Confinem els cotxes. Recuperem la ciutat 

per Ecologistes en Acció País Valencià

Societat

Pancarta de la campanya "Confinem els cotxes, recuperem el nostre espai" desplegada per a conscienciar de l'ús abusiu que se'n fa dels cotxes privats
Pancarta de la campanya "Confinem els cotxes, recuperem el nostre espai" desplegada per a conscienciar de l'ús abusiu que se'n fa dels cotxes privats

Amb motiu de la Setmana Europea de la Mobilitat (SEM), dedicada a una mobilitat sense emissions, Ecologistes en Acció llança la campanya "Confinem els cotxes, recuperem el nostre espai", a la ciutat de València, amb la qual demanda prioritzar la mobilitat activa i el transport públic enfront del cotxe. L'associació ecologista ha desplegat una pancarta per a presentar la campanya #ConfinemElsCotxes per a denunciar l'ús abusiu que es fa del cotxe en els nostres desplaçaments diaris.

La campanya reclama un Pla de Xoc de conversió de la calçada per a donar prioritat als vianants, la bicicleta i el transport públic. L'organització adverteix que continuarà fent pressió i planifiquen possibles accions als carrers fins que no siga així. Demanen a les administracions que el desconfinament protegisca la salut de les persones, garantint les distàncies de seguretat i els nivells màxims de contaminació que estableix l'OMS. La campanya s'ha llançat amb un vídeo sobre les ZBE i el desplegament d'una pancarta per a reivindicar el dia sense cotxes.

La primera part de la campanya se centra en la proposta de Zones de Baixes Emissions (ZBE) i es compon de set infografies i un vídeo. Amb aquest material s'explica en què consisteixen aquestes àrees de restricció al trànsit, quins són els seus beneficis i com han de dissenyar-se per a ser eficients. A més, la campanya es completarà amb una jornada de ZBE de caràcter tècnic amb l'administració de l'ajuntament de València. A pesar que València no tinga encara cap ZBE, al contari que Madrid i Barcelona, l'organització ecologista preveu un augment considerable de projectes de ZBE en els pròxims anys, atès que pròximament s'aprovarà la Llei de Canvi Climàtic i Transició Ecològica, la qual obliga a la implantació de ZBE a les ciutats de més de 50.000 habitants abans de 2023. Així, a 15 poblacions valencianes serà obligatori la seua implantació. 

Altres activitats de la campanya seran la presentació de l'informe d'Ozó troposfèric que elabora Ecologistes en Acció anualment a la ciutat de València (octubre 2020) i la presentació de l'informe de qualitat d'aire de la ciutat de València i la poca eficiència que té en la seua diagnosi, per la necessitat d'implantar nous mesuradors de contaminació en llocs específics per a la seua diagnosi (novembre 2020).

Aquesta campanya finalitzarà al maig i fins aleshores durà a terme accions per a la difusió i la conscienciació de la ciutadania sobre l'ús que se'n fa del cotxe, que és abusiu, i per a mostrar que viure sense cotxe és possible. Una part important de la campanya se centrarà en la incidència política per a aconsellar i proposar futures accions que comporten la recuperació de l'espai públic hui ocupat pel vehicle privat de combustió i dedicar-lo als vianants, les bicis i el transport públic. És per això que és necessari que un percentatge important dels carrers alliberen espai per a poder caminar de manera segura o anar amb bicicleta. Així com potenciar la capacitat del transport públic per tal de garantir les distàncies de seguretat, un transport que, a més, esdevé la columna vertebral de la mobilitat a les ciutats.

La contaminació mata cada any a 30.000 persones a l'Estat espanyol. La principal causa d'aquesta contaminació a les ciutats és el trànsit rodat motoritzat que és, al seu torn, el major emissor de gasos d'efecte d'hivernacle (GEH) a Espanya, amb el 25%. El trànsit és també responsable de gran part de la contaminació acústica a les ciutats. Davant aquesta situació, les ZBE, si estan ben dissenyades, són una eficaç eina per a mitigar aquests problemes.

Els beneficis per a la salut de restringir el trànsit seran múltiples: generar suficient espai per a garantir distàncies de seguretat entre les persones i promoure la mobilitat activa gràcies als carrers pacificats. Cal recordar, a més, que respirar un aire net és també una mesura preventiva contra els efectes del coronavirus. Els beneficis ambientals són també evidents: menys emissions en un món que continua estant en plena emergència climàtica.

Altres ciutats europees ja estan duent a terme aquesta iniciativa, reservant molts quilòmetres de calçada per a l'ús exclusiu de vianants i ciclistes i millorant el sistema de transport públic. A València, s'ha convertit en zona de vianants algunes places cèntriques, entre elles la plaça de l'ajuntament. Des d'Ecologistes en Acció aplaudim aquesta mesura, no obstant això demanem que NO s'aturen aquestes iniciatives i que les accions del consistori valencià seguisquen en la direcció de recuperar més espai públic, realitzant restriccions a l'ús del cotxe privat molts més contundents, com per exemple la implantació d'un ZBE al centre de València. Aquest haurà de comptar amb un perímetre suficient perquè siga efectiva la baixada de la contaminació atmosfèrica i sonora deguda al trànsit intens dels cotxes. És en aquest sentit que creiem que per a avançar cap a una ciutat lliure de contaminació és necessari restringir el trànsit rodat un 50%. Necessitem ampliar urgentment les mesures proposades pels ajuntaments i que es convertisquen en mesures permanents.

Per això, demanem a l'ajuntament un Pla de xoc urgent per a convertir les calçades en vies prioritaries per a vianants i bicis, en tots els carrers i accessos de les ciutats. I com a mesures d'urgència en el transport públic, la conversió del carril esquerre en carril BUS en totes les vies d'accés en les grans ciutats i garantir el finançament del sistema en la situació actual.

Confinem els cotxes. Recuperem la ciutat!
 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací