Motos sorolloses en estiu...

per Pedro Domínguez Gento

Territori

Motos sorolloses en estiu...
Motos sorolloses en estiu...

Mal és que circule tanta gent en autos, com si no passara res i el transport motoritzat no fóra el major emissor de gasos d’efecte hivernacle i per tant el principal responsable de l’emergència climàtica que ens posa en perill a tots amb ones de calor, sequeres, vents huracanats, plogudes torrencials, inundacions, pujada del mar, destrossa de platges, plagues noves, etc. etc., a més de provocar uns 30.000 morts cada any a Espanya (més que la pandèmia!) per la contaminació i pels accidents de trànsit que originen...

I encara resulta més greu si tenim en compte que el 28% dels desplaçaments en autos són per anar a menys dels 1’5 km i el 31% per anar dels 1’5 als 5 km1, unes distàncies que millor i quasi més ràpidament es poden fer a peu o en bici, amb el qual no contaminem res i ens mantenim en bona forma física i psicològica.

Però la rematació del problema són eixes motos, generalment xicotetes, d’escassa potència i amb ressonadors, de jovenets que circulen pels carrers a qualsevol hora del dia i de la nit, molestant a tothom que viu pels voltants2. I més ara en estiu, quan forçosament hem d’obrir les finestres perquè entre l’aire i si tenim sort un poc de frescoreta. Fan un soroll tan irritant que se’t clava al cap i els desitges lo pitjor, mentre passen accelerant i senyorejant-se del carrer.

Estes criatures, tal vegada, no es donen compte de que molesten? No arriben a pensar que en algunes d’aquestes cases viuen gent major, bebés, malalts? O els dóna igual molestar a qui siga?  I els seus pares/mares, comprenen el mal que fan als veïns? Perquè el soroll provoca malalties nervioses, cardiovasculars, digestives, insomni, etc., i agreuja moltes altres.

I la policia, quantes multes ha ficat per excés de soroll? Quants vehicles ha immobilitzat per molestar així al veïnat? I l’ajuntament i la regidoria responsable què fan? S’han plantejat alguna vegada fer una campanya contra el soroll del trànsit? O simplement fer complir l’ordenança del soroll? No seria complicat perquè en tot el poble no hi haurà més d’una dotzena d’aquestes motos que sobrepassen els 90 dBA quan acceleren, tan difícil és trobar-les i aplicar-les la llei?

L’altre dia vaig tindre l’atreviment de parar davant d’un pas zebra a un d’aquests joves (no tan jove perquè tindria més de 20 anys) i li vaig dir que estava molestant a tot el barri amb el petardeig, la seva resposta va ser que tenia dret a circular i que durant les hores laborables havíem d’aguantar-nos els demés3. A continuació li vaig explicar que en algunes cases hi ha gent major, xiquets o malalts i va insistir que tenia dret, que mira que érem pesats alguns (ja havia discutit amb altres veïns o veïnes) i aleshores va vindre un altre com ell, que estava a prop i el coneixia, a justificar-lo. I en vista del panorama, els vaig deixar i me’n vaig anar, mentre em despedien amb paraules gens agradables...

Què haurem de fer la gent que no molestem a ningú perquè eixa dotzena d’incívics deixen de molestar-nos als demés? I què haurem de fer els ciutadans que paguem els nostres impostos i respectem les normes de convivència perquè els responsables municipals actuen i facen complir les normes elementals de convivència?

 

1 Estratègia Valenciana de Canvi Climàtic, pàg. 55.

2 És curiós que una moto grandota, o un cotxe, a penes fan soroll (contaminen molt, això sí, però a penes fan soroll) i en canvi una d’estes minúscules motos fan més soroll que un camió, com si tingueren complex d’inferioritat i volgueren tapar-lo amb el soroll ensordidor, com si aquests jovenets necessitaren fer-se notar i no saberen fer-ho més que molestant a tothom...

3 Un parell de nits després el vaig sentir, a ell o algun col·lega seu, petardejant amb la moto cap a les 2 de la nit, quan jo estava mig adormit amb la finestra oberta del tot...

 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací