Un grup d’activistes visibilitza el rebuig ciutadà contra la ZAL amb una pancarta gegant

per Acció del Col·lectiu Forn de Barraca , Marfull-AE Agró

Territori

Un grup d’activistes visibilitza el rebuig ciutadà contra la ZAL amb una pancarta gegant
Un grup d’activistes visibilitza el rebuig ciutadà contra la ZAL amb una pancarta gegant

Les màquines van entrar en La Punta l’estiu de 2002 empentades per l’ànsia especuladora del Govern del PP. Arrasaren les cases, les alqueries i la terra fèrtil d’una de les millors Hortes de València. Un drama que no causà només danys materials: enderrocaren també un estil de vida i a moltes persones les desarrelaren, les deixaren sense la seua família veïnal, sense casa i sense feina. Aquell sofriment no va valdre per a res: hui dia, juliol de 2020, eixe espai continua sent el descampat que van deixar. I la lluita ciutadana contra la ZAL (Zona d’Activitats Logístiques) del Port de València, també continua viva.

En 2017 el primer Govern del Botànic, format pel PSPV-PSOE i Compromís, va decidir reactivar el Pla Especial de la ZAL, calcat del que va tombar el Tribunal Suprem (TS) en 2015. No ens ho esperàvem d’uns polítics d’esquerres. Però, la societat civil mai s’ha d’estar callada. Per això, les lluitadores incansables des de fa dècades de La Unificadora (veïnes de La Punta) van portar la ZAL, de nou, als tribunals. El mateix va fer la plataforma “Horta és Futur. No a la ZAL”, entitat en la qual participa Acció Ecologista-Agró.

En maig el Col·lectiu Forn de Barraca va encetar en xarxes socials la campanya #DelFornALaPunta #DeixeuLaTerraEnPau #NoALaZAL perquè no caiguera en l’oblit i perquè la ciutadania fóra conscient que s’estava reactivant en ple confinament i mostrara el seu rebuig. Arran d’allò, vam aconseguir que Joves PV forçaren a membres de Compromís a signar un manifest on alts càrrecs demanaven la paralització de la ZAL. Ho aplaudim. Però, ara volem fets.

També és cert que vam trobar a faltar als polítics de Compromís que abanderen l’ecologisme a l’Ajuntament de València. Cap d’ells es va adherir al document. L’alcalde Joan Ribó ha dit inclús que no n’hi ha diners per a aturar la ZAL. Fa falta recordar les terribles conseqüències que tindrà el Canvi Climàtic a València si no comencem a invertir diners per a revertir projectes? Si s’acaba fent i la justícia torna a tombar el projecte, demanarem responsabilitats.

Ara, ha arribat el moment de fer un pas més i tornar al carrer. Per això, hui dissabte, 18 de juliol, el Col·lectiu Forn de Barraca i Marfull-Acció Ecologista Agró hem desplegat una pancarta de grans dimensions amb el lema “Recuperem l’Horta, No a la ZAL”. Concretament, en l’últim pont del Riu Túria, ubicat en la zona entre Natzaret i La Punta.

Esta acció s’ha realitzat amb totes les precaucions i mesures de seguretat necessàries per part d’un equip d’escalada professional, que ha possibilitat que la protesta es desenvolupara sense posar en risc a cap dels activistes que han participat. L’acció s’ha allargat fins al migdia, perquè diferents mitjans de comunicació pogueren estar al corrent i deixar constància de la nostra reivindicació.

Volem aturar la ZAL, una barbàrie econòmica i contrària als principis ecologistes que, de forma irònica, manté l’actual Govern en el seu discurs. Però que, en la pràctica, no complix. Del Forn a La Punta, deixeu la Terra en pau!!! No a la ZAL!!!

 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací