'Fantasmes al palau', d'Ivan Carbonell Iglesias

LA LLIBRERIA: NARRATIVA

per Carme Cardona Bartual

La Veu dels Llibres

Ivan Carbonell Iglesias
Ivan Carbonell Iglesias

Fantasmes al palau. Tradicions esotèriques valencianes (Edicions del Bullent, 2015) de l’escriptor valencià Ivan Carbonell Iglesias, és una obra que ens convida a redescobrir el nostre territori de la mà de bruixes, dones d’aigua, esperits i, fins i tot, éssers d’altres planetes. Pertany al gènere de la investigació i la recopilació de la narrativa de caràcter oral. És un compendi de successos que s’endinsen en el món paranormal, la fantasia i el territori esotèric valencià. Fets del més enllà organitzats en dotze capítols temàtics que van des d’“Aparicions tenebroses al País Valencià” fins a “Visions d’un altre món” passant pel Graal de la Catedral de València. A través de cada capítol, l’autor va endinsant-se en tota una sèrie de fenòmens estranys, aparicions fantasmagòriques, cementeris maçònics i castells xifrats que repassen les nostres tradicions més desconegudes.

Ivan Carbonell Iglesias, és un prolífic autor que ha guanyat premis com ara l’Isabel de Villena 2019, el Premi de Narrativa Ciutat de Torrent o el Premi Enric Valor de Narrativa juvenil. Més conegut per la seua extensa obra literària, tant juvenil com per a adults, amb Fantasmes al Palau s’endinsa en el camp de la investigació, la qual li va valdre el Premi Bernat Capó el 2015.

La seua és una mirada intel·ligent. S’acosta a la tradició des d’un punt de vista erudit però, a la vegada, amb un gran amor per la terra, les tradicions i la paraula viva.

Moltes vegades coneixem llegendes de països llunyans, éssers fantàstics i objectes encantats d’un món màgic que no és el nostre. Fantasmes al palau parla de la nostra geografia fantàstica, de carrers diabòlics, casos increïbles a hospitals, fantasmes que recorren els nostres castells deshabitats, tradicions esotèriques i, fins i tot, contactes amb éssers d’altres planetes.

La seua és una mirada intel·ligent. S’acosta a la tradició des d’un punt de vista erudit però, a la vegada, amb un gran amor per la terra, les tradicions i la paraula viva. La paraula d’aquelles persones que conformen el dia a dia quotidià, que segurament no ocupen grans titulars a les notícies però que són les dipositàries d’històries que afaiçonen l’imaginari esotèric valencià. Històries contades a l’ombra d’una olivera, a la vora de la llar o prenent un café al tendur, mentre una veu desgrana com la seua iaia li contava històries de donyets entremaliats i autòctons. I és que l’obra compta amb un extens llistat de persones de totes les edats i indrets, entrevistades per l’autor i que basteixen un ric tresor oral que poques vegades trobem als llibres.

Edicions del Bullent (2015)

El llenguatge emprat és clar i concís, combinat amb metàfores i comparacions que li donen un punt literari i engrandeixen la simplicitat de l’anècdota. S’hi tracten temes variats i, per fantàstics que siguen, ben propers al lector, perquè la geografia narrada és la nostra. Fantasmes al palau de la Generalitat, dones d’aigua al Comtat, un castell habitat per esperits a Benissanó, llocs infaustos i assassins en sèrie a la ciutat de València i hospitals ben coneguts on l’ànima d’alguna mare encara plora el seu nadó furtat.

S’hi tracten temes variats i, per fantàstics que siguen, ben propers al lector, perquè la geografia narrada és la nostra.

Així mateix inclou anècdotes de personatges cèlebres com ara el Marqués de Villena, Sant Vicent Ferrer o el metge Arnau de Vilanova. Són personatges de qui sovint coneixem el nom, però no coneixem les seues biografies. En el cas d’Arnau de Vilanova, per exemple, conegut per l’hospital que rep el seu nom, a banda de ser un reputat metge i una persona de confiança dels reis de la Corona d’Aragó, tenia una relació molt estreta amb la nigromància i l’alquímia, ciències ocultes a les quals va dedicar moltes hores d’estudi. Aquests personatges històrics que redescobrim a través de les pàgines de Fantasmes al palau, la València desconeguda o la fantàstica història del Graal, són un seguit de curiositats i llegendes que ens fan mirar la realitat des d’una perspectiva diferent.

L’estructura de l’obra, tancada, en tant que les històries i fets que es conten tenen un principi i un final, propicia una continuació posterior, i és que el misteri no s’acaba mai. Aquestes llegendes, fets i aparicions poden tindre una continuació, perquè hi ha tantes històries per contar com llocs meravellosos arreu del País.

Ivan Carbonell Iglesias amb les seues reflexions personals, la seua mirada crítica i un punt poètica crea un vincle pròxim amb el lector i ens acosta a la nostra cultura, a les nostres arrels com a poble. Com va dir al seu parlament durant la 16a edició del Premi Bernat Capó: la nostra, és una cultura “que ha patit i que ha sobreviscut, que és rica i brilla, però que sovint és la gran desconeguda dels valencians.” Tot això i més representa Fantasmes al palau.

 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací