Continuen els treballs per a millorar la biodiversitat vegetal de l’Ombria de Benirrama

per Acció Ecologista - Agró

Territori

Erodium saxatile
Erodium saxatile

Acció Ecologista-Agró va adquirir en 2019 dues parcel·les en l’Ombria de Benirrama, en La Vall de Gallinera (La Marina Alta, Alacant). Les parcel·les ocupen aproximadament una hectàrea d’antics bancals de secà abandonats des de fa dècades, fet que ha permés la seua recolonització per part de la vegetació forestal. Gràcies a una ajuda de 10.000 euros concedida per la primera Convocatòria Mediambiental de Fundació Bancaixa i Bankia, enguany hem posat en marxa un projecte per a conservar i millorar la biodiversitat d’este racó de Benirrama, que forma part del Lloc d’Interés Comunitari (LIC) Valls de La Marina.

El passat mes de juny, quan va finalitzar l’Estat d’Alarma decretat per la crisi sanitària del coronavirus, Acció Ecologista-Agró va reprendre els treballs de conservació i millora de la biodiversitat vegetal en l'Ombria de Benirrama, al terme municipal de La Vall de Gallinera (La Marina Alta, Alacant).

Així, per exemple, s’ha finalitzat ja la senda que permet travessar el runar de l’Ombria de Benirrama i accedir a la Font de la Gotera i s’ha continuat amb la restauració de marges de pedra seca. A més a més, s’ha retirat la llenya de l’aclarida de pins blancs (Pinus halepensis) realitzada abans del confinament pel COVID-19.

També s’ha retirat la llenya de la poda de formació de fleixos valencians (Fraxinus ornus), cornicabres (Pistacia terebinthus) i aurons (Acer opalus) realitzada el passat mes de febrer, seguint així les instruccions dels Serveis Territorials de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.

El desconfinament ha sigut aprofitat també per Acció Ecologista-Agró per a iniciar l'elaboració d'un catàleg botànic fotogràfic de les parcel·les custodiades per la nostra associació. Com març, abril i maig van ser inhàbils pel coronavirus, no s'ha pogut prospectar la zona amb la dedicació desitjada.

Malgrat això, hem pogut identificar i fotografiar 93 plantes diferents, entre les quals es troben set espècies catalogades com a flora endèmica, estranya o amenaçada, la qual cosa demostra l'enorme biodiversitat vegetal que alberga este racó de Benirrama.

Finalment, comentar que en el marc d’este projecte, que compta amb el suport de la primera Convocatòria Mediambiental de Fundació Bancaixa i Bankia i la col·laboració de la Unió Cultural d’Amics de la Vall de Gallinera, també hem construït i instal·lat un hotel per a insectes. Concretament, amb materials del terreny i reutilitzant fustes de palets.

 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací