Un país de muixerangues

per Enric Sorribes, President de la Federació Coordinadora de Muixerangues

Cultura

Un país de muixerangues
Un país de muixerangues

Som un país de muixerangues des de temps immemorials, quan per viles i ciutats s’alçaven torres humanes amb ocasió de grans celebracions i festes solemens, i ho seguim sent a pesar que en data tan assenyalada com aquesta, que marca el nostre naixement com a poble, les muixerangues no ocupen els carrers i les places. Només una pandèmia d’abast mundial ho ha impedit. Tal dia com hui, el 9 d’Octubre, en un any qualsevol, haguera estat la jornada en què es fan més muixerangues de nord a sud del nostre territori al so de la dolçaina i el tabal, o fins i tot amb acompanyament de banda, quan no al costat de danses, moros i cristians o dimonis. Tota la cultura popular valenciana concentrada en unes poques hores. Enguany no serà així, però tornarem, i ho farem amb més força. Amb la força del poble valencià, que després de cada caiguda ha sabut alçar-se, i amb la determinació pròpia de les muixerangueres i els muixeranguers, que a pesar de les adversitats i les dificultats ens hem mantingut tossudament alçades.

No obstant la situació en la què estem, ara no és el moment de lamentacions, és el moment de preparar-mos per a quan ens tornem a enfaixar, per a quan Marietes, Torretes, Pinets o Altes inunden de tradició cada racó de les nostres localitats. Ara és el moment de demostrar que les muixerangues són molt més que fer figures i quadres plàstics, que són entitats amb una dimensió social i cultural que cal explotar. Ara no podem assajar ni actuar, però podem fer molt, com és augmentar la cohesió interna de les colles i difondre els valors de la muixeranga. Ara cal fer colla per seguir fent país, un país de muixerangues.

#Tornaremde9

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Informa't i fes-te agermanada ací