Decidim demana al Consell de la Generalitat i a les Corts que s’oposen a la fusió de Caixabank i Bankia

per Decidim, Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià

Societat

Davant l’anunci de la fusió entre Caixabank i Bankia fet la setmana passada amb grans mostres d’entusiasme per banda de la majoria d’actors econòmics i polítics volen manifestar el següent:

1. Una fusió d’aquests bancs no garanteix la recuperació de muntant del rescat públic de Bankia xifrat en 23.000 milions d’euros dels quals, a hores d’ara, sols s’han tornat 3.000 milions, reforçant una política pública massa emprada amb els grans conglomerats financers i empresarials com és la socialització de pèrdues i la privatització de beneficis.

2. Una fusió d’aquests bancs suposarà uns costos socials importants, tant en el tancament d’oficines, deixant moltes zones en una exclusió financera, com en l’acomiadament de treballadores i treballadors.

3. El model de banca de gran dimensió que s’està propiciant, i és quasi l’únic model a l’Estat Espanyol, no és sinònim de millor gestió empresarial com estan venent, més bé al contrari, la mala gestió de grans entitats propicià la crisi de 2008. A banda de ser una anomalia a Europa, on en la majoria dels països conviuen la gran banca amb banca pública (liquidada ací als anys 90), banca ètica i banca de proximitat (caixes d’estalvi, cooperatives de crèdit i caixes rurals).

4. Una fusió d’aquest bancs, i d’altres que estan que s’estan propiciant, incideix en la tendència cap a un oligopoli bancari amb la consegüent pèrdua de competència i les repercussions que açò tindrà per a la clientela en l’increment dels costos i les condicions dels préstecs al no disposar d’alternatives.

5. Per molt que la majoria d’agents polítics i socials del País Valencià hagen celebrat que aquesta fusió tindrà la seu social a València, la realitat és que està produint-se una recentralització del poder de decisió bancari a Madrid, ja que la seu fiscal i les decisions es prendran a Madrid, sense cap pes valencià.

Davant aquestes consideracions emplacen al Consell de la Generalitat, les Corts Valencianes i al conjunt de la societat a:

- Que s’oposen públicament a aquesta fusió i que reclamen la devolució integra dels diners del rescat i que, en cas que no es tornaren, es transforme Bankia en un Banc Públic.

- Que s’implementen mesures dirigides a conservar l'actual estructura bancària valenciana, enfocades a potenciar els bancs valencians que encara tenim, com ara, afavorir la contractació pública amb els bancs de proximitat valencians mitjançant convenis de col·laboració amb les administracions públiques (locals i autonòmica), establint mecanismes de coordinació directa entre l'Institut Valencià de Finances i aquestes entitats per a afavorir el seu desenvolupament.

- Que s’implementen mesures per a lluitar contra el despoblament dels municipis de l'interior amb la participació i col·laboració dels bancs valencians i desenvolupar línies de préstecs i crèdits per a afavorir el desenvolupament d'autònoms, micro-pimes i pimes i per a facilitar l'emprenedoria sostenible a través de l'oferta procedent dels bancs valencians.

 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací