquè constata de manera inapel·lable les sospites i la falta de confiança que s’havien vessat sobre el macroprojecte. És per això que la Comissió de Patrimoni Natural demana a l’administració catalana, valenciana i aragonesa que el full de ruta per recuperar la confiança és adoptar les mesures específiques del Manifest per la Vida Rural i oferir les reunions sol·licitades pels col·lectius territorials.

 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací