Murviedro. Misteri sota terra

per Vicultura, Almudena Iglesias

Cultura

Murviedro. Misteri sota terra
Murviedro. Misteri sota terra

La pluja ens acompanya durant tot el camí fins a la Bodega Histórica de Murviedro (fundació: 1927). Un projecte que forma part del 90é aniversari que l’empresa vitícola va celebrar fa ara un parell d’anys. Passió pel vi i per la història es respira només arribar al nucli antic de la ciutat de Requena.

Segles en cadascuna de les llambordes que xafem. Entrem a La Casa de la Seda. Allí ens espera Ana García, responsable del Departament d’Enoturisme.

Xarrem àvidament sobre el moment en què Bodegas Murviedro decideix fundar la Bodega Histórica, a menys de dos quilòmetres de la seua fàbrica: “Volíem fer alguna cosa especial per a aportar alguna cosa diferent a la localitat de Requena. Aquesta era literalment una antiga casa de la seda, amb la particularitat que al soterrani hi ha unes coves en què es conserven gerres des del s. VI a.C.”

Ana té tota la nostra atenció. És el moment de baixar a descobrir eixes gerres originals. Ens quedem meravellats i ens explica com es feien antigament: “No difereix molt de com es fan en l'actualitat, però presentem al visitant el procés amb un vídeo, Antigament no existien els torns i tampoc era possible fabricar-ne un tan gran sense que es trencara la gerra. Per això es muntaven a mà, sobre el muscle dels canterers de l’època”

Realitzem un xicotet recorregut mentre Ana ens explica que les coves han sigut utilitzades per a tota mena d'activitats, però que ells volien recuperar-ne els orígens. Per això ara s’elabora allí el vi prèmium La Casa de la Seda, tot apostant per la varietat boval i les seues arrels. Una manera de donar a conéixer la zona i que siga aquesta la seua senya d’identitat.

“El visitant coneix totes les etapes d’elaboració del vi i s'aproxima a l’última tecnologia inspirada en els mètodes més tradicionals. Dipòsits ovoides de ciment, dipòsits revestits amb ceràmica, la clàssica gerra de fang o fudres de roure francés formen part de la nostra aposta per retrobar-nos amb els nostres costums.”

En aquesta aposta per allò local, Ana ens explica que treballen amb agricultors de diferents zones: “Volem apostar per varietats autòctones i potenciar les vinyes de ceps vells creant vins lligats al terreny, amb caràcters únics que mostren un perfil diferenciador. Som una de les poques companyies del sector que treballa amb totes les DO nacionals.”

A més, la Bodega Histórica és una manera de donar suport a l’enoturisme, una de les noves estratègies de la companyia: “Apropem el món del vi a tota mena de públic. No volem que el visitant sàpiga què són els tanins, sinó que sàpiga si li agrada un vi o un altre i que se’n vaja amb un somriure. Per això les visites que realitzem són per a un públic reduït. Ve gent de tot el món i aprofitem per a recomanar altres zones d’ací.”

Sobre les possibilitats enoturístiques, Ana ens respon clarament: “Seria molt interesant que al nucli històric hi haguera més bodegues i es poguera realitzar una ruta de vins. Podria ser una iniciativa que potenciara la comarca i facilitara l’arribada de més turistes. Sabem que existeix una demanda real, però, sobretot, també volem que siga el públic nacional qui vinga. En Bodegas Murviedro exportem més del 80% i, tanmateix, tenim una gran tradició vitícola. Hem de potenciar i desenvolupar eixe enoturisme nacional.”

Amb aquestes paraules, ens n’anem amb les nostres bufandes i un somriure de la Bodega Histórica Murviedro. Esperem que molts visitants es traslladen a una altra època i que grups de turistes decidisquen que l'enoturisme està de moda i que ha arribat per a quedar-se.

 

Article publicat en el número 3 de Vicultura. Hivern’19

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací