La davallada del trànsit marítim pel coronavirus qüestiona encara més l'ampliació del Port de València
Des de la Comissió Ciutat-Port, entitat integrada per Per l’Horta, Acció Ecologista-Agró, Ecologistas en Acción, l’Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret, la plataforma El Litoral Per al Poble, València Saludable i altres col·lectius, qüestionem que el projecte d’ampliació del Port de València estiga justificat per necessitats de trànsit. Especialment ara, en el context global de la pandèmia del coronavirus, per l’impacte que la crisi del COVID-19 tindrà sobre el comerç mundial i el trànsit marítim. De fet, la pandèmia farà que enguany el Port de València perda deu milions de tones de mercaderies.
Segons l’última previsió de tancament, per a 2020 el trànsit de mercaderies en contenidors del Port de València se situa en 55,5 milions de tones, enfront dels 64,6 milions que s’esperaven abans de la crisi del coronavirus. Des de la Comissió Ciutat-Port sempre hem defensat que l’actual projecte d’ampliació del Port de València mai ha estat justificat per valors de proveïment i ara, amb la davallada del trànsit provocada per la pandèmia del COVID-19, ha quedat més clar.
Per això, advoquem per la sensatesa, a més a més de recalcar l’impacte irreversible que l’ampliació del Port tindria sobre el medi ambient i la ciutat de València. En este sentit, fem una crida a la responsabilitat. Amb l’arribada d’esta crisi estem sent conscients de la fragilitat de l’entramat de l’economia. Per a ampliar el Port, a més a més dels 400 milions d’inversió privada de MSC, fan falta moltíssims milions públics. I considerem que eixos diners seria millor invertir-los, per exemple, per a millorar la xarxa de PIMES (Petites i Mitjanes Empreses), que són la base de l’economia del País Valencià.
Cal recordar també que la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) de l’ampliació del Port està caducada des de 2019. L’Autoritat Portuària de València (APV) al·lega, però, que com el dic de contenció ja està construït, ja compten amb el perímetre necessari i que només haurien d’emplenar-lo. Però, la realitat no és així. Per a fer-ho han de construir un túnel que haurà de ser finançat per tots els valencians. Atés que el volum de contenidors, a més a més, no està sent l’esperat, hauria d’invertir-se eixos diners a finançar el teixit valencià d’empreses, per a enfortir-les enfront de futures crisis.
Per altra banda, des que es construïra el dic de contenció, les platges de la zona sud de València estan desapareixent, ja que l’arena retrocedix a un ritme vertiginós. Els defensors del projecte sempre parlen del teòric impacte econòmic que tindrà l’ampliació del Port. Però, a algú se li ha ocorregut pensar quin impacte tindria que l’aigua de la mar entrara en el Parc Natural de l’Albufera? Es podria perdre, per exemple, tot el cultiu d’arròs i, per tant, milers de llocs de treball directes i indirectes.
De fet, des de la Comissió Ciutat-Port, entitat integrada per Per l’Horta, Acció Ecologista-Agró, Ecologistas en Acción, l’Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret, la plataforma El Litoral Per al Poble, València Saludable i altres col·lectius, considerem que seria més rendible per a tots els valencians destruir el dic que acabar el projecte.
Les obres estan paralitzades i amb el temps serà necessària una nova DIA. En el moment que la declaració siga efectiva i actualitzada a la consciència d’alarma climàtica que existix en l’actualitat, i que no existia en 2006 (que és quan es va fer la primera DIA), estem segurs que l’ampliació no podrà realitzar-se.
Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.
Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!